Ewa Wachowicz pozytywnie zaskoczyła widzów, zapraszając do swojej kuchni Elżbietę Romanowską - energetyczną i zawsze uśmiechniętą prowadzącą programu "Nasz Nowy Dom". Panie wspólnie zabrały się za przyrządzanie zupy Dahl - typowej dla kuchni indyjskiej, za którą Polacy wyjątkowo przepadają. W potrawie nie mogło oczywiście zabraknąć soczewicy, która jest bazowym składnikiem dania.
Zupa dahl według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZupa dahl według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić indyjski przysmak? Na początku wsyp soczewicę na sitko i dokładnie przepłucz. Następnie przełóż ją do garnka, zalej zimną wodą (tylko do przykrycia ziaren) i zagotuj bez przykrycia. Odcedź ziarna na sicie i wrzuć z powrotem do garnka. Zalej soczewicę jeszcze raz wodą, posól i ponownie zagotuj.
W międzyczasie na patelni rozgrzej olej ryżowy i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę. Dopraw do smaku kuminem, kurkumą, kozieradką i gorczycą. Zabiel mleczkiem kokosowym i dorzuć kaffir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu dopraw pieprzem i wymieszaj. Przełóż ugotowaną soczewicę i wymieszaj. Na samym końcu dorzuć drobno pokrojoną papryczkę chili i przemieszaj. Podaj z ryżem oraz cząstkami cytryny. Udekoruj papryczkami chili i kolendrą.
Po przekąszeniu zupy z Elą Romanowską Ewa Wachowicz zabrała się za przygotowanie dania głównego. Wybrała bardzo prostą zapiekankę z cukinii i sera cheddar. Udowodniła widzom, że z zaledwie kilku łatwo dostępnych składników da się przygotować obiad dla całej rodziny. Taką zapiekankę możesz zachować również jako danie na drugi dzień.
Zapiekanka z cukinii z serem cheddar według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZapiekanka z cukinii z serem cheddar według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przygotowanie potrawy jest najprostsze na świecie. Wystarczy, że zetrzesz cukinie na tarce o dużych oczkach, posolisz i odstawisz na kilkanaście minut, aby puściły płyn. Po tym czasie musisz dobrze je odcisnąć.
Rozgrzej masło na patelni i zeszklij na nim cebulę (pokrojoną w drobną kostkę). Do zezłoconej dorzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
Do cukinii zetrzyj połowę sera cheddar (na tarce jarzynowej, czyli tej z dużymi oczkami). Dodaj cebulę z czosnkiem i wbij jajka. Wymieszaj i dobrze wyrób do połączenia składników. Przypraw jeszcze solą (nie za dużo, bo solona była już cukinia) i pieprzem według uznania.
Naczynie żaroodporne dobrze wysmaruj masłem i przełóż do niego warzywno-jajeczno-serową masę, wyrównując ją. Wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Po 40 minutach posyp resztą startego sera. Na stół podaj w naczyniu, w którym potrawa się piekła. Możesz udekorować zapiekankę, np. świeżym tymiankiem.
Jak w każdym odcinku Ewa Wachowicz zaproponowała też przepis na coś słodkiego. Tym razem postawiła na placki z mąki kasztanowej. Nie jest to bardzo popularny produkt w polskiej kuchni, dlatego prowadząca postanowiła zaprezentować go widzom. Szczególnie dlatego, że mąka poprawia pracę mózgu, obniża ciśnienie, wzmacnia odporność i wpływa na zdrowy wygląd.
Placki z mąki kasztanowej według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPlacki z mąki kasztanowej według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Placuszki robi się ekspresowo - mogą być słodkim śniadaniem lub deserem po obiedzie. Jak je przygotować? Najpierw połącz suche składniki w misce - mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Do drugiej miski wbij jajka i zmiksuj je na puszystą, jasnożółtą masę. Porcjami wsypuj mąkę z dodatkami do masy jajecznej, naprzemiennie wlewając mleko. Miksuj, aż zużyjesz składniki. Uperfumuj jeszcze pastą waniliową i ponownie zmiksuj do połączenia.
Rozgrzej patelnię z masłem. Na gorącą wylewaj małe porcje ciasta, tworząc niewielkie placuszki. Smaż, rumieniąc z obu stron. Podawaj od razu - z miodem i świeżymi owocami.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 529. odcinek
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy