Fot. materiały prasowe/Polsat
W kuchni Ewy Wachowicz nigdy nie jest nudno. Jak co tydzień w programie „Ewa Gotuje" gospodyni zaskoczyła nas recepturami swoich potraw. W nowym odcinku zaprezentowała, jak przy wykorzystaniu prostych produktów przygotować prawdziwą, kulinarną ucztę. Z widzami programu podzieliła się przepisami na wegetariańskie flaczki, soczyste szaszłyki wieprzowe z rusztu, pikle z fasolki szparagowej oraz niezwykły deser bez pieczenia, który każdemu przypadnie do gustu, zwłaszcza najmłodszym wielbicielom słodkości.
1. Flaczki jarzynowe według Ewy Wachowicz
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Flaczki jarzynowe według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz wyznaje zasadę zero waste. Jak często powtarza, żaden z produktów nie może się zmarnować. W myśl tej reguły gospodyni na samym początku programu pokazała widzom, co zrobić z naleśnikami „z wczoraj". Zamiast podawać je ze słodkimi dodatkami lub jako baza do krokietów, Ewa wykorzystała je do zaserwowania zupy. Tym razem zdradziła przepis na flaczki w wersji bezmięsnej. Do zrobienia zupy wykorzystała cebulę, pora, marchewkę, pietruszkę, seler, masło klarowane, odrobinę białego wina oraz mieszankę aromatycznych przypraw. Zupa doprawiona świeżo otartą gałką muszkatołową, serwowana z pokrojonymi w cienkie paski naleśnikami i ozdobiona natką pietruszki zasmakuje każdemu, zwłaszcza osobom gustującym w kuchni roślinnej.
2. Szaszłyki wieprzowe marynowane w kefirze według Ewy Wachowicz
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Szaszłyki wieprzowe marynowane w kefirze według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie
Po zupie nadszedł czas na danie główne. Tym razem Ewa Wachowicz ujawniła, jak zrobić idealnie kruche szaszłyki wieprzowe z rusztu. Sekretem tego dania jest odpowiedni sposób marynowania mięsa. Na tydzień przed przystąpieniem do przygotowania szaszłyków, gospodyni wrzuciła do kamionki pokrojony w kawałki schab i zalała go marynatą na bazie kwaśnego mleka z dodatkiem cebuli, czosnku, soli i pieprzu. Po tym czasie mięso nadziała na szpikulce do szaszłyków, a następnie ułożyła je na rozgrzanym ruszcie. Dopełnieniem potrawy była lekka sałatka oraz ajvar domowej roboty.
3. Pikle fasolkowe według Ewy Wachowicz
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na Pikle fasolkowe według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie
Wrzesień to ostatni moment na zrobienie domowych przetworów na zimę, dlatego Ewa Wachowicz w drugim odcinku nowego sezonu programu pokazała, jak zachować smak fasolki szparagowej na dłużej. Do zrobienia weków gospodyni wykorzystała żółtą i zieloną fasolkę, pęk kwiatów kopru, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, nasiona kolendry. Zawartość słoików zalała marynatą składającą się z wody, białego octu winnego, soli i miodu.
4. Kryształki na sucharach według Ewy Wachowicz
Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis na ciasto Kryształki na sucharach według Ewy Wachowicz, kliknij w zdjęcie
Na sam koniec Ewa Wachowicz zdradziła widzom przepis na szybkie i proste ciasto bez pieczenia. Do przygotowania spodu gospodyni wykorzystała jedno opakowanie sucharków i dwie łyżki masła orzechowego. Wnętrze tego deseru wypełniły kolorowe galaretki, pokrojone w kostkę i połączone z kremem na bazie śmietanki i jogurtu naturalnego z dodatkiem żelatyny. Wierzch deseru zwieńczyły borówki oraz rozpuszczona galaretka. Tak przygotowane ciasto po kilku godzinach spędzonych w lodówce jest gotowe do serwowania.
Jeszcze więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na PolsatGo »