Piña colada Tomasza - przepis z "Bake Off..."

W półfinałowym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Tomek zaprezentował jurorom przepis na tort kokosowo-ananasowy.

Biszkopt
9 jaj
300 g cukru
225 g mąki pszennej
75 g skrobi ziemniaczanej

Krem kokosowy
400 g wiórków kokosowych
800 ml mleka
4 żółtka
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
400 g masła
100 g drobnego cukru
60 ml likieru kokosowego

Krem ananasowy
800 g ananasa z puszki
70 g drobnego cukru
4 żółtka
2 jajka
4 łyżki soku z cytryny
4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki masła
6-7 listków żelatyny

Krem maślany do tynkowania
200 g masła
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1-2 łyżki mleka

Budowa
1,5 kg białej masy cukrowej
barwniki w żelu: żółty, brązowy, zielony

Biszkopt
Jajka ubić na parze z cukrem. Dodać przesianą mąkę i skrobię ziemniaczaną. Ciasto rozlać do trzech blach o średnicy 18 cm i piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut.

Krem kokosowy
Wiórki kokosowe zagotować z 600 ml mleka, odcedzić. 200 ml mleka połączyć z żółtkami, mąką, skrobią ziemniaczaną oraz zagotowanym mlekiem. Gdy powstanie masa o konsystencji budyniu, dodać masło, cukier i likier kokosowy.

Krem ananasowy
Miąższ z ananasów zblendować i przetrzeć przez sito, by uzyskać gładka masę. Dodać cukier, żółtka, jajka, sok z cytryny oraz mąkę kukurydzianą. Podgrzać go zagęszczenia, dodać masło oraz namoczoną żelatynę.

Krem maślany
Mleko utrzeć z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym oraz mlekiem.

Budowa
Zbudować tort piętrowy przekładany na przemian kremem kokosowym i ananasowym. Całość wzmocnić dwoma wspornikami o długości 32 cm. Obłożyć kremem maślanym i wałkiem z białej masy cukrowej. Pomalować barwnikami w żelu.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 133

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 73

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2