Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Weekend majowy to świetna okazja na wspólne biesiadowanie przy grillu. Jeśli zastanawiacie się, co podać gościom podczas takich spotkań, sięgnijcie po niezwykłe propozycje Ewy Wachowicz.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Z tego artykułu dowiesz się:

Maj nieodzownie kojarzy się z grillowaniem, dlatego Ewa Wachowicz w ostatni dzień kwietnia pokazała, jak przygotować pyszne, wiosenne potrawy prosto z rusztu. Jej propozycje szczególnie przypadną do gustu osobom, które szukają zdrowszej alternatywy dla tłustych i ciężkostrawnych mięs oraz sałatek.

Zapoznajcie się z jej przepisami i zaskoczcie gości oryginalnymi potrawami, które idealnie sprawdzą się podczas spotkań na świeżym powietrzu.

1. Zupa krem z sałaty i szpinaku

 Zupa krem z sałaty i szpinaku Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początek gospodyni zdradziła świetny sposób na wykorzystanie liści sałaty, które zalegają nam w lodówce. Jeśli widzimy, że nasza sałata zaczyna więdnąć, a jej końcówki powoli brązowieją – zamiast dodawać ją do kanapek lub sałatki, lepiej przemienić ten składnik w pyszny, lekki, zielony krem. Do zrobienia zupy Ewa wykorzystała dwa średniej wielkości ziemniaki, klarowane masło, cebulę, trzy ząbki czosnku, liście szpinaku i sałaty oraz domowy bulion.

Krem na bazie zielonych warzyw można serwować w czystej postaci lub zabielić śmietaną czy serkiem mascarpone. Zupa jest bardzo delikatna, dlatego Ewa podała ją z bryndzą oraz oliwą z chili.

Po zupie czas na obiad. Daniem głównym okazały się soczyste filety z pstrąga zawinięte w plastry boczku i faszerowane zielonymi szparagami. Do przygotowania tej niezwykłej potrawy Ewa wykorzystała świeżą rybę, którą doprawiła jedynie solą i pieprzem. Roladki otoczyła grubo krojonym boczkiem, który przed zawinięciem rozbiła tłuczkiem oraz posmarowała po całej powierzchni mieszanką ostrej musztardy i miodu. Zawinięte mięso z rybą gospodyni spięła igłą do zrazów, tak aby roladki nie rozwinęły się podczas grillowania.

3. Kolorowa sałata z cytrusami

 Kolorowa sałata z cytrusami Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Potrawy z rusztu świetnie komponują się z lekkimi warzywnymi dodatkami. Tym razem Ewa postawiła na kolorową sałatę z pomelo, filetami z pomarańczy, grillowaną, marynowaną papryką oraz gotowanymi, młodymi buraczkami. Całość zwieńczyła słodko-kwaśnym sosem winegret na bazie octu balsamicznego, miodu, oliwy, soli i pieprzu.

4. Krem czekoladowy z truskawkami

 Krem czekoladowy z truskawkami Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Uczta w domu Ewy Wachowicz nie może odbyć się bez słodkiego akcentu. Na zwieńczenie kulinarnej uczty gospodyni zaserwowała czekoladowy krem w słoiczkach. Do jego zrobienia potrzebowała szklanki wysokoprocentowej śmietanki, gorzkiej czekolady, jajek oraz cukru. Ten wyśmienity deser zaserwowała z musem owocowym, pokrojonymi w paseczki truskawkami oraz listkami mięty.     

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 4759

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 185

15 min
20
Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

Odsłon: 385

15 min
7