Na chrupko Justyny - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Justyna.

Ciasto
70 g masła 82%
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
odrobina proszku do pieczenia (według uznania)
odrobina soli (do smaku)
3 jaja
drobny cukier do obtoczenia churros
cynamon do obtoczenia churros

Sos czekoladowy
250 ml śmietanki 30%
ekstrakt z wanilii do smaku
cynamon do smaku
1 tabliczka mlecznej czekolady

Sos malinowy
250 g malin
1 garść posiekanej mięty
1 łyżka cukru pudru

Sos karmel-marakuja
cukier (tyle, aby zakryć powierzchnię patelni)
100-150 ml śmietanki 30%
1 marakuja

Sos czekoladowo-pistacjowy
½ tabliczki mlecznej czekolady
50 ml śmietanki 30%
1 garść niesolonych pistacji

Ciasto
Masło zagotować z wodą. Cały czas mieszając, dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić do ostygnięcia, a następnie połączyć z jajami. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na rozgrzany do temperatury 170°C olej. Obtoczyć w mieszance cukru z cynamonem.

Sos czekoladowy
Zagotować śmietankę, dodać trochę ekstraktu z wanilii i cynamon. Stopniowo dodawać kostki mlecznej czekolady, aż do uzyskania gładkiego sosu.

Sos malinowy
Maliny z posiekaną miętą i łyżką cukru pudru podgrzać w garnku, mieszając do otrzymania jednolitej masy. Powstałą masę przegnieść przez sitko z drobnymi oczkami, by uzyskać gładką konsystencję.

Sos karmel-marakuja
Cukier rozpuścić na patelni, wlać śmietankę. Gdy sos zgęstnieje, dodać nasiona marakui i wymieszać.

Sos czekoladowo-pistacjowy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć ze śmietanką. Wrzucić garść posiekanych pistacji i dokładnie wymieszać.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 57

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2