Ewa Wachowicz do swoich przepisów uwielbia używać warzyw ze swojej przydomowej szklarni, w końcu uprawiane własnoręcznie smakują najlepiej. Jednak wiąże się to ze sporym nakładem pracy, od której oczywiście można zgłodnieć! Dla wszystkich głodomorów prowadząca przygotowała wyborne jajka po turecku. Przepis jest bardzo prosty, ale jakże efektowny.
Będziesz potrzebować jajek, gęstego jogurtu greckiego, czosnku oraz świeżych listków mięty i cytryny. Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekane listki mięty oraz sól i pieprz, całość wymieszaj. Jajka ugotuj w wirze wodnym z łyżką octu, wówczas otrzymasz genialne jajko poszetowe. Niezbędnym dodatkiem do tej potrawy jest również palone masło, które należy doprawić słodką i ostrą papryką. Potrawę serwujemy wykładając na talerz porcję sosu czosnkowo-miętowego, następnie układamy jajka, polewamy je palonym masłem paprykowym i dekorujemy listkami mięty. Podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem.
Jajka po turecku według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisJajka po turecku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na drugie danie Ewa Wachowicz zaproponowała zapiekankę makaronową z mięsem mielonym w stylu greckim, zwaną giouvetsi. To rozgrzewające danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzi się jesienią. W niemal każdej greckiej potrawie podstawą jest oczywiście oliwa z oliwek, którą należy rozgrzać w garnku, a następnie podsmażyć na niej poszatkowaną cebulę oraz dorzucić dwie marchewki. Kolejnym składnikiem będzie mięso wołowe pokrojone w kostkę, które należy poddusić na czerwonym winie. Nie zapomnij doprawić całości solą, pieprzem oraz dorzucić dwa listki laurowe. Całość duś przez chwilę, a następnie wlej przecier pomidorowy. Pozostaw na niewielkim ogniu na około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
W tym czasie na patelnię dodaj oliwę i wsyp szklankę makaronu orzo, całość podsmażaj przez chwilę. Dodaj do gotującego się mięsa, a następnie wlej szklankę wodę, wszystko wymieszaj. Dopraw solą. Garnek wstaw do piekarnika. Jeżeli posiada funkcję pary, piecz całość bez przykrycia w 180 stopniach przez pół godziny. Natomiast, jeśli piekarnik nie ma tego udogodnienia, przykryj garnek przykrywką. Na górę dania zetrzyj grecki owczy ser, oscypek lub parmezan.
Grecka zapiekanka giouvetsi Ewy Wachowicz
Zobacz przepisGrecka zapiekanka giouvetsi Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W dzisiejszym menu nie mogło zabraknąć również pysznego deseru. W tym odcinku Ewa Wachowicz postanowiła przygotować fińskie drożdżowe bułeczki. Prowadząca zaczęła od rozpuszczenia drożdży (25 g) w ciepłym mleku (250 ml) ze szczyptą cukru. Następnie należy dodać łyżeczkę kardamonu oraz pół kostki masła i wszystko wymieszać.
Kolejnym krokiem będzie przesianie połowy kilograma mąki, dosyp także cukier, wymieszaj, a następnie zrób dziurkę i wlej mleczno-maślaną masę. Dodaj także żółtko, pół łyżeczki soli i połącz składniki. Następnie wyrabiaj ciasto dłońmi, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 45 minut, aby wyrosło.
W garnku roztop 80 g masła. Na stolnicę wysyp mąkę, a następnie rozwałkuj na niej ciasto na duży prostokąt. Teraz można przejść do smarowania drożdżowego placka roztopionym masłem. Całość posyp mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu. Zawiń ciasto w rulon, pokrój w mniejsze kawałki w kształcie trapezów i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Palcem dociśnij środek każdej bułeczki. Posmaruj je roztrzepanym białkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-40 stopni do wyrośnięcia na około 15-20 minut, następnie nastaw temperaturę na 200 stopni i piecz kolejny kwadrans, aż uzyskają złoty kolor.
Fińskie bułeczki cynamonowe z kardamonem
Zobacz przepisFińskie bułeczki cynamonowe z kardamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 491. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl