Warmińska łajba - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Magdalena.

Ciasto

150 ml ciepłej wody
40 g świeżych drożdży
75 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
1 łyżka cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
mąka pszenna do podsypania ciasta

Farsz

1½ pęta kiełbasy warmińskiej z czosnkiem
1½ cebule
1 l kurek
1 łyżka masła
150 g twardego sera koziego
1 pęczek koperku
mielony czarny pieprz do smaku

Twaróg ze szczypiorkiem

500 g twarogu półtłustego
100 ml śmietany 18%
1 pęczek szczypiorku
½ cebuli

Złożenie

4 jaja

Ciasto

Do miski wlać ciepłą wodę, wsypać drożdże i rozpuścić. Dodać kolejno mleko, olej oraz cukier i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i sól, wyrobić ciasto, odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem.

Farsz

Kiełbasę oraz 1½ cebuli pokroić w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię, dodać kiełbasę. Gdy mięso zacznie się rumienić i odda tłuszcz, dodać cebulę i podsmażyć. Dokładnie umyć kurki i pokroić w większe kawałki, przełożyć na patelnię do podsmażonych składników. Dodać masło, poczekać aż grzyby puszczą wodę. Kozi ser pokroić w kostkę, koperek posiekać. Gdy woda z kurek odparuje, dodać ser i koperek. Doprawić mielonym pieprzem. Wszystko wymieszać i odstawić z ognia.

Twaróg ze szczypiorkiem

Twaróg i śmietanę wymieszać, szczypiorek oraz cebulę pokroić i dodać, doprawić solą. Serwować jako dodatek.

Złożenie

Ciasto podzielić na cztery części. Stolnice oprószyć mąką i rozwałkować każdą część ciasta na prostokąty o grubości 1 cm. Na środek ułożyć farsz i zawinąć ciasto w kształt łódki. Wierzch ciasta lekko docisnąć, tak by farsz równomiernie się rozprowadził. Odstawić pod przykryciem na kilka minut. Piekarnik rozgrzać do 210°C (termoobieg). W sam środek każdego placka wbić jajko. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 15 minut.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 129

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 69

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2