Fot. materiały prasowe/Polsat
Gospodyni audycji znana jest z tego, że większość warzyw i owoców, które wykorzystuje w swoich daniach, pochodzi z jej szklarni lub przydomowego ogródka. Gotuje sezonowo, dzięki czemu produkty, po które sięga, są zdrowe, a w kuchni nic się nie marnuje.
1. Kremowa zupa z dyni i marchewki według Ewy Wachowicz
Kremowa zupa z dyni i marchewki według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jako pierwsze danie, Ewa Wachowicz zaproponowała zupę z dyni i marchewki z dodatkiem ostrego pesto, które przygotowała w poprzednim odcinku. Gotowanie rozpoczęła od upieczenia warzyw: dyni, marchewek, ziemniaka i czosnku. Wszystkie posoliła i skropiła oliwą. Po wyjęciu z piekarnika pokroiła je na kawałki i wrzuciła do garnka. Całość zalała wodą i dodała szklankę białego wytrawnego wina. Na sam koniec, w celu zaostrzenia smaku, do garnka dodała starty imbir, mleczko kokosowe i orientalne przyprawy. Wszystko razem zmiksowała.
Gospodyni w trakcie przygotowania zupy podzieliła się z widzami patentem na szybkie obieranie imbiru. Aby skórka łatwo odchodziła od korzenia, wystarczy użyć małej łyżeczki.
2. Gęsie piersi z kisielem winogronowym według Ewy Wachowicz
Gęsie piersi z kisielem winogronowym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na danie główne Ewa Wachowicz zaproponowała gęsinę. Aby mięso było soczyste i kruche, gospodyni najpierw natarła je ziołami, a później marynowała w winie i soku malinowym. Tuż przed włożeniem do piekarnika oprószyła całość solą.
Przez pierwsze 45 minut mięso piekło się pod przykryciem, po tym czasie prowadząca zdjęła pokrywkę i zmniejszyła temperaturę. Dzięki temu miała pewność, że gęsina nie będzie twarda.
Tak przygotowane mięso Ewa podała wraz z orientalnym ryżem i domowym kisielem z winogron.
3. Gruszki w miodzie według Ewy Wachowicz
Gruszki w miodzie według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ponieważ jesienią gruszki smakują najlepiej, warto zrobić z nich przetwory na zimę. Gospodyni pokazała, że wystarczą tylko trzy składniki, aby móc cieszyć się wspaniałymi kiszonkami, które najlepiej będą komponować się podane wraz z serami, mięsem lub jako dodatek do sałatek.
4. Ciasto cytrynowe z malinami według Ewy Wachowicz
Ciasto cytrynowe z malinami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser Ewa podała pyszne i proste w przygotowaniu ciasto cytrynowe z dodatkiem malin. Zgodnie z sugestią widzów, słodkości zostały upieczone bez glutenu. Przepis na pewno przypadnie do gustu osobom zabieganym, wystarczy bowiem ubić pianę z białek, dodać do niej pozostałe składniki i upiec! Szybko, prosto i niedrogo.