Chrzan doda charakteru wielkanocnym potrawom

Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tradycyjnego chrzanu. Nic dziwnego, bo jest on obecny w polskiej kuchni już od XI wieku. W tym szczególnym czasie nabiera dodatkowego znaczenia, będąc jednym z elementów symboliki Wielkiej Nocy.

Co ciekawe, ten doskonały dodatek do mięs, jaj, galaret czy zup znany jest przede wszystkim w naszej strefie klimatycznej, dla mieszkańców południowej Europy pozostając wciąż nieodkrytym smakiem. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć Chrzanu Tenczyńskiego, przygotowanego z myślą o najbardziej wymagających klientach, który nada charakteru tradycyjnym wielkanocnym daniom.

O wyjątkowych właściwościach chrzanu pisała już w 1860 r. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, znana felietonistka i autorka książek kucharskich. Niegdyś podczas Wielkiej Nocy zanoszono go do święcenia, wierząc, że stanowi antidotum na przeróżne dolegliwości zdrowotne. I było w tym sporo prawdy, bo do dziś wiadomo, że ma działanie przeciwzapalne i ułatwia trawienie świątecznych potraw, które do lekkostrawnych nie należą.

W czasie Świąt Wielkanocnych, kiedy szczególną uwagę przykładamy do tego, by potrawy serwowane najbliższym były najwyższej jakości, w naszej kuchni nie powinno zabraknąć tradycyjnego Chrzanu. Jego charakterystyczny ostry smak i intensywny zapach przywodzi na myśl staropolskie, pieczołowicie przygotowywane chrzany. To niezastąpiony dodatek do wielkanocnych mięs, wędlin czy galaret, może również uszlachetnić smak świątecznych zup - żuru, czy białego barszczu.

Źródło: Informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 129

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 68

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2