Do góry

Newsy

Co dodać do rosołu?

Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu.

Fot. 123RF/Picsel

Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być trudne, ale z czasem, metodą prób i błędów, z pewnością uda się dojść do perfekcji w przygotowaniu złocistej zupy. Aby zagwarantować sobie kulinarny sukces, powinniście zawsze pamiętać o tych kilku składnikach.


1. Mięso

W przypadku rosołu, bardzo ważny jest rodzaj mięsa, jakie stanie się podstawą wywaru. W tradycyjnych przepisach będzie to tusza z kury, ale możecie wykorzystać także inny rodzaj drobiu, wołowinę lub cielęcinę, a nawet zmieszać ze sobą kilka rodzajów mięsa - wszystko zależy od waszych kulinarnych upodobań.

Najlepszym wyborem będzie użycie świeżego mięsa. Jednakże jeśli już decydujecie się na wykorzystanie uprzednio zamrożonego mięsa, to należy go pozostawić do całkowitego rozmrożenia przez kilka godzin. Przyspieszenie tego procesu i gotowanie wywaru np. z mięsa zamrożonego spowoduje zmętnienie rosołu. Niezależnie od rodzaju mięsa, zawsze powinniśmy pamiętać o dokładnym umyciu przygotowanej przez siebie porcji na zupę.


Szukasz sprawdzonego przepisu na rosół? Kliknij tutaj!

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6 7

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakosz99 21 maja 2017 no i sami specjaliści....prawdziwy rosół. moja babcia ma juz ponad 80 wiosen i jak tylko moja pamięć sięga zawsze dodawała ziele angielskie i liść laurowy...gotować uczyła ją prababcia... żadnych nowoczesnych, książkowych bredni. gotowały jak je uczono. prosto i jak to na wsi z naturalnych składników... i to miało smak!!! a tutaj ktoś się wymądrza, bo w pewnie w jakiejś kulinarnej " wikipedii" przeczytał, że się tych przypraw nie daje!!.. życzę samych najlepszych smaków

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 20 maja 2017 Zamiast podpieczonej cebulki - malutki buraczek, a por i tak dodaję z włoszczyzną (marchew, pietruszka, kawałek selera i oczywiście por i lubczyk). Pamiętam jak pilnowałam gara z rosołem i musiałam wołać Babcię bo już 10 bąbelków było. Wyjmowano buraczka, a kolor czyste złoto. Mam już 60 lat i zawsze tak gotuję. Kilka razy spróbowałam z cebulką - ale dla mojej rodziny "nie to" Co to znaczy siła przyzwyczajenia. Życzę Nam zawsze pysznych rosołków.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gaja11 20 maja 2017 Te składniki to baza nie rosołu tylko kapuśniaku. A swoją drogą to brakuje mi jeszcze "czosnyczku " jak Babcia mawiała. :)) :)) na pewno byłby smaczniejszy rosół . Odpowiedzi: 2 ▼

48 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

avocadobanan 20 maja 2017 Kto pisze takie brednie? Ziele angielskie i liść laurowy? Co to ma być domowy rosół, czy baza na inne zupy? Jak wiać mamusia nie nauczyła.
Ja do rosołu dodaję pieczarki (1-2 szt), gotują się z warzywami. Bardzo mocno podnoszą smak, szczególnie przy gotowaniu na dzisiejszych dostępnych w sklepach mięsach.

37 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bogdan12 20 maja 2017 tez nie wiem skąd ten pomysl z zielem ang. a listek laurowy w rosole to juz w ogóle . Ja dodaje seler , czasami korzeń czasami nać

84 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kundzia 20 maja 2017 Wszystko się zgadza prócz tego,ze do prawdziwego rosołu nie dodaje się listka laurowego ani ang. ziela. Odpowiedzi: 2 ▼

152 Kto głosował? | Odpowiedz

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń