Do góry

Newsy

Chrzan doda charakteru wielkanocnym potrawom

Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy.

Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu Tenczyńskiego, przygotowanego z myślą o najbardziej wymagających klientach, który nada charakteru tradycyjnym wielkanocnym daniom.

O wyjątkowych właściwościach chrzanu pisała już w 1860 r. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, znana felietonistka i autorka książek kucharskich. Niegdyś podczas Wielkiej Nocy zanoszono go do święcenia, wierząc, że stanowi antidotum na przeróżne dolegliwości zdrowotne. I było w tym sporo prawdy, bo do dziś wiadomo, że ma działanie przeciwzapalne i ułatwia trawienie świątecznych potraw, które do lekkostrawnych nie należą.

W czasie Świąt Wielkanocnych, kiedy szczególną uwagę przykładamy do tego, by potrawy serwowane najbliższym były najwyższej jakości, w naszej kuchni nie powinno zabraknąć tradycyjnego Chrzanu. Jego charakterystyczny ostry smak i intensywny zapach przywodzi na myśl staropolskie, pieczołowicie przygotowywane chrzany. To niezastąpiony dodatek do wielkanocnych mięs, wędlin czy galaret, może również uszlachetnić smak świątecznych zup - żuru, czy białego barszczu.

Źródło: Informacja prasowa

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń