Ewa Wachowicz zdradza swój sposób na biszkopt i klopsiki

W tym tygodniu mogliśmy oglądać 400. odcinek programu "Ewa gotuje". Z tej okazji Ewa Wachowicz przygotowała menu, łączące w sobie tradycyjne i nowoczesne smaki, które idealnie sprawdzi się w jesienne dni.

Sprawdzony sposób na biszkopt i klopsiki| Fot. materiały prasowe/Polsat

Od 13 lat w każdą sobotę Ewa Wachowicz inspiruje widzów do gotowania i sprawia, że niejednemu z nich od rana kubki smakowe pracują na najwyższych obrotach. - Sama nie wiem, kiedy to się stało, że mamy już 400. odcinek. To niesamowity wynik jeśli idzie o programy telewizyjne, ogromna duma i wielkie podziękowania dla mojej wspaniałej ekipy, która prawie nie zmieniła się od 13 lat! - mówi Ewa Wachowicz.

Przez kilkanaście lat emisji programu Ewa zaprezentowała widzom Polsatu ponad 2000 przepisów! To receptury sprawdzone i co ważne - przygotowane według nich potrawy zawsze się udają. Nawet tym, którzy dopiero zaczynają zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Program zainspirował Ewę Wachowicz do napisania aż siedmiu książek z przepisami na pyszne dania a ich autorka zapewnia, że to jeszcze nie koniec.

Jakie były kulisy powstania programu? - W 2007 roku Nina Terentiew zaproponowała, abym zrobiła program kulinarny i powiedziała: „Trochę lepiej wyglądasz niż Makłowicz". Pierwszy odcinek pilotowy nagrałam w swoim krakowskim mieszkaniu, w swojej własnej kuchni. Nina zaznaczyła, nie szukaj żadnego innego miejsca, bo ty u siebie, w swojej kuchni po prostu tańczysz... I tak już od 13 lat goszczę widzów w mojej kuchni w Krakowie, a 400. odcinek świętowałam nagraniem w moim drugim domu pod Babią Górą, oczywiście z moją całą ekipą. Na to wyjątkowe wydarzenie przygotowałam wielopiętrowy tort - zdradza autorka programu.

A co przygotowała Ewa w programie? Oto przepisy, które tym razem mogliśmy przetestować.

 

1. Tort czekoladowy z mango

 Tort czekoladowy z mango Zobacz przepis

Tort czekoladowy z mango/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czym byłby jubileusz bez tortu? Z okazji czterechsetnego odcinka Ewa przygotowała spektakularny, wielopiętrowy tort z kremami w dwóch smakach. Ten wyjątkowy wypiek powstał bez użycia proszku do pieczenia! Przy okazji Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na perfekcyjny biszkopt, który nigdy nie opada i równo wyrasta. Zdecydowanie warto zapamiętać tę recepturę, aby dzięki niej przygotować różnego rodzaju desery.

 

2. Pasta z awokado

 Pasta z awokado Zobacz przepis

Pasta z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W programie Ewa zaprezentowała wyjątkwo prostą i smaczną propozycję na śniadanie - pastę jajeczną z awokado, która idealnie sprawdzi się w roli sycącej i zdrowej przekąski. Do jej przygotowania będzie nam potrzebne zaledwie kilka składników, a całość zajmie nie więcej niż pięć minut.

3. Gomasio – sól sezamowa

 Gomasio – sól sezamowa Zobacz przepis

Gomasio – sól sezamowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Następnie Ewa pokazała nam, jak zrobić domową sól sezamową, czyli gomasio. Ta mieszanka niełuskanych uprażonych nasion sezamu i soli himalajskiej świetnie doprawia kanapki z awokado.

4. Klopsiki zapiekane na kapuście kiszonej

 Klopsiki zapiekane na kapuście kiszonej Zobacz przepis

Klopsiki zapiekane na kapuście kiszonej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa przygotuje klopsiki wieprzowe zapiekane na kiszonej kapuście. To nietypowe połączenie będzie bardzo ciekawą propozycją na jesienny, rodzinny obiad. Gwarantujemy, że będzie się nim zajadać cała rodzina.

5. Domowy ocet jabłkowy

 Domowy ocet jabłkowy Zobacz przepis

Domowy ocet jabłkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Gdy klopsiki będą się zapiekały w piekarniku, gospodyni zrobi bardzo zdrowy domowy ocet jabłkowy. Ma on znacznie więcej aromatu niż ten kupny, a my zyskujemy pewność, że nie dodano do niego żadnych, zbędnych substancji poprawiających smak.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Torcik dyniowy

Skromny torcik z dodatkiem dyni hokkaido w sam raz do jesiennej kawy. Przepys...

Odsłon: 1515

60 min
16
Przetwory Kompot z jabłek na zimę

Babciny przepis na kompot z jabłek do słoików, który funkcjonuje w naszej rod...

Odsłon: 77

60 min
1
Przekąski Placuszki drobiowe z cukinią

Niesamowicie smaczne placuszki przygotowane z filetu z kurczaka oraz cukinii....

Odsłon: 292

15 min
5
15 min
9
Sałatki Smaczna kolacja

Apetyczne i aromatyczne tortellini , świeże warzywa, z dodatkiem oliwy z oliw...

Odsłon: 239

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje "Ewa gotuje" wraca po wakacjach. Przepisy na śródziemnomorski i indyjskie specjały

Ruszył kolejny sezon kulinarnego programu "Ewa gotuje". W najnowszym odcinku prowadząca przygotowała dania inspirowane kuchniami świata. Nie zabrak...

2
Informacje 7 przepisów na ciasta i desery ze składników, które każdy ma w domu

Masz ochotę na coś słodkiego, ale półki w spiżarni świecą pustkami? Przygotowaliśmy dla ciebie 7 przepisów na pyszne ciasta i desery, które z łatwo...

5
Informacje Kobiety piją go, żeby zmniejszyć obrzęki. Wycisza bardziej niż melisa, rozkurcza lepiej niż mięta

Nagietek lekarski to piękna roślina ozdobna, ale też składnik, którego warto używać w kuchni. Wspaniale podkręca wartości odżywcze przyrządzanych d...

1
2