Ostatnie odcinki programu obfitują we wspaniałych gości, poprzednim razem pojawiła się miss Marcelina Zawadzka. Natomiast tym razem Ewę Wachowicz odwiedził szef kuchni Mateusz Gessler, który postanowił podzielić się swoim przepisem na pomidorową zupę rybną z warzywami. Bazę dania stanowił oczywiście bulion, z dodatkiem marchewki, selera, pora, pietruszki, opalanej cebuli, liści laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu, znalazły się tu także korpusy karpia, sandacza oraz kilka pomidorków. Będą potrzebne również filety z karpia, sandacza i dorsza, z które pokrojono w kostkę i dodano do ryby, a także przygotowano z nich pulpety rybne. Nie może zabraknąć również dużej ilości warzyw, takich jak cebula, bakłażan, cukinia i pomidor. Dla wzmocnienia smaku dodano kapary, sok z kaparów, sos rybny, a także liść kafiru i ostrą papryczkę. Zupa będzie niezwykle aromatyczna i pyszna, warto podawać ją z grillowaną cytrynę oraz świeżą kolendrą.
Pomidorowa zupa rybna z warzywami
Zobacz przepisPomidorowa zupa rybna z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po dosyć skomplikowanej zupie przyszedł czas na proste danie główne, czyli bigos cygański. Na patelni Ewa Wachowicz rozgrzała olej, na którym podsmażyła pokrojoną w kostkę kiełbasę, a następnie przełożyła ją do garnka. Na tłuszcz, który pozostał na patelni prowadząca wrzuciła pokrojoną cebulę, a gdy się zarumieniła dodała ją do garnka. Na tej samej patelni podsmażyła pieczarki, które również muszą wylądować wśród reszty składników. Na koniec Ewa dodała także przecier pomidorowy, majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz. Całość należy jeszcze chwilę podgotować, a następnie serwować wraz ze świeżym pieczywem.
Bigos cygański według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisBigos cygański według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jesteście ciekawi, co Ewa Wachowicz zrobiła na deser? Tu pojawił się pyszny i delikatny sernik bez sera, ale za to na jogurcie greckim. Do wykonania spodu, będziesz potrzebować: dwóch szklanek mąki, jedną trzecią szklanki cukru pudru, trzy żółtka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, oraz dwie łyżki kwaśnej śmietany, całość należy zagnieść, a następnie upiec w piekarniku w 180 stopniach na złoty kolor.
Do masy sernikowej będziesz potrzebować siedmiu białek, które należy ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem (około trzech czwartych szklanki). Do masy należy także dorzucić łyżkę cukru waniliowego i wszystko utrzeć na gładką masę. Trzeba także dodać skórkę z cytryny, dwa budynie śmietankowe oraz kilogram gęstego jogurtu greckiego, wszystko należy wymieszać na niskich obrotach. Jeżeli lubisz bakalie w serniku, dodaj je do masy. Dobrze sprawdzą się rodzynki, warto je jednak uprzednio oprószyć mąką. Całość piecz około godziny w 180 stopniach. Przestudzony sernik udekoruj cukrem pudrem.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Sernik z jogurtu według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisSernik z jogurtu według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 499. odcinek
Autor: Anna Hutek-Brzezinka