Ewa Wachowicz słynie z pysznej, domowej i zdrowej kuchni, bazującej na regionalnych produktach, które często wykorzystuje w nieoczywisty sposób. Tak było i tym razem. Na przystawkę Ewa Wachowicz zaserwowała zupę ogórkową w nowej, zaskakującej odsłonie.
Zupa na ogórkach zielonych według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZupa na ogórkach zielonych / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Do zrobienia zupy ogórkowej Ewa Wachowicz użyła świeżych gruntowych ogórków, które tradycyjnie wykorzystujemy do mizerii, sałatek oraz chłodników. Gotowanie zupy rozpoczęła od karmelizowania cebuli z kurkumą na klarowanym maśle. Do garnka oprócz ogórków trafiły również: ziemniaki, por, marchewka seler i pietruszka. Pod koniec gotowania gospodyni zabieliła zupę kwaśną śmietaną oraz doprawiła do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę posypała świeżo siekanym koperkiem i nakłożyła na talerze.
Paella po zawojsku według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPaella po zawojsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Ewa Wachowicz często podkreśla, że jej zdaniem polska kuchnia jest najlepsza na świecie. Raz na jakiś czas lubi jednak sięgnąć po inspiracje z innych zakątków świata. Tym razem na obiad gospodyni zaserwowała paellę – popularną hiszpańską potrawę w zupełnie nowym wydaniu. Do przygotowania tego dania Ewa wykorzystała produkty, które obecnie miała pod ręką. W potrawie znalazły się: świeża papryka i fasolka szparagowa, a owoce morza zostały zastąpione mięsem z kurczaka i królika. Gotowe danie Ewa Wachowicz zaserwowała swojej zapracowanej ekipie filmowej, która liczy aż 17 osób.
Tarta z rabarbarem według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisTarta z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kulinarna uczta u Ewy Wachowicz nie może się odbyć bez słodkiego akcentu. Tym razem będzie to tarta z rabarbarem na kruchym spodzie, wypełniona kwaskowatym nadzieniem, zwieńczona słodką bezą. Doskonale zbilansowane smaki sprawiają, że nie sposób się jej oprzeć.
W letni słoneczny dzień chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje, które dodają nam energii i siły do działania. Na koniec programu Ewa zdradziła, jak zrobić przepyszną, arbuzową lemoniadę z lodem i listkami świeżej mięty. Przygotowanie takiego napoju zajmuje dosłownie chwilę, dlatego warto wracać do tego przepisu zwłaszcza latem.