Do góry

Newsy

Dzień Pizzy!

Pizza to najlepszy kulinarny towar eksportowy świata. Jadana dziś wszędzie, od rodzimych Włoch, przez obie Ameryki, po Nepal. Ikoniczne danie kuchni śródziemnomorskiej, i jednocześnie synonim szybkiego oraz niezdrowego jedzenia. Z okazji Dnia Pizzy bierzemy w obronę aromatyczną flagę Włoch.

Fot. 123RF/Picsel

Jak większość tradycyjnych dań, tak i pizza może pochwalić się długim rodowodem. Płaskie placki jadano już w czasach antycznych, dodając do nich oliwę, czosnek i ser. Współczesna pizza powstała zaś w 1889 w Neapolu, gdy królowa Małgorzata zamówiła u włoskiego pizzaiolo Raffaele Esposito lokalny przysmak. Najbardziej do królewskich gustów przypadła pizza z mozzarellą, pomidorami i bazylią, właśnie w kolorach włoskiej flagi. Dziś to popularna Margherita, której można skosztować u źródła - w tej samej pizzerii, gdzie gościła królowa - lub w każdej innej pizzerii na świecie.

Naturalnie mistrz Raffaello nie wymyślił pizzy od podstaw, bo pizza to swoiste dziecko epoki, jadane wówczas głównie przez biedotę Neapolu. Co ciekawe pizza jest odpowiedzialna za wprowadzenie do śródziemnomorskiej diety pomidorów. Warzywa te bowiem, hodowane od połowy wieku XV wyłącznie dla dekoracji, uważano za trujące. Dopiero podane na pizzy, ponad dwieście lat później, przekonały kucharzy.

Swoją podróż po świecie pizza rozpoczęła wraz z włoskimi imigrantami, którzy ze śpiewnym akcentem i makaronem zawieźli ją do Nowego Świata. Amerykanie przywitali kulinarną nowość gorąco i, jak to mają w zwyczaju, zaczęli adaptować ją na własne sposoby. Można się zastanawiać, czy to na pewno oni zaczęli układać na pizzy to, co tylko się da, a następnie topić całość w różnych gatunkach sera. Być może obecny, popularny kształt, pizzy to efekt globalizacji. Pewne jest jedno - powrót do korzeni, zwłaszcza w święto pizzy, może nam wyjść na zdrowie.

Ciasto

Zagniatamy cienkie ciasto, z niewielką ilością drożdży, które będzie jedynie podstawą pizzy i nie zdominuje dania. Dla osób dbających o linię polecamy ciasto razowe, lub pełnoziarniste. Wystarczy, że mąkę białą, zastąpimy mąką ciemną. Warto zadbać także o dodatki do samego ciasta. Świeże zioła, ząbek czosnku, czy roztarta papryczka chili nadadzą ciastu zupełnie nowej jakości.

Baza

Bazą niemal każdej pizzy jest sos pomidorowy oraz ser. Sos powinien być ze świeżych pomidorów, gęsty, pachnący bazylią, czosnkiem i oliwą z oliwek. Ser do pizzy to, w wersji tradycyjnej, wyłącznie mozzarella. Dietetycznie wybieramy mozzarellę odchudzoną, czyli light.

Dodatki

Dodatki układamy na serze, bo tylko wtedy porządnie się wypieką. Posypywanie dodatków serem sprawia, że całość się dusi i z prawdziwą pizzą nie ma wiele wspólnego. Jeśli lubimy dodatkową porcję sera, to możemy lekko oprószyć całość, na przykład parmezanem.
Włosi używają maksymalnie 4, 5 dodatków dbając o ich świeżość, regionalność i sezonowość. Skromność w doborze składników sprawia , że pizza jest lekka, a smaki łatwe do rozpoznania. Radzimy od razu zapomnieć o takich cudach, jak groszek z puszki, czy kukurydza i sięgnąć po świeże warzywa. Najlepiej nasze polskie, aktualnie obecne w sklepach.

Jeżeli mamy ochotę na pizzę z mięsem, wybierzmy jeden dodatek. Nie ma sensu mieszać tłustego boczku, z równie tłustym salami oraz szynką, smaki bowiem przejdą sobą, a całość nie będzie zbyt zdrowa. Plastry chudej szynki prosciutto, czy parmeńskiej wystarczą w zupełności. Nad wariacjami typu pizza kebab spuszczamy zasłonę milczenia, są one bowiem dalekie od włoskiej tradycji, a dodatkowo obciążają danie kaloriami.

Zioła

To zioła nadają charakter pizzy. Nie każdy dysponuje ogródkiem, ale to nie znaczy, że powinniśmy tak łatwo rezygnować ze świeżych ziół i sięgać po torebki. Z okazji dnia pizzy możemy sobie pozwolić na doniczkę świeżej bazylii czy oregano. Warto też do sztandarowego zestawu dodać rozmaryn.

Sosy, sosy - nie!

Zimny sos pomidorowy, przypominający smakiem keczup, czy nieśmiertelny sos czosnkowy, to popularne dodatki podawane w pizzeriach. We Włoszech jednak takich rewelacji nie uświadczymy. Nie ma sensu bowiem zabijać smaku świeżych warzyw, mięsa czy ryb keczupowymi sosami, lub pozwolić, by czosnek zdominował całą potrawę. Jedyne na co Włosi mogą się zgodzić, i co gorąco polecamy, to oliwa z oliwek. Doskonałym pomysłem jest dodanie do oliwy gałązki rozmarynu lub papryczki chili oraz kropli octu balsamicznego.

Zatem jaką pizzę polecamy? W Neapolu pizza to wyłącznie margarita oraz marinara - czyli sos pomidorowy, czosnek i oregano, bez sera! Oba warianty są godne wypróbowania, jednak jak wynika z badań statystycznych Polacy najchętniej komponują własne pizze. Liczymy, że dbając o zasady zdrowej i dobrej pizzy oraz zgodnie z najlepszymi włoskimi tradycjami, skomponujecie coś własnego. Poszukującym inspiracji podsuwamy kilka przepisów naszych kucharzy.


granita

 


kwiatek508

 


kwiatek508

 


granita

... i ponad 200 innych przepisów na pizzę!

Bartosz Rumieńczyk

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kobra222 09 lutego 2013 Oj autor,ale dałeś ciała ! "szynka prosciutto" .... czyli szynka szynka.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

piotrdivine 09 lutego 2013 i podstawa - do ciasta tylko 1 szklanka maki!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

enkai 09 lutego 2013 Zasada jest taka. Ser na cieście, skropiony passatą a na tym odrobin tych "dodatków". Ser przyklei się do ciasta oraz w przeciwieństwie do passaty na cieście nie przeszkodzi w upieczeniu. Ser przyklei się do ciasta i będzie się cudnie ciągnąć. Do sosu ser nie przyklei się.
Pizza - ser na cieście pokropiony sosem.

enkai

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń