Do góry

Bake off

Cytrynowo-porzeczkowy tort glow Oli - przepis z "Bake off - Ale Ciacho!"

Ola przygotowała niezwykle smaczny i przepięknie prezentujący się w ciemności tort. Jeśli lubicie smak porzeczki i cytrusowe nuty, ten wypiek z pewnością przypadnie wam do gustu.

Biszkopt cytrynowy
5 dużych jaj
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
¾ szklanki mąki tortowej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1 cytryna (skórka)

Frużelina porzeczkowa
400 g czarnych porzeczek
100 g cukru
1 cytryna (sok)
5 łyżeczek żelatyny
75 ml wody

Krem cytrynowy
2 szklanki mleka
4 jaja
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
400 g miękkiego masła
5 cytryn
1 szklanka cukru pudru

Nasączenie
2 cytryny (sok)
3 pomarańcze (sok)

Czekoladki do dekoracji
200 g białej czekolady
3 łyżki frużeliny

Krem maślany do dekoracji
300 g miękkiego masła
45 ml toniku
350 g cukru pudru
1 opakowanie żółtego barwnika spożywczego
1 opakowanie czerwonego barwnika spożywczego

Fluorescencyjny lukier
200 g cukru pudru
½ cytryny (sok)
2 tabletki witaminy B2 (ryboflawiny)

Biszkopt cytrynowy
Piekarnik rozgrzać do 165°C. Dno tortownicy (o średnicy 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, miksując chwilę po dodaniu każdej porcji. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, dodawać po jednym żółtku. Zetrzeć skórkę cytryny. Mąki przesiać i dodawać w trzech partiach do masy, mieszając szpatułką. Dodać startą skórkę z cytryny i wymieszać.
Ciasto delikatnie przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 165°C przez około 35-40 minut. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i rzucić na podłogę z wysokości około 40 centymetrów. Wystudzić, wyjąć i przekroić na trzy blaty.

Frużelina porzeczkowa
Czarną porzeczkę zasypać cukrem, dodać sok z cytryny. Całość dusić na małym ogniu. Gdy masa nabierze konsystencji musu, przestudzić i przetrzeć przez durszlak. Zagotować wodę. Żelatynę zalać wrzątkiem, wlać przez sitko do jeszcze ciepłych owoców. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Odłożyć 3 łyżki frużeliny do miseczki. Formę (o średnicy 22 cm) wyłożyć folią spożywczą, a następnie wylać przestudzoną frużelinę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wyciągnąć i przekroić na dwa blaty.

Krem cytrynowy
W garnuszku zagotować szklankę mleka. Pozostałe mleko zblendować z jajami, mąkami i skórką z jednej cytryny. Zblendowane składniki wlewać powoli do gotującego się mleka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż do zgęstnienia kremu. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (tak, aby dotykała powierzchni kremu). Wystudzić. Wycisnąć sok z cytryn. Masło ubijać na puszystą masę, dodając łyżka po łyżce powstały budyń cytrynowy i cukier puder. Zmiksować całość na małych obrotach miksera. Na końcu dolać (powoli) sok z cytryn. Wymieszać na gładką masę. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Nasączenie
Wycisnąć soki z cytrusów, wymieszać.

Czekoladki do dekoracji
Czekoladę zatemperować i wlać w formy silikonowe o średnicy 1,5 cm. W każdej zatopić równomiernie (odłożoną wcześniej do miseczki) frużelinę. Ostudzić, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Krem maślany
Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać przesiany cukier puder w dwóch turach. Wlać tonik. Zabarwić krem, dodając kilka kropli barwników spożywczych w żelu.

Fluorescencyjny lukier
Cukier puder przesiać, dodać kilka kropli soku z cytryny (kontrolując jego gęstość). Zblendować tabletki witaminy B2 i dodać. Całość wymieszać i przetrzeć przez sitko (aby pozbyć się nieroztartych części tabletek).

Złożenie tortu
Krem cytrynowy podzielić na trzy części. Odłożyć 1/3 kremu cytrynowego do wykończenia tortu. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze lub talerzu, formą do ciastek wydrążyć dziurę. Biszkopt nasączyć sokami za pomocą pędzelka, wyłożyć blat frużeliny porzeczkowej, a na nią 1/3 kremu cytrynowego, przykryć drugim blatem biszkoptu. Czynność powtórzyć. W wydrążoną dziurę wsypać czekoladki z frużeliną. Tort wstawić do lodówki na godzinę. Posmarować wierzch oraz boki tortu pozostałym kremem cytrynowym. Wstawić do zamrażarki. Wyciągnąć. Zmrożony tort udekorować zabarwionym kremem maślanym i posmarować fluorescencyjnym lukrem.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń