Sprawdzone przepisy na karnawał

W 529. odcinku kulinarnego show Ewa Wachowicz nie gotowała sama. Do zrobienia gęstej i aromatycznej zupy zaprosiła Elę Romanowską, znaną z programu "Nasz Nowy Dom". Potem prowadząca przygotowała jeszcze prostą zapiekankę z cukinii i niestandardowe, słodkie placuszki. Ukryła w nich sekretny składnik.

Ewa Wachowicz zaprosiła Elżbietę Romanowską do wspólnego gotowania | Fot. materiały prasowe / Polsat

Ewa Wachowicz pozytywnie zaskoczyła widzów, zapraszając do swojej kuchni Elżbietę Romanowską - energetyczną i zawsze uśmiechniętą prowadzącą programu "Nasz Nowy Dom". Panie wspólnie zabrały się za przyrządzanie zupy Dahl - typowej dla kuchni indyjskiej, za którą Polacy wyjątkowo przepadają. W potrawie nie mogło oczywiście zabraknąć soczewicy, która jest bazowym składnikiem dania.

Zupa dahl według Ewy Wachowicz

 Zupa dahl według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zupa dahl według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić indyjski przysmak? Na początku wsyp soczewicę na sitko i dokładnie przepłucz. Następnie przełóż ją do garnka, zalej zimną wodą (tylko do przykrycia ziaren) i zagotuj bez przykrycia. Odcedź ziarna na sicie i wrzuć z powrotem do garnka. Zalej soczewicę jeszcze raz wodą, posól i ponownie zagotuj. 

W międzyczasie na patelni rozgrzej olej ryżowy i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę. Dopraw do smaku kuminem, kurkumą, kozieradką i gorczycą. Zabiel mleczkiem kokosowym i dorzuć kaffir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu dopraw pieprzem i wymieszaj. Przełóż ugotowaną soczewicę i wymieszaj. Na samym końcu dorzuć drobno pokrojoną papryczkę chili i przemieszaj. Podaj z ryżem oraz cząstkami cytryny. Udekoruj papryczkami chili i kolendrą. 

Po przekąszeniu zupy z Elą Romanowską Ewa Wachowicz zabrała się za przygotowanie dania głównego. Wybrała bardzo prostą zapiekankę z cukinii i sera cheddar. Udowodniła widzom, że z zaledwie kilku łatwo dostępnych składników da się przygotować obiad dla całej rodziny. Taką zapiekankę możesz zachować również jako danie na drugi dzień. 

Zapiekanka z cukinii z serem cheddar według Ewy Wachowicz

 Zapiekanka z cukinii z serem cheddar według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Zapiekanka z cukinii z serem cheddar według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowanie potrawy jest najprostsze na świecie. Wystarczy, że zetrzesz cukinie na tarce o dużych oczkach, posolisz i odstawisz na kilkanaście minut, aby puściły płyn. Po tym czasie musisz dobrze je odcisnąć. 

Rozgrzej masło na patelni i zeszklij na nim cebulę (pokrojoną w drobną kostkę). Do zezłoconej dorzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.

Do cukinii zetrzyj połowę sera cheddar (na tarce jarzynowej, czyli tej z dużymi oczkami). Dodaj cebulę z czosnkiem i wbij jajka. Wymieszaj i dobrze wyrób do połączenia składników. Przypraw jeszcze solą (nie za dużo, bo solona była już cukinia) i pieprzem według uznania.

Naczynie żaroodporne dobrze wysmaruj masłem i przełóż do niego warzywno-jajeczno-serową masę, wyrównując ją. Wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po 40 minutach posyp resztą startego sera. Na stół podaj w naczyniu, w którym potrawa się piekła. Możesz udekorować zapiekankę, np. świeżym tymiankiem.

Jak w każdym odcinku Ewa Wachowicz zaproponowała też przepis na coś słodkiego. Tym razem postawiła na placki z mąki kasztanowej. Nie jest to bardzo popularny produkt w polskiej kuchni, dlatego prowadząca postanowiła zaprezentować go widzom. Szczególnie dlatego, że mąka poprawia pracę mózgu, obniża ciśnienie, wzmacnia odporność i wpływa na zdrowy wygląd.

Placki z mąki kasztanowej według Ewy Wachowicz

 Placki z mąki kasztanowej według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Placki z mąki kasztanowej według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Placuszki robi się ekspresowo - mogą być słodkim śniadaniem lub deserem po obiedzie. Jak je przygotować? Najpierw połącz suche składniki w misce - mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Do drugiej miski wbij jajka i zmiksuj je na puszystą, jasnożółtą masę. Porcjami wsypuj mąkę z dodatkami do masy jajecznej, naprzemiennie wlewając mleko. Miksuj, aż zużyjesz składniki. Uperfumuj jeszcze pastą waniliową i ponownie zmiksuj do połączenia. 

Rozgrzej patelnię z masłem. Na gorącą wylewaj małe porcje ciasta, tworząc niewielkie placuszki. Smaż, rumieniąc z obu stron. Podawaj od razu - z miodem i świeżymi owocami.

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 529. odcinek

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Tanie i puszyste pączki w 5 minut

Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...

Odsłon: 1750

15 min
9
30 min
8
60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Lekki obiad na szybko. Smaczne, syte i zdrowe dania

Lekki obiad na szybko to idealne rozwiązanie dla zapracowanych oraz tych, którzy nie mają ochoty spędzać długich godzin w kuchni, a jednocześnie db...

2
Informacje Jak schudnąć, jedząc jajka. Na czym polega dieta jajeczna?

Dieta jajeczna to model odżywiania popularny wśród osób, którym zależy na uzyskaniu spektakularnych efektów odchudzania w krótkim czasie. Jest ona...

5
Informacje Oryginalne sałatki z brokułem. Sycące, dla dbających o wagę

Jeśli szukacie pomysłu na lekkie, a jednocześnie sycące danie, które doskonale wpisze się w waszą dietę, sałatki z brokułem będą strzałem w dziesią...

10
Informacje Rumsztyk, sznycel, pulpet, czyli kotlet mielony na różne sposoby

Mięso mielone to prawdziwy klasyk, który w polskiej kuchni występuje w wielu odsłonach. W różnych regionach ma swoje unikalne nazwy i sposoby przyg...

11