Przedwiosenna odnowa - najlepsze przepisy

Jesienią dbamy o to, aby w naszym menu nie zabrakło rozgrzewających zup oraz dodających energii do działania dań i smakołyków, które osłodzą nam krótkie dni. To wszystko pod uwagę wzięła Ewa Wachowicz, która w 343. odcinku swojego programu podzieliła się z widzami czterema znakomitymi przepisami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Gospodyni audycji znana jest z tego, że większość warzyw i owoców, które wykorzystuje w swoich daniach, pochodzi z jej szklarni lub przydomowego ogródka. Gotuje sezonowo, dzięki czemu produkty, po które sięga, są zdrowe, a w kuchni nic się nie marnuje.

1. Kremowa zupa z dyni i marchewki według Ewy Wachowicz

Kremowa zupa z dyni, marchewek, ziemniaka i czosnku

Kremowa zupa z dyni i marchewki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako pierwsze danie, Ewa Wachowicz zaproponowała zupę z dyni i marchewki z dodatkiem ostrego pesto, które przygotowała w poprzednim odcinku. Gotowanie rozpoczęła od upieczenia warzyw: dyni, marchewek, ziemniaka i czosnku. Wszystkie posoliła i skropiła oliwą. Po wyjęciu z piekarnika pokroiła je na kawałki i wrzuciła do garnka. Całość zalała wodą i dodała szklankę białego wytrawnego wina. Na sam koniec, w celu zaostrzenia smaku, do garnka dodała starty imbir, mleczko kokosowe i orientalne przyprawy. Wszystko razem zmiksowała.

Gospodyni w trakcie przygotowania zupy podzieliła się z widzami patentem na szybkie obieranie imbiru. Aby skórka łatwo odchodziła od korzenia, wystarczy użyć małej łyżeczki.

2. Gęsie piersi z kisielem winogronowym według Ewy Wachowicz

Pieczona gęsina podana z orientalnym ryżem i kisielem z winogron

Gęsie piersi z kisielem winogronowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała gęsinę. Aby mięso było soczyste i kruche, gospodyni najpierw natarła je ziołami, a później marynowała w winie i soku malinowym. Tuż przed włożeniem do piekarnika oprószyła całość solą.

Przez pierwsze 45 minut mięso piekło się pod przykryciem, po tym czasie prowadząca zdjęła pokrywkę i zmniejszyła temperaturę. Dzięki temu miała pewność, że gęsina nie będzie twarda.

Tak przygotowane mięso Ewa podała wraz z orientalnym ryżem i domowym kisielem z winogron.

3. Gruszki w miodzie według Ewy Wachowicz

Słoiki z kiszonymi gruszkami

Gruszki w miodzie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ponieważ jesienią gruszki smakują najlepiej, warto zrobić z nich przetwory na zimę. Gospodyni pokazała, że wystarczą tylko trzy składniki, aby móc cieszyć się wspaniałymi kiszonkami, które najlepiej będą komponować się podane wraz z serami, mięsem lub jako dodatek do sałatek.

4. Ciasto cytrynowe z malinami według Ewy Wachowicz

Ciasto bez glutenu z malinami

Ciasto cytrynowe z malinami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa podała pyszne i proste w przygotowaniu ciasto cytrynowe z dodatkiem malin. Zgodnie z sugestią widzów, słodkości zostały upieczone bez glutenu. Przepis na pewno przypadnie do gustu osobom zabieganym, wystarczy bowiem ubić pianę z białek, dodać do niej pozostałe składniki i upiec! Szybko, prosto i niedrogo.

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Serowa przekąska

Pyszna do pracy lub dziecku do szkoły na drugie śniadanie.

Odsłon: 83

30 min
2

Przepis dnia

Desery Tarta marcepanowo-czekoladowa

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...

Odsłon: 1797

>60 min
10
30 min
2
Ciasta Honoratka

Honoratka to efektowne ciasto biszkoptowe z malinami. Pogodzi gusta wielbicie...

Odsłon: 7801

60 min
12
Pieczywo Chleb domowy

Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...

Odsłon: 225

60 min
3