Ewa Wachowicz zdradza swój sposób na biszkopt i klopsiki

W tym tygodniu mogliśmy oglądać 400. odcinek programu "Ewa gotuje". Z tej okazji Ewa Wachowicz przygotowała menu, łączące w sobie tradycyjne i nowoczesne smaki, które idealnie sprawdzi się w jesienne dni.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Od 13 lat w każdą sobotę Ewa Wachowicz inspiruje widzów do gotowania i sprawia, że niejednemu z nich od rana kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach. - Sama nie wiem, kiedy to się stało, że mamy już 400. odcinek. To niesamowity wynik jeśli idzie o programy telewizyjne, ogromna duma i wielkie podziękowania dla mojej wspaniałej ekipy, która prawie nie zmieniła się od 13 lat! - mówi Ewa Wachowicz.

Przez kilkanaście lat emisji programu Ewa zaprezentowała widzom Polsatu ponad 2000 przepisów! To receptury sprawdzone i co ważne - przygotowane według nich potrawy zawsze się udają. Nawet tym, którzy dopiero zaczynają zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Program zainspirował Ewę Wachowicz do napisania aż siedmiu książek z przepisami na pyszne dania a ich autorka zapewnia, że to jeszcze nie koniec.

Jakie były kulisy powstania programu? - W 2007 roku Nina Terentiew zaproponowała, abym zrobiła program kulinarny i powiedziała: „Trochę lepiej wyglądasz niż Makłowicz". Pierwszy odcinek pilotowy nagrałam w swoim krakowskim mieszkaniu, w swojej własnej kuchni. Nina zaznaczyła, nie szukaj żadnego innego miejsca, bo ty u siebie, w swojej kuchni po prostu tańczysz... I tak już od 13 lat goszczę widzów w mojej kuchni w Krakowie, a 400. odcinek świętowałam nagraniem w moim drugim domu pod Babią Górą, oczywiście z moją całą ekipą. Na to wyjątkowe wydarzenie przygotowałam wielopiętrowy tort - zdradza autorka programu.

A co przygotowała Ewa w programie? Oto przepisy, które tym razem mogliśmy przetestować.

 

1. Tort czekoladowy z mango na biszkopcie

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czym byłby jubileusz bez tortu? Z okazji czterechsetnego odcinka Ewa przygotowała spektakularny, wielopiętrowy tort z kremami w dwóch smakach. Ten wyjątkowy wypiek powstał bez użycia proszku do pieczenia! Przy okazji Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na perfekcyjny biszkopt, który nigdy nie opada i równo wyrasta. Zdecydowanie warto zapamiętać tę recepturę, aby dzięki niej przygotować różnego rodzaju desery.

 

2. Pasta z awokado

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W programie Ewa zaprezentowała wyjątkwo prostą i smaczną propozycję na śniadanie - pastę jajeczną z awokado, która idealnie sprawdzi się w roli sycącej i zdrowej przekąski. Do jej przygotowania będzie nam potrzebne zaledwie kilka składników, a całość zajmie nie więcej niż pięć minut.

 

3. Gomasio - sól sezamowa

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Następnie Ewa pokazała nam, jak zrobić domową sól sezamową, czyli gomasio. Ta mieszanka niełuskanych uprażonych nasion sezamu i soli himalajskiej świetnie doprawia kanapki z awokado.

 

 

4. Klopsiki zapiekane na kapuście kiszonej

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa przygotuje klopsiki wieprzowe zapiekane na kiszonej kapuście. To nietypowe połączenie będzie bardzo ciekawą propozycją na jesienny, rodzinny obiad. Gwarantujemy, że będzie się nim zajadać cała rodzina.

 

5. Domowy ocet jabłkowy

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gdy klopsiki będą się zapiekały w piekarniku, gospodyni zrobi bardzo zdrowy domowy ocet jabłkowy. Ma on znacznie więcej aromatu niż ten kupny, a my zyskujemy pewność, że nie dodano do niego żadnych, zbędnych substancji poprawiających smak.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Fale Dunaju

Klasyczny wypiek, który nigdy się nie nudzi. Fale Dunaju to dwukolorowe ciast...

Odsłon: 56

>60 min
0
>60 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dania główne Burrito

Burrito, klasyk kuchni meksykańskiej. Chrupiąca tortiilla nadziana aromatyczn...

Odsłon: 27

60 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dodatki Młoda kapusta z boczkiem i śliwkami

Duszona młoda kapusta z dodatkiem słodkich śliwek, boczku i cebuli. Bogactwo...

Odsłon: 49

60 min
6

Polecane artykuły

Informacje Czy można jeść rzodkiewkę przy chorej wątrobie?

Rzodkiewka to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Zajadamy się nią już pod koniec marca, choć najlepiej smakuje w maju, czerwcu i lipcu. Jest nis...

0
Informacje Czy można jeść surowe szparagi?

Szparagi to cenne źródło witamin. Mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Jak przyrządzić je w odpowie...

0
Informacje Jak zamrozić bób?

Bób nieodzownie kojarzy nam się z latem. Sezon na to warzywo przypada na przełom czerwca i lipca. Wtedy wygląda i smakuje najlepiej. Dlatego warto...

0
Informacje SuperMenu by Anna Lewandowska przebada swoich klientów

Według badania* przeprowadzonego na zlecenie SuperMenu by Anna Lewandowska wynika, że tylko 29% respondentów bada krew raz w roku, a co czwarty nie...

0