Bardzo tanie obiady na wszystkie dni tygodnia

Naleśniki, zapiekanki, placki ziemniaczane a może zupa? Nie wiesz, co zrobić dziś na obiad, żeby było smacznie, tanio i zdrowo? Twoja lodówka i nasze przepisy to skarbnica wiedzy, jak zaplanować menu na wszystkie dni tygodnia za niewielką kwotę.

Pieniądze z portfela znikają w zastraszającym tempie, a do pierwszego pozostało jeszcze sporo czasu? Nie masz pomysłu jak zjeść tanio i obficie, a burczący brzuch przypomina, że pora obiadowa się zbliża? Wykorzystaj to, co przechowujesz w lodówce. Wypróbuj nasze przepisy dzięki którym będziesz mógł cieszyć się pysznym i niedrogim posiłkiem. Oto nasze propozycje.

1. Naleśniki z bitą śmietaną

To świetna propozycja dla wszystkich, którzy chcą zjeść coś na słodko. Do ciasta przygotuj:

  • 1/4 litra mleka
  • 2 jajka
  • 7 dag (7 łyżek) mąki
  • 3 dag (2 łyżki) cukru
  • szczyptę soli
  • owoce z ogródka
  • tłuszcz do smażenia

Mleko wlej do garnka. Dodaj jajka i starannie roztrzep je trzepaczką. Następnie dodawaj w niewielkich porcjach mąkę oraz cukier, tak, aby nie powstały grudki. Posól. Rozgrzej olej bądź margarynę na patelni.Wylej na patelnię jedną porcję ciasta (użyj chochli). Smaż do czasu, aż pojawią się na naleśniku pęcherzyki. Następnie odwróć i smaż przez chwilę z drugiej strony.

Teraz pora zrobić bitą śmietanę. Możesz zdecydować się na śmietanę w proszku albo przygotować ją samemu. Potrzebne ci będą: jedna szklanka 30 - procentowej śmietany oraz 2 łyżki cukru pudru. Śmietanę wlej do schłodzonej miski i ubijaj dopóki nie powstanie miękka piana. Dodaj cukier i ubijaj, aż śmietana zrobi się sztywna. Ozdób malinami lub innymi letnimi owocami z przydomowego ogrodu.

Uwaga! Zbyt długie ubijanie spowoduje, że śmietana zamieni się w masło!

Proste połączenie, które sprawdzi się, gdy jesteś głodny, a czasu jest niewiele.

  • pieczywo
  • wędlina (2 - 3 plasterki)
  • 2 plasterki sera
  • pomidor lub inne składniki
  • ketchup
  • inne ulubione dodatki

Propozycja dla kreatywnych i zapracowanych. Wykorzystaj swój potencjał i jedzenie, które masz w lodówce, aby stworzyć coś smacznego. Wystarczy dowolna wędlina (2 - 3 plasterki), kilka plastrów pomidora (wyobraźnia i zaopatrzenie lodówki może podpowiedzieć ci coś innego) oraz 2 plastry sera. Składniki ułóż na pieczywie (chlebie, bułce albo bagietce) i włóż na kilka minut, do piekarnika bądź do mikrofalówki. Ozdób ketchupem i gotowe.

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • oliwa do smażenia

 

Ziemniaki obierz, umyj i ścieraj na tarce o małych oczkach. Z cebulą postąp tak samo, jak z ziemniakami. Gotową masę ziemniaczano-cebulową odsącz z nadmiaru soku. Dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodajemy jeszcze łyżkę mąki.

Rada: 1-2 ziemniaki można zetrzeć na większych dziurkach, aby powstałe wiórki, wtedy placki będą miały ładniejszą fakturę.

Teraz wystarczy rozgrzać na patelni olej i za pomocą łyżki wykładać porcje ciasta ziemniaczanego na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron. Na koniec warto takie placki położyć na chwilę na papierowym ręczniku, aby zebrać nadmiar tłuszczu.

Subtelny a zarazem wyrafinowany. Taki jest krem z młodych ziemniaków. Aby nakarmić nim czteroosobową rodzinę przygotuj:

  • 700 g młodych ziemniaków
  • 1 dużą cebulę
  • 1 łyżeczkę masła
  • sól ,pieprz
  • mielony kminek
  • 300 g szynki gotowanej
  • natkę pietruszki

Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj do niej pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość smaż przez 5 minut, a następnie zalej gorącą wodą . Dodaj około 1 łyżeczki soli i gotuj, aż do miękkości ziemniaków. Następnie zdejmij je z ognia, ostudź i miksuj. Przełóż je do garnka. Ponownie wstaw na palnik, zagotuj, dopraw solą, pieprzem albo mielonym kminkiem. Podawaj ze smażoną szynką i posiekaną natką pietruszki.

Pyszna klasyka, do której przygotowania potrzebujemy :

  • szklankę mąki poznańskiej
  • szklankę gorącej wody
  • łyżkę oleju
  • szczyptę soli
  • 500 g białego sera
  • 500 g ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz

Ugotuj ziemniaki, tak, aby były miękkie. Następnie stłucz je tłuczkiem do ziemniaków. Pamiętaj, muszą być aksamitne i bez grudek. Dodaj do nich ser oraz dużo soli i jeszcze więcej pieprzu. Cebulę trzeba pokroić w drobną kostkę i smażyć do zarumienienia, aby potem dodać ją do ziemniaków. Wszystko starannie wymieszaj. Farsz gotowy.

Czas na ciasto. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i wodę. Uwaga, ciasto powinno być miękkie i sprężyste. W razie konieczności dosyp odrobinę mąki. Przykryj je ściereczką i pozwól rosnąć przez 30 minut. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto do mniej więcej 1 - 2 mm grubości. Szklanką powycinaj kółka z ciasta i nakładaj po pełnej łyżeczce nadzienia. Zlep naprzeciwległe brzegi ciasta. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez około 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Podaj z jogurtem albo skwarkami.

 

  • 300 g makaronu
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • zielona pietruszka
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Propozycja dla miłośników makaronów. Postępuj zgodnie z przepisem. Pieczarki (30 dag) umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj jedną pokrojoną cebulę. Posól, popierz, podsmaż. Dodaj posiekaną zieloną pietruszkę. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj makaron z pieczarkami i cebulą. Posyp startym serem.

 

Zupa, którą dzięki tym składnikom, możesz poczęstować cztery osoby w ciągu dwóch dni.

  • 2 pęczki młodej botwiny z buraczkami
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 świeże ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe średniej wielkości
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 3 - 4 ząbki posiekanego czosnku
  • 4 - 5 łyżek octu sól, pieprz i cukier do smaku
  • litr naturalnej maślanki
  • jajka ugotowane na twardo po pół na talerz

Należy:

Botwinkę dokładnie umyć, oddzielić buraczki, łodyżki i najmniejsze liście (ok. 1/4 wszystkich).Wszystkie składniki trzeba pokroić, zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie posolić, dopełnić gorącą wodą do dwóch litrów, zdjąć z ognia, wlać ocet. Pokroić w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę, posiekać czosnek, szczypiorek i koperek.

Do przestudzonego chłodnika wlać maślankę, doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie jeszcze octem. Można od razu wrzucić cząstki ugotowanych jajek lub dodać je bezpośrednio na talerz.

To tylko nieliczne z wielu pomysłów na ekonomiczny obiad. Przekonaj się sam, że tanio nie znaczy nudno, ale smacznie i tradycyjnie.

Tekst: Katarzyna Augustyniak/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 3768

60 min
42
Dodatki Smalec domowy z boczkiem wędzonym

Mój domowy smalec to prosty przepis na pyszne smarowanie, jest to słonina pok...

Odsłon: 57

60 min
1
30 min
2

Polecane artykuły

Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3
Informacje BIO Gotowanie

Karolina Kowalewska-Walas zaprasza do swojej kuchni, w której przygotuje propozycję zbilansowanego i zdrowego posiłku dla całej rodziny. Mowa o ows...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wiosenna zupa cytrynowa, ryba z sosem maślanym, biszkopt

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz w kolejnym odcinku autorskiego programu "Ewa gotuje", zaprezentuje widzom pomysł na znakomity, dwudaniowy obiad oraz...

0