Do góry

Newsy

Charlotte Royal - przepis z "Bake Off- Ale Ciacho!"

Spektakularne ciasto, które w półfinałowej rozgrywce musiały przygotować uczestniczki programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Przepis Krzysztofa Ilnickiego.

Przy komponowaniu całości pamiętaj że:
- Charlotte musi mieć minimum trzy kolory
- Musi być gustowna, estetyczna, precyzyjnie wykonana
- Musi mieć przymyślane polączenia smakowe

Rolada - przepis na dwie blachy

  • 290 g białka
  • 260 g cukru kryształ
  • 170 g żółtka
  • 100g masła
  • 260g mąki pszennej
  • 50g skrobii kukurydzianej
  • Kakao/barwniki/matcha wg uznania (opcjonalnie)

Przygotować bezę francuską. Dodać żółtko, ręcznie mieszając. Zemulgować z rozpuszczonym masłem. Dodać suche składniki. Rozsmarować na dwóch blachach wyłożonych papierem. Upiec do koloru. Wyjąć z pieca. Jeden biszkopt od razu po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem, przykryć materiałem obrócić i odkleić papier. Zawinąć delikatnie roladę w materiale. Odłożyć do wystygnięcia. Gdy wystygnie, ostrożnie rozwinąć, przesmarować cienko wybraną marmoladą. Zwinąć roladę już bez materiału i przełożyć na duży arkusz folii. Zawinąć na końcach jak cukierek i ciasno zrolować. Schłodzić w zamrażarce. Drugi biszkopt odłożyć jako spód do Charlotty.

Krem Chantilly
Zachować proporcje: 1000g śmietanki kremówki 36% - 16 g żelatyny - 80 g wody lub użyć fixu do ubijania śmietany. Wykonać tyle kremu ile uważasz za stosowne. Krem podczas ubijania musi mieć nie więcej niż 6 stopni C.

To jest baza do kremu Chantilly, samemu zdecydować o ilosci cukru i innych dodatków smakowych, czyli owoców, past, barwników, aromatów.

Montaż
Lekko zamrożoną roladę pokroić w plastry. Po każdym przekrojeniu wyczyścić nóż. Misę wyłożyć folią. Układać plastry rolady jak najbliżej siebie, aby uniknąć odstępów. Wylać krem (z dodatkami) i zamknąć całość wykrojonym biszkoptowym spodem. Intensywnie schłodzić przed wyjęciem z formy. Ułóż na paterze i udekoruj wg uznania.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń