Od 13 lat w każdą sobotę Ewa Wachowicz inspiruje widzów do gotowania i sprawia, że niejednemu z nich od rana kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach. - Sama nie wiem, kiedy to się stało, że mamy już 400. odcinek. To niesamowity wynik jeśli idzie o programy telewizyjne, ogromna duma i wielkie podziękowania dla mojej wspaniałej ekipy, która prawie nie zmieniła się od 13 lat! - mówi Ewa Wachowicz.
Przez kilkanaście lat emisji programu Ewa zaprezentowała widzom Polsatu ponad 2000 przepisów! To receptury sprawdzone i co ważne - przygotowane według nich potrawy zawsze się udają. Nawet tym, którzy dopiero zaczynają zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Program zainspirował Ewę Wachowicz do napisania aż siedmiu książek z przepisami na pyszne dania a ich autorka zapewnia, że to jeszcze nie koniec.
Jakie były kulisy powstania programu? - W 2007 roku Nina Terentiew zaproponowała, abym zrobiła program kulinarny i powiedziała: „Trochę lepiej wyglądasz niż Makłowicz". Pierwszy odcinek pilotowy nagrałam w swoim krakowskim mieszkaniu, w swojej własnej kuchni. Nina zaznaczyła, nie szukaj żadnego innego miejsca, bo ty u siebie, w swojej kuchni po prostu tańczysz... I tak już od 13 lat goszczę widzów w mojej kuchni w Krakowie, a 400. odcinek świętowałam nagraniem w moim drugim domu pod Babią Górą, oczywiście z moją całą ekipą. Na to wyjątkowe wydarzenie przygotowałam wielopiętrowy tort - zdradza autorka programu.
A co przygotowała Ewa w programie? Oto przepisy, które tym razem mogliśmy przetestować.
1. Tort czekoladowy z mango
Zobacz przepisTort czekoladowy z mango/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czym byłby jubileusz bez tortu? Z okazji czterechsetnego odcinka Ewa przygotowała spektakularny, wielopiętrowy tort z kremami w dwóch smakach. Ten wyjątkowy wypiek powstał bez użycia proszku do pieczenia! Przy okazji Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na perfekcyjny biszkopt, który nigdy nie opada i równo wyrasta. Zdecydowanie warto zapamiętać tę recepturę, aby dzięki niej przygotować różnego rodzaju desery.
W programie Ewa zaprezentowała wyjątkwo prostą i smaczną propozycję na śniadanie - pastę jajeczną z awokado, która idealnie sprawdzi się w roli sycącej i zdrowej przekąski. Do jej przygotowania będzie nam potrzebne zaledwie kilka składników, a całość zajmie nie więcej niż pięć minut.
3. Gomasio – sól sezamowa
Zobacz przepisGomasio – sól sezamowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Następnie Ewa pokazała nam, jak zrobić domową sól sezamową, czyli gomasio. Ta mieszanka niełuskanych uprażonych nasion sezamu i soli himalajskiej świetnie doprawia kanapki z awokado.
4. Klopsiki zapiekane na kapuście kiszonej
Zobacz przepisKlopsiki zapiekane na kapuście kiszonej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne Ewa przygotuje klopsiki wieprzowe zapiekane na kiszonej kapuście. To nietypowe połączenie będzie bardzo ciekawą propozycją na jesienny, rodzinny obiad. Gwarantujemy, że będzie się nim zajadać cała rodzina.
5. Domowy ocet jabłkowy
Zobacz przepisDomowy ocet jabłkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gdy klopsiki będą się zapiekały w piekarniku, gospodyni zrobi bardzo zdrowy domowy ocet jabłkowy. Ma on znacznie więcej aromatu niż ten kupny, a my zyskujemy pewność, że nie dodano do niego żadnych, zbędnych substancji poprawiających smak.