Przepisy z Bake Off - ciasto Magdaleny

Jeśli uwielbiacie ciasta z powidłami i bezą, konieczne wypróbujcie przepis Magdaleny.

Ciasto
200 g mąki pszennej
100 g cukru trzcinowego
50 g mąki ziemniaczanej
150 g mielonych migdałów
150 g masła
5 żółtek

Śliwki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
850 g węgierek

Beza
5 białek
szczypta soli
200 g cukru
2 łyżki cynamonu

Ciasto
Mąkę pszenną zmieszać z cukrem trzcinowym, kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej oraz zmielonymi na mąkę migdałami. Dodać zimne masło oraz pięć żółtek. Wszystko sprawnie zagnieść, gotowe ciasto włożyć na pół godziny do zamrażarki. Po upływie 30 minut wyjąć ciasto z zamrażarki i uformować je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem.

Śliwki
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Do miski wsypać dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Wilgotną stronę śliwki obtoczyć w mące i położyć jedna przy drugiej na kruchym cieście migdałowym. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Pod koniec pieczenia przygotować bezę.

Beza
Pięć białek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać w partiach cukier. Po otrzymaniu lśniącej, sztywnej piany dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i dwie łyżki cynamonu. Rozprowadzić bezę na śliwki i wstawić do piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec kolejne 20 minut.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Schab gyros

Schab gyros to pyszne i mocno aromatyczne mięso, które świetnie sprawdzi się...

Odsłon: 891

60 min
2
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 99

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Zielono mi, czyli szpinak do makaronu. Te dania smakują nawet niejadkom

Szpinak to bardzo zdrowy produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ulega jednak wątpliwości, że zawiera on mnóstwo cennych substancji. Ja...

0
Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6