Ewa Wachowicz w swojej kuchni często sięga po sezonowe owoce i warzywa, które można wyhodować w przydomowym ogródku lub nabyć w pobliskim sklepie. Tak było i tym razem. Na pierwsze danie gospodyni zaserwowała rozgrzewający krem z dyni. Następnie podzieliła się przepisem na uwielbianą przez wszystkich pierś z kurczaka. Chcąc wydobyć z niej to, co najlepsze, użyła filetów z kością, a zamarynowane mięso wstawiła do pieca.
Kulinarna uczta, jak co tydzień, zakończyła się wyśmienitym deserem. Tym razem Ewa Wachowicz postawiła na prosty, sprawdzony przepis – ucierane ciasto ze śliwkami.
Orientalna zupa dyniowa według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisOrientalna zupa dyniowa według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Myśląc o jesiennym menu z pewnością pierwsze, co przychodzi nam do głowy to dynia, którą można przyrządzić na setki różnych sposobów. Ewa Wachowicz postanowiła wykorzystać ją do rozgrzewającej słodko-ostrej zupy.
Przygotowanie potrawy gospodyni zaczęła od dyni - wydrążyła z niej pestki i pokroiła na ćwiartki. Do kremu wykorzystała również marchewki, które razem z dynią umieściła na blasze piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia, skropiła oliwą i wstawiła do rozgrzanego pieca na około 45 minut.
W międzyczasie na oleju ryżowym podsmażyła posiekaną cebulę razem z czosnkiem i azjatycką pastą curry. Zarumienione składniki zalała bulionem jarzynowym.
Upieczoną i przestudzoną dynię oraz marchewki pokroiła na mniejsze kawałki i dodała do gotującej się zupy. Całość doprawiła świeżo starym imbirem i zmiksowała na gładki krem. Pod koniec gotowania Ewa Wachowicz dodała do garnka mleczko kokosowe, liście kaffiru, grzyby shiitake i kawałki wędzonego sera tofu. Zupę doprawiła sosem sojowym i sokiem z limonki. Orientalny, wegański krem podała z uprażonymi ziarnami sezamu i świeżymi listkami kolendry.
Pierś kurczaka z kostką według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPierś kurczaka z kostką według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po azjatyckiej zupie gospodyni programu zaprosiła widzów na pieczoną pierś z kurczaka. W pierwszej kolejności Ewa Wachowicz zajęła się marynatą do mięsa. Do tego celu wykorzystała siekany czosnek, sól, masło, sok z cytryny, pieprz ziołowy, słodką paprykę, mielony imbir i miód. Składniki połączyła ze sobą w misce i gotową mieszanką natarła kurczaka z każdej strony. Zamarynowane mięso wstawiła na godzinę do lodówki. Następnie schłodzone filety przełożyła do brytfanki (skórą do góry) i wstawiła do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Danie główne podała w towarzystwie ryżu z ziołami i aromatycznego sosu z leśnych grzybów.
Ciasto ucierane z kaszą manną i śliwkami według Ewy Wachowicz
Zobacz przepisCiasto ucierane z kaszą manną i śliwkami według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na koniec Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić szybkie, ucierane ciasto z grysikiem i soczystymi śliwkami. Zaczęła od zmiksowania jajek z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie do masy jajecznej dodała dwie łyżki oliwy. W kolejnym kroku przystąpiła do połączenia mokrych składników z kaszą manną, proszkiem do pieczenia, mąką i kwaśną śmietaną. Gładkie, jednolite ciasto przelała do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyła pokrojone śliwki. Ciasto wstawiła do pieca nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Gotowy, przestudzony wypiek udekorowała cytrynowym lukrem.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 493. odcinek
Opracowała: Diana Polska-Pękala