Najlepsze przepisy na dania z dyni

Ewa Gotuje: wegetariańskie flaczki, szaszłyki ze schabu i ciasto z kryształkami

W kolejnym odcinku programu „Ewa Gotuje”, gospodyni podzieliła się niezwykłymi przepisami na proste i smaczne dania, które bez problemu można odtworzyć w zaciszu własnej kuchni.

Fot. materiały prasowe/Polsat

W kuchni Ewy Wachowicz nigdy nie jest nudno. Jak co tydzień w programie „Ewa Gotuje" gospodyni zaskoczyła nas recepturami swoich potraw. W nowym odcinku zaprezentowała, jak przy wykorzystaniu prostych produktów przygotować prawdziwą, kulinarną ucztę. Z widzami programu podzieliła się przepisami na wegetariańskie flaczki, soczyste szaszłyki wieprzowe z rusztu, pikle z fasolki szparagowej oraz niezwykły deser bez pieczenia, który każdemu przypadnie do gustu, zwłaszcza najmłodszym wielbicielom słodkości.

 

1. Flaczki jarzynowe według Ewy Wachowicz

Flaczki jarzynowe według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Flaczki jarzynowe według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz wyznaje zasadę zero waste. Jak często powtarza, żaden z produktów nie może się zmarnować. W myśl tej reguły gospodyni na samym początku programu pokazała widzom, co zrobić z naleśnikami „z wczoraj". Zamiast podawać je ze słodkimi dodatkami lub jako baza do krokietów, Ewa wykorzystała je do zaserwowania zupy. Tym razem zdradziła przepis na flaczki w wersji bezmięsnej. Do zrobienia zupy wykorzystała cebulę, pora, marchewkę, pietruszkę, seler, masło klarowane, odrobinę białego wina oraz mieszankę aromatycznych przypraw. Zupa doprawiona świeżo otartą gałką muszkatołową, serwowana z pokrojonymi w cienkie paski naleśnikami i ozdobiona natką pietruszki zasmakuje każdemu, zwłaszcza osobom gustującym w kuchni roślinnej.

 

2. Szaszłyki wieprzowe marynowane w kefirze według Ewy Wachowicz

Szaszłyki wieprzowe marynowane w kefirze według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Szaszłyki wieprzowe marynowane w kefirze według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Po zupie nadszedł czas na danie główne. Tym razem Ewa Wachowicz ujawniła, jak zrobić idealnie kruche szaszłyki wieprzowe z rusztu. Sekretem tego dania jest odpowiedni sposób marynowania mięsa. Na tydzień przed przystąpieniem do przygotowania szaszłyków, gospodyni wrzuciła do kamionki pokrojony w kawałki schab i zalała go marynatą na bazie kwaśnego mleka z dodatkiem cebuli, czosnku, soli i pieprzu. Po tym czasie mięso nadziała na szpikulce do szaszłyków, a następnie ułożyła je na rozgrzanym ruszcie. Dopełnieniem potrawy była lekka sałatka oraz ajvar domowej roboty.

 

3. Pikle fasolkowe według Ewy Wachowicz

Pikle fasolkowe według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Pikle fasolkowe według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Wrzesień to ostatni moment na zrobienie domowych przetworów na zimę, dlatego Ewa Wachowicz w drugim odcinku nowego sezonu programu pokazała, jak zachować smak fasolki szparagowej na dłużej. Do zrobienia weków gospodyni wykorzystała żółtą i zieloną fasolkę, pęk kwiatów kopru, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, nasiona kolendry. Zawartość słoików zalała marynatą składającą się z wody, białego octu winnego, soli i miodu.

 

4. Kryształki na sucharach według Ewy Wachowicz

Kryształki na sucharach według Ewy Wachowicz

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na ciasto Kryształki na sucharach według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie

Na sam koniec Ewa Wachowicz zdradziła widzom przepis na szybkie i proste ciasto bez pieczenia. Do przygotowania spodu gospodyni wykorzystała jedno opakowanie sucharków i dwie łyżki masła orzechowego. Wnętrze tego deseru wypełniły kolorowe galaretki, pokrojone w kostkę i połączone z kremem na bazie śmietanki i jogurtu naturalnego z dodatkiem żelatyny. Wierzch deseru zwieńczyły borówki oraz rozpuszczona galaretka. Tak przygotowane ciasto po kilku godzinach spędzonych w lodówce jest gotowe do serwowania.

 

Jeszcze więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
13

Przepis dnia

Ciasta Puszysty sernik z ciastkami OREO

Prosty w przygotowaniu, o kremowej konsystencji , puszysty i smaczny sernicze...

Odsłon: 1413

30 min
23
Pieczywo Płaski chleb Turecki

Chleb przygotowany z przepisu thermomixa. Jest to chlebek płaski, bardzo smac...

Odsłon: 203

30 min
9
Sałatki Surówka z kapusty białej

Surówka przygotowana do obiadu, prosta, szybka i smaczna z kapusty białej.

Odsłon: 86

15 min
8
Ciasta Ciasteczka szarlotki

Jesień pachnie jabłkami z cynamonem. Polecam do kawy ciasteczka z jabłkiem.

Odsłon: 126

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Rozgrzewające zupy na jesienne dni. Witaminowa bomba, wybitny smak

Zupa najlepiej smakuje w chłodne dni, gdy za oknem hula jesienna pogoda. Stanowi ona wspaniały dodatek do zdrowej diety, zwłaszcza gdy bazuje na ro...

0
Informacje Dobra kawa ziarnista – jak ją odróżnić?

Jeśli jest jedna rzecz, która łączy ze sobą większość ludzi na całym świecie, to jest to zamiłowanie do dobrej kawy. Jednak czarny napar ma to do s...

0
Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

14
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6