Dania jednogarnkowe

Jesienią dbamy o to, aby w naszym menu nie zabrakło rozgrzewających zup oraz dodających energii do działania dań i smakołyków, które osłodzą nam krótkie dni. To wszystko pod uwagę wzięła Ewa Wachowicz, która w 343. odcinku swojego programu podzieliła się z widzami czterema znakomitymi przepisami.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Gospodyni audycji znana jest z tego, że większość warzyw i owoców, które wykorzystuje w swoich daniach, pochodzi z jej szklarni lub przydomowego ogródka. Gotuje sezonowo, dzięki czemu produkty, po które sięga, są zdrowe, a w kuchni nic się nie marnuje.

1. Kremowa zupa z dyni i marchewki według Ewy Wachowicz

Kremowa zupa z dyni, marchewek, ziemniaka i czosnku

Kremowa zupa z dyni i marchewki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako pierwsze danie, Ewa Wachowicz zaproponowała zupę z dyni i marchewki z dodatkiem ostrego pesto, które przygotowała w poprzednim odcinku. Gotowanie rozpoczęła od upieczenia warzyw: dyni, marchewek, ziemniaka i czosnku. Wszystkie posoliła i skropiła oliwą. Po wyjęciu z piekarnika pokroiła je na kawałki i wrzuciła do garnka. Całość zalała wodą i dodała szklankę białego wytrawnego wina. Na sam koniec, w celu zaostrzenia smaku, do garnka dodała starty imbir, mleczko kokosowe i orientalne przyprawy. Wszystko razem zmiksowała.

Gospodyni w trakcie przygotowania zupy podzieliła się z widzami patentem na szybkie obieranie imbiru. Aby skórka łatwo odchodziła od korzenia, wystarczy użyć małej łyżeczki.

2. Gęsie piersi z kisielem winogronowym według Ewy Wachowicz

Pieczona gęsina podana z orientalnym ryżem i kisielem z winogron

Gęsie piersi z kisielem winogronowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała gęsinę. Aby mięso było soczyste i kruche, gospodyni najpierw natarła je ziołami, a później marynowała w winie i soku malinowym. Tuż przed włożeniem do piekarnika oprószyła całość solą.

Przez pierwsze 45 minut mięso piekło się pod przykryciem, po tym czasie prowadząca zdjęła pokrywkę i zmniejszyła temperaturę. Dzięki temu miała pewność, że gęsina nie będzie twarda.

Tak przygotowane mięso Ewa podała wraz z orientalnym ryżem i domowym kisielem z winogron.

3. Gruszki w miodzie według Ewy Wachowicz

Słoiki z kiszonymi gruszkami

Gruszki w miodzie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ponieważ jesienią gruszki smakują najlepiej, warto zrobić z nich przetwory na zimę. Gospodyni pokazała, że wystarczą tylko trzy składniki, aby móc cieszyć się wspaniałymi kiszonkami, które najlepiej będą komponować się podane wraz z serami, mięsem lub jako dodatek do sałatek.

4. Ciasto cytrynowe z malinami według Ewy Wachowicz

Ciasto bez glutenu z malinami

Ciasto cytrynowe z malinami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa podała pyszne i proste w przygotowaniu ciasto cytrynowe z dodatkiem malin. Zgodnie z sugestią widzów, słodkości zostały upieczone bez glutenu. Przepis na pewno przypadnie do gustu osobom zabieganym, wystarczy bowiem ubić pianę z białek, dodać do niej pozostałe składniki i upiec! Szybko, prosto i niedrogo.

 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
2
>60 min
0
Pieczywo Rogaliki śniadaniowe

Rogaliki śniadaniowe Dziś na śniadanko zapraszam na jeszcze ciepłe i pyszne...

Odsłon: 607

15 min
2

Przepis dnia

Przekąski Rolada szpinakowa z grzybami

Przepis na szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz suszonymi gr...

Odsłon: 6350

30 min
32
15 min
2
Śniadania Pasta z makreli i twarogu

Pasta z makreli w pomidorach i bałego sera z dodatkiem ogórków korniszonów dl...

Odsłon: 84

15 min
0

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

5
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5