Chyba, każdy od czasu do czasu lubi miłe niespodzianki, właśnie w ten sposób rozpoczął się 488 odcinek programu "Ewa gotuje". Gdzie nietypowo, widzów nie przywitała prowadząca, a jej asystent Adam, który zabrał się za przygotowanie pieczonek z kociołka. Zaczął oczywiście od rozpalenia ogniska, a następnie zabrał się za krojenie składników.
Na dno kociołka wylał oliwę, a następnie ułożył na niej kapuściane liście. Należy pamiętać, aby dokładnie wyłożyć nimi naczynie, tak by nic się nie przypaliło. Potem przyszła na wykładanie warstwami składników. W kociołku znalazły się: ziemniaki, plastry kiełbasy, posiekany por, cebulka dymka, marchewka, buraczki, pomidorki koktajlowe, boczek, czosnek, świeże zioła, sól i pieprz. Na wierzch muszą wylądować liście kapusty. Kociołek, w którym Ewa i Adam przygotowywali pieczonkę miał 15 litów. Stawiamy go na gorący żar na około cztery godziny. To idealne danie na spotkanie w gronie przyjaciół i rodziny, z pewnością każdy naje się do syta.
Pieczonka z kociołka Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPieczonka z kociołka Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Teraz czas na pierwsze danie, na które prowadząca przygotowała warzywną zupę z ajwarem, inspirowaną kuchnią bałkańską. Do brytfanki należy włożyć dwie papryki, dwa nieduże bakłażany, główkę czosnku, a następnie wstawić wszystko do pieca. Kiedy warzywa się upieką, bakłażany przekrój na pół, a następnie łyżką wydrąż z niego miąższ i wrzuć do garnka. Z papryki ściągnij skórkę, pokrój ją w mniejsze kawałki i dodaj do bakłażanowego miąższu. Na koniec wrzuć całe ząbki czosnku. Całość zalej rosołem, dodaj pokrojone w kostkę trzy ziemniaki. Gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie dodaj słoiczek przecieru pomidorowego, trzy łyżki ajwaru, oraz słodką, wędzoną paprykę. Na koniec należy dokładnie zblendodować zupę. Podaj ją z posiekany kaperek i grzanka.
Zastanawiasz się, czym jest ajwar? To bałkańska pasta warzywna z czerwonej papryki, bakłażana, czosnku, doprawiana słodką i ostrą papryką, octem, solą i pieprzem.
Zupa warzywna z ajvarem Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZupa warzywna z ajvarem Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zwieńczeniem pysznego obiadu musi być oczywiście deser. Tym razem Ewa przygotowała ciasto na oleju z jabłkami i kakao, to niezwykle prosty przepis, który z łatwością odtworzysz we własnej kuchni. Na początku umyj, obierz i pokrój w kostkę cztery nieduże jabłka, dodaj do nich cynamon. Do osobnej miski wybij pięć jajek i ubij je za pomocą miksera. Wsyp powoli szklankę cukru, cały czas ubijając masę. Następnie wlej pół szklanki oleju rzepakowego, połącz wszystkie składniki. Dodaj dwie szklanki mąki, dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwie łyżki kakao, wszystko wymieszaj. Na koniec dorzuć jabłka i delikatnie połącz je z masą. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem, wylej ciasto, piecz przez 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone. Na koniec oprósz je cukrem pudrem.
Ciasto na oleju z jabłkami i kakao Ewy Wachowicz
Zobacz przepisCiasto na oleju z jabłkami i kakao Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Ewa Gotuje/Polsat
Opracowała: Redakcja Smaker.pl