Ewa_Gotuje

„Ewa Gotuje” to program kulinarny, który ciągle zaskakuje. W 534. odcinku prowadząca zaprosiła do domu towarzyszkę swoich górskich wypraw. Ewa Wachowicz wspominała mroźną Antarktydę, dlatego jej przepisy były mocno rozgrzewające i sycące. Jak zwykle było trochę tradycyjnie i trochę nowocześnie.

Ewa Wachowicz przygotowała rozgrzewające i sycące potrawy | Fot. materiały prasowe / Polsat

Ewa Wachowicz jako pierwsza Polka zdobyła wszystkie szczyty Wulkanicznej Korony Ziemi (łącznie siedem na siedmiu kontynentach). Ostatni z nich - Mount Sidley na Antarktydzie - zdobyła 14 stycznia 2025 roku, ale cały projekt zajął jej 12 lat. Sukces współdzieliła z towarzyszką wypraw - Klaudią Cierniak-Kożuch, którą zaprosiła na wspominki do 534. odcinka swojego programu.

Na początku prowadząca postanowiła jednak przygotować zupę krem z brukselki. Choć to typowo jesienne warzywo, to zamrożone może służyć przez cały rok. Nawet w takiej postaci przemyci do diety cenne wartości odżywcze. Potrawa należy do bardzo prostych i ekspresowych - nie trzeba nawet rozmrażać brukselki przed jej przygotowaniem.

Krem z brukselki według Ewy Wachowicz

 Krem z brukselki według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Krem z brukselki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak zrobić rozgrzewający krem? Najpierw trzeba roztopić masło w garnku, a następnie podsmażyć na nim pokrojoną w talarki białą część pora. Potem do naczynia powinna trafić brukselka. Wszystko należy zalać wywarem, przykryć i gotować do miękkości. Pysznego smaku dodaje zupie chrzan, którego dokłada się tuż przed blendowaniem. Wystarczy jeszcze tylko zmiksować na gładki krem, przełożyć do miski i podawać z grzanką oraz kleksem kwaśnej śmietany. Na końcu pozostaje udekorować prażonymi płatkami migdałów i zieloną częścią porą. 

Po sycącej zupie nie może zabraknąć rozgrzewającego dania głównego. Ewa Wachowicz tym razem przygotowała tradycyjne (i bardzo lubiane w Polsce) placki ziemniaczane z gulaszem z pieczarkami. Niektórym potrawa może kojarzyć się z długimi godzinami w kuchni. Właśnie dlatego prowadząca zdradziła swój patent na rozdrabnianie ziemniaków - nie trze ich na tarce, a w maszynce do mielenia. To pozwala zaoszczędzić sporo czasu.

Placki ziemniaczane z gulaszem według Ewy Wachowicz

 Placki ziemniaczane z gulaszem według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z gulaszem według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przygotowania trzeba zacząć od gulaszu z pieczarkami. Najpierw należy roztopić masło w garnku i zeszklić na nim cebulę (pokrojoną w pióra). Następnie, pokroić mięso w kostkę, oprószyć mąką i przełożyć do zarumienienia w naczyniu z cebulą. Potem trzeba dorzucić pokrojone pieczarki, zalać całość wodą, przyprawić solą, zielem angielskim, liściem laurowym i dodać przecier pomidorowy. Gulasz powinien się gotować, aż do miękkości mięsa. Na samym końcu warto dopieprzyć go do smaku. 

Aby zrobić chrupiące placki, na początku trzeba obrać ziemniaki i cebulę oraz przepuścić je przez maszynkę do mielenia (ze stożkiem do ucierania kartofli). Gotową pulpę należy odcisnąć. Do niej dodać jajka, szczyptę gałki muszkatołowej, roztarty w dłoniach majeranek, sól, pieprz i mąkę. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i usmażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Gdy placki są zezłocone, zdjąć z patelni, odsączyć nadmiar tłuszczu i podawać od razu z ciepłym gulaszem (najlepiej zaserwowanym w osobnym naczyniu).

Po takim obiedzie przyszedł czas na wspomnienia z wyprawy na Antarktydę. W styczniu Ewa Wachowicz wraz z towarzyszką namiotową - Klaudią Cierniak-Kożuch - jako pierwsze Polki zdobyły wszystkie szczyty Wulkanicznej Korony Ziemi. Nic dziwnego, że prowadząca zaprosiła właśnie Klaudię do programu, aby opowiedzieć o swoich wrażeniach z przygody. Nie zabrakło też informacji o tym, co panie jadły podczas wspólnej wyprawy. Po rozmowie gospodyni zabrała się do przyrządzenia wypieku z ulubionych składników koleżanki. Na deser zaproponowała bezglutenowe ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami według Ewy Wachowicz

 Ciasto czekoladowe z wiśniami według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasto czekoladowe z wiśniami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początku należy połamać czekoladę do garnka, dodać masło, roztopić wszystko w gorącej kąpieli wodnej i odstawić na później. Do osobnych naczyń rozdzielić białka i żółtka. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę, pod koniec utrwalić cukrem (dosypując porcjami i miksując). Na końcu wlać przestudzoną, ale jeszcze płynną masę czekoladową. Po zmiksowaniu należy dodawać po jednym żółtku, mieszając już szpatułką. Ciasto trzeba przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy ok. 24 cm) i piec przez 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. 

W międzyczasie warto przełożyć wiśnie do garnka, posłodzić, wymieszać i podgrzać. Gdy się rozgotują i puszczą sok, dodać mąkę ziemniaczaną (rozrobioną z zimną wodą) i całość gotować przez kilka minut, do zgęstnienia.

Kolejny krok to krem. Czekoladę trzeba roztopić w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone wlać śmietankę i zmiksować na puszystą masę. Dodać przestudzoną czekoladę, przemieszać, posłodzić cukrem pudrem. Następnie wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Całość trzeba wstawić do lodówki na pół godziny, a po tym czasie nałożyć wiśnie i udekorować listkami mięty.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 534. odcinek

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Prostaczek

Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...

Odsłon: 2467

30 min
6
Dania główne Krewetki w panierce Panko

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...

Odsłon: 37

>60 min
0

Przepis dnia

Dania główne Pałki z kurczaka w boczku

Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...

Odsłon: 3113

30 min
10
Desery Kremowy flan

Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...

Odsłon: 2771

15 min
1