Mięsno-serowa wariacja - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Barbara.

Ciasto

200 g wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
600 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz z jagnięciną

olej rzepakowy do podsmażenia mięsa
500 g mielonego mięsa jagnięcego
skórka starta z jednej limonki
sok wyciśnięty z dwóch limonek
1 garść świeżej mięty
50 g śmietanki 30%
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do podsypania ciasta

Farsz serowy

125 g sera brie
80 g serka mascarpone
100 g mozzarelli
1 szczypta pieprzu
2 gałązki świeżego rozmarynu

Złożenie

70 g mozzarelli
1 jajko
sól do smaku

Ciasto

Do ciepłej wody (temperatura około 40°C) dodać drożdże oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na 2-3 minuty. Następnie dodać mąkę, jogurt naturalny, sól i oliwę z oliwek. Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części i każdą z nich rozwałkować na blacie posypanym mąką. Mają powstać dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Uformować dwa różne kształty. Pierwszy z nich to łódeczka - zrolować boki, brzegi połączyć ze sobą. Drugi kształt ma przypominać kwiat - brzegi okręgu naciąć dookoła (długość nacięcia to 3-4 cm).

Farsz z jagnięciną

Olej rozgrzać na patelni, dodać mielone mięso i podsmażyć (cały czas rozdrabniając). Następnie dodać skórkę oraz sok z limonek. Całość podlać śmietanką, zredukować sos. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Miętę porwać na kawałki i dodać pod koniec smażenia. Dokładnie wymieszać.

Farsz serowy

Ser brie pokruszyć, dodać do niego mascarpone i startą mozarellę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i rozmarynem (odrywając listki od łodygi).

Złożenie

Na ciasto w kształcie łódeczki przełożyć farsz mięsny i posypać startą mozzarellą. Na środek ciasta w kształcie kwiatka przełożyć farsz serowy, ponacinane boki kolejno przykładać do farszu. Piec przez około 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250°C. Pod koniec pieczenia (ostatnie 2-3 minuty) na serowe chaczapuri wbić jajko, posolić je do smaku.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
1
Desery Torcik na 19 urodziny

Prosty , nieskomplikowany torcik o smaku śmietankowym. Puszysty , mięciutki b...

Odsłon: 142

60 min
4
Desery Babka cytrynowa

Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...

Odsłon: 78

30 min
4
15 min
4
>60 min
1
>60 min
7

Polecane artykuły

Informacje Jeśli chcesz schudnąć z brzucha, wyrzuć te produkty z kuchni. Znany dietetyk radzi czego unikać na diecie

Wszystkie osoby, które interesują się tematyką zdrowego odżywiania, czy diet odchudzających, z pewnością spotkały się z pojęciem deficytu kaloryczn...

0
Informacje Najlepsza owsianka dla osób po 40-stce. Solidna dawka kwasów omega-3 i pomoc w zrzuceniu oponki

Wiele osób zauważa, że po 40-stym roku życia metabolizm zwalnia. Jeżeli chcesz zadbać o zdrowie, a jednocześnie czujesz, że twoja forma z wiekiem s...

5
Informacje Chili na odchudzanie. Przepisy na dania, które pozwolą zrzucić zbędne kilogramy

Gotowanie zdrowych posiłków jest kluczowe w procesie utraty wagi. Nie oznacza to jednak, że twoje dania mają być mdłe i nijakie. W poniższym artyku...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0