Przepisy z Bake Off - ciasto Karoliny

Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową.

Biszkopt
3 jaja
160 g cukru pudru
50 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Mus gruszkowy
1 kg gruszek
85 g brązowego cukru
500 ml wody
215 ml soku z cytryny
skórka starta z 1 cytryny
1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
1½ galaretki cytrynowej

Pianka kawowo-czekoladowa
70 g czekolady mlecznej
20 g żelatyny
500 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
85 g czekoladowego cappuccino
150 ml zimnej wody

Dekoracja
80 g czekolady gorzkiej
40 g czekolady białej
1 gruszka (twardsza z zieloną skórką)

Biszkopt
Oddzielić białka od żółtek. 80 g cukru pudru zmiksować z żółtkami do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Do białek dodać szczyptę soli i ubić bezę francuską z pozostałym cukrem. Po ubiciu połączyć białka z masą z żółtek. Mąki przesiać i dodać do ciasta stopniowo - najpierw 1/3 porcji, delikatnie zamieszać, następnie kolejna odrobina mąki itd. Ciasto przelać do foremki 22 cm x 28 cm. Piec w 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić i odciąć górę ciasta, aby było równe.

Mus z gruszek
Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz imbir. Gotować do miękkości. Odlać 150 ml wywaru (posłuży jako poncz do biszkoptu). Pozostałą część zblendować.

Pianka czekoladowo-kawowa
Czekoladę zetrzeć na wiórki. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Zimną śmietankę ubić z cukrem na sztywno, następnie zmniejszyć obroty i dodawać porcjami cappuccino, żelatynę oraz startą czekoladę.

Montaż
Biszkopt namoczyć sokiem, wyłożyć tężejący mus gruszkowy oraz piankę kawową. Wygładzić, schować do lodówki.

Dekoracja
30 g czekolady gorzkiej zetrzeć na wiórki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wylać na grubszą folię, tworząc fantazyjne wzorki. Zmrozić. Pozostałą część gorzkiej czekolady rozpuścić i wylać na zastygnięte wzory z białej czekolady. Z gruszki wyciąć dekoracyjne elementy. Posypać ciasto wiórkami, ułożyć gruszkę i kawałki biało-czarnej czekolady.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 130

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 71

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2