Do góry

Newsy

Czym są substancje antyodżywcze?

W ostatnich latach coraz więcej osób zaczęło interesować się tym, w jaki sposób możemy czerpać z naszego pożywienia to, co najlepsze. Ale czy wiedzieliście o tym, że cenne substancje odżywcze mają również swoje przeciwieństwo?

Fot. 123RF/Picsel

Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) ograniczają lub wręcz uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych przez organizm. Ingerują w nasz metabolizm, sprawiając, iż nie jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać wartościowych związków dostarczanych wraz z pożywieniem. Substancje antyodżywcze możemy podzielić na trzy grupy: dostające się do żywności z zanieczyszczonego środowiska (pestycydy, nawozy sztuczne, metale ciężkie), celowo dodawane do pożywienia (konserwanty, barwniki i sztuczne substancje słodzące) oraz te, występujące naturalne. O ille o pierwszych dwóch grupach mówi się dosyć dużo, o tyle naturalne związki antyodżywcze są znacznie bardziej tajemnicze.

Czym są naturalne substancje antyodżywcze?

Amigdalina - jest glikozydem cyjanogennym. Najczęściej związki te nie powinny stanowić większego zagrożenia dla zdrowia, ponieważ organizm człowieka posiada zdolność do detoksykacji cyjanowodoru. Dzieje się tak wyłącznie wtedy, gdy zawierający go produkt jest przez nas rzadko spożywany. Dla przykładu: spożycie 60 nasion migdałowca gorzkiego może spowodować śmierć. Z kolei migdałowiec słodki zawiera 40-krotnie mniejsze stężenie cyjanowodoru i jest dla nas bezpieczny. Z przezoroności powinno się je jednak  moczyć przez kilka godzin, a następnie uprażyć. Amigdalina występuje także w owocach pestkowych, wiśniach, brzoskwiniach oraz nalewkach, w których wykorzystany był owoc z pestką.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Następna strona >>

1 2 3 4 5 6

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń