Do góry

Newsy

Dziugas – ser o legendarnym smaku

Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów.

Fot. 123RF/Picsel

Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta nazwano najsłynniejszy, lokalny produkt - dojrzewający ser Dziugas.

Pierwsze sery o tej nazwie wyprodukowano w 1924 roku w wytwórni mleczarskiej „Žemaitijos pienas". Nie trzeba było wiele czasu, aby stały się chlubą regionu i przysmakiem, który każdy turysta powinien obowiązkowo przywieźć z wycieczki na Litwę. Niemal po całym kraju rozsiane są firmowe sklepy, w których będziecie mogli poznać nie tylko smak, ale również wyjątkową historię sera Dziugas.

Dojrzewanie - sekret smaku

Co sprawiło, że smakosze z całego świata ustawiają się w kolejkach, aby skosztować tego litewskiego rarytasu? Wszystko to kwestia doskonałej jakości składników wykorzystywanych do jego produkcji oraz długiego dojrzewania, które nadaje mu unikatowy smak, porównywalny chociażby z włoskim parmezanem lub grana padano.

Czas dojrzewania sera waha się od 12 do nawet 48 miesięcy, dzięki czemu poszczególne rodzaje różnią się między sobą ostrością smaku oraz konsystencją. Te dojrzewające przed rok charakteryzują się delikatnie pikantnym i cierpkim smakiem, kruchą teksturą oraz kremowym kolorem.

Ser dojrzewający dodatkowe pół roku nabiera bardziej wyrazistego, delikatnie owocowego smaku. Po 24 miesiącach Dziugas jest już w pełni dojrzały, mocniejszy i nasycony. Ser dwuletni jest także znacznie twardszy niż jego młodsze odpowiedniki.

Osoby poszukujące najciekawszych doznań kulinarnych powinny koniecznie skosztować sera, który dojrzewał aż 3 lata - jego silny, ostry i przyjemnie owocowy smak rozpieści podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Szczególną ciekawostką, w sam raz dla miłośników serów, jest ser dojrzewający przez 48 miesięcy, w którym harmonijnie przenikają się słodkie i pikantne nuty.

Przepis na wyborne krążki z cukinii na INTERIA.TV.

Właściwości sera Dziugas

Warto wiedzieć, że twarde długo dojrzewające sery w zaskakujący sposób wpływają na nasz organizm. Ser jest bogatym źródłem białka, kwasów tłuszczowych oraz wielu witamin (A, D, E , K i witaminy z grupy B) i minerałów (magnez, potas, sód, fosfor i wapń). Najnowsze badania wykazały także, iż miłośnicy dojrzałych serów żyją dłużej i znacznie częściej cieszą się dobrym zdrowiem. Wszystko to za sprawą substancji o nazwie poliamina, która spowalnia procesy starzenia oraz sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu. Sery dojrzewające mogą być spożywane przez wegetarian i osoby nietolerujące laktozy.

Z czym serwować twarde sery?

Dojrzewające przez 12 i 18 miesięcy sery Dziugas staną się idealnym dodatkiem do sosów, sałatek i zapiekanek. Ich smak będzie doskonale współgrać z drobiem, jagnięciną oraz mącznymi potrawami. Możecie również przygotować z nich serowe chipsy lub koreczki, których aromat zachwyci waszych gości.

Dwuletnie sery warto zaserwować w roli przekąski, jako dodatek do dżemów (np. cebulowego lub figowego), orzechów z miodem Warto również podać do nich rześkie wino o kontrastującym aromacie.

Najszlachetniejsze, dojrzewający przez 36 i 48 miesięcy sery, potrzebują dodatków, które odpowiednio wyeksponują ich luksusowy smak. W tej roli idealnie sprawdzą się świeże i suszone owoce. Jeśli chcesz w pełni cieszyć się wyjątkowym aromatem tych serów, możesz także zaserwować je jako samodzielną przekąskę.

Eleganckie święta

 

Eleganckie święta w formacie pdf

 

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie epub. Kliknij!

 

Pobierz ebooka Kulinarna przygoda z serem Dziugas w formacie mobi. Kliknij!

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń