Czekoladowa pychota - przepisy z "Bake Off Junior"

Gosia Kosior połączyła biszkopt i brownie. Musimy przyznać, że pomysł jest znakomity, a wykonanie jeszcze lepsze!

Brownie
135 g masła
135 g czekolady 75%
2 jajka
210 g drobnego cukru
60 g mąki
30 g kakao

Biszkopt
5 jaj
¾ szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao

Konfitura
300 g agrestu
300 g kiwi
8 łyżek cukru
2-3 łyżeczki agaru

Orzechowe chrupki w karmelu
2 łyżki wody
5 łyżek drobnego cukru
200 g orzechów pekan

Krem
500 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady

Ganache
100 ml śmietanki 36%
100 g gorzkiej czekolady

Nasączka
¾ szklanki rumu

Brownie
Masło rozpuść i dodać do niego czekoladę. Wymieszać jaja z cukrem, następnie dodać masę czekoladową. Połączyć z suchymi składnikami. Piec w 170°C przez 25-30 minut.

Biszkopt
Ubić białka z cukrem i po kolei dodawać żółtka, miksując na niskich obrotach. Wsypać przesianą mąkę i kakao. Wymieszać. Piec w 170°C przez 30 minut.

Konfitura
Owoce umyć i obrać. Pokroić w kostkę, podgrzać. Dodać cukier i agar. Schłodzić.

Orzechowe chrupki w karmelu
Wodę i cukier podgrzać do 118°C i dodać posiekane orzechy. Schłodzić.

Krem
Serek mascarpone zmiksować. W garnku rozpuścić czekoladę, następnie schłodzić i dodać do serka mascarpone.

Ganache
Śmietankę zagotować, dodać czekoladę i odczekać minutę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Złożenie
Na spód tortu dać brownie. Posmarować kremem i konfiturą. Położyć biszkopt i nasączyć go rumem. Na niego nałożyć krem i wysypać chrupki. Tort schłodzić, następnie polać górę ganache'em, na bokach zrobić drip. Ozdobić według uznania i schłodzić.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 130

wszystkie
12
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 69

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2