Do góry

Newsy

Dżem nie tylko na słodko

Mówiąc dżem zazwyczaj mamy na myśli wyłącznie śniadanie, warto jednak czasem zejść z utartych, kulinarnych szlaków. Wszystko po to, by zupełnie świeżym okiem spojrzeć na dobrze nam znane dania i produkty.

Fot. 123RF

Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, z pewnością chociaż raz próbowaliście połączenia słodkich produktów z pozornie niepasującymi do nich produktami. Okazuje się jednak, że w daniach wytrawnych nabierają one zupełnie nowego smaku, stanowiąc doskonałe tło dla pozostałych składników. Sery i mięso uwielbiają słodkie dodatki, chociaż komponując tego typu dania musimy zachować równowagę smaków. Jeśli uda wam się ta sztuka, możecie być pewni, że na waszym talerzu pojawią się najprawdziwsze smakołyki. Oto kilka dań, których koniecznie musicie spróbować.

Pieczony camembert

Co będzie ci potrzebne?

1 ser camembert
2 łyżeczki z czarnej porzeczki
Kilka orzechów włoskich
Świeże winogrona
Tosty z chleba pszennego lub razowego

Jak przygotować?

Ser przełóż na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż go do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni. Piecz przez ok. 15 minut, do momentu aż ser będzie gorący i bardzo miękki. Ostrożnie przełóż go na talerz. Udekoruj orzechami, konfiturą oraz winogronami. Podawaj z tostami z ulubionego pieczywa, które możesz zanurzać w rozpływającym się serze.

 

Przygotuj śniadanie i wygraj vouchery o wartości 200 lub 400 zł. do sklepu DUKA.

Następna strona >>

1 2 3 4 5

Polecane artykuły

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Najlepiej oceniane artykuły

Rozwiń Zwiń