Otwarcie sezonu grillowego w kuchni Ewy Wachowicz

Weekend majowy to świetna okazja na wspólne biesiadowanie przy grillu. Jeśli zastanawiacie się, co podać gościom podczas takich spotkań, sięgnijcie po niezwykłe propozycje Ewy Wachowicz.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Z tego artykułu dowiesz się:

Maj nieodzownie kojarzy się z grillowaniem, dlatego Ewa Wachowicz w ostatni dzień kwietnia pokazała, jak przygotować pyszne, wiosenne potrawy prosto z rusztu. Jej propozycje szczególnie przypadną do gustu osobom, które szukają zdrowszej alternatywy dla tłustych i ciężkostrawnych mięs oraz sałatek.

Zapoznajcie się z jej przepisami i zaskoczcie gości oryginalnymi potrawami, które idealnie sprawdzą się podczas spotkań na świeżym powietrzu.

1. Zupa krem z sałaty i szpinaku

 Zupa krem z sałaty i szpinaku Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na początek gospodyni zdradziła świetny sposób na wykorzystanie liści sałaty, które zalegają nam w lodówce. Jeśli widzimy, że nasza sałata zaczyna więdnąć, a jej końcówki powoli brązowieją – zamiast dodawać ją do kanapek lub sałatki, lepiej przemienić ten składnik w pyszny, lekki, zielony krem. Do zrobienia zupy Ewa wykorzystała dwa średniej wielkości ziemniaki, klarowane masło, cebulę, trzy ząbki czosnku, liście szpinaku i sałaty oraz domowy bulion.

Krem na bazie zielonych warzyw można serwować w czystej postaci lub zabielić śmietaną czy serkiem mascarpone. Zupa jest bardzo delikatna, dlatego Ewa podała ją z bryndzą oraz oliwą z chili.

Po zupie czas na obiad. Daniem głównym okazały się soczyste filety z pstrąga zawinięte w plastry boczku i faszerowane zielonymi szparagami. Do przygotowania tej niezwykłej potrawy Ewa wykorzystała świeżą rybę, którą doprawiła jedynie solą i pieprzem. Roladki otoczyła grubo krojonym boczkiem, który przed zawinięciem rozbiła tłuczkiem oraz posmarowała po całej powierzchni mieszanką ostrej musztardy i miodu. Zawinięte mięso z rybą gospodyni spięła igłą do zrazów, tak aby roladki nie rozwinęły się podczas grillowania.

3. Kolorowa sałata z cytrusami

 Kolorowa sałata z cytrusami Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Potrawy z rusztu świetnie komponują się z lekkimi warzywnymi dodatkami. Tym razem Ewa postawiła na kolorową sałatę z pomelo, filetami z pomarańczy, grillowaną, marynowaną papryką oraz gotowanymi, młodymi buraczkami. Całość zwieńczyła słodko-kwaśnym sosem winegret na bazie octu balsamicznego, miodu, oliwy, soli i pieprzu.

4. Krem czekoladowy z truskawkami

 Krem czekoladowy z truskawkami Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Uczta w domu Ewy Wachowicz nie może odbyć się bez słodkiego akcentu. Na zwieńczenie kulinarnej uczty gospodyni zaserwowała czekoladowy krem w słoiczkach. Do jego zrobienia potrzebowała szklanki wysokoprocentowej śmietanki, gorzkiej czekolady, jajek oraz cukru. Ten wyśmienity deser zaserwowała z musem owocowym, pokrojonymi w paseczki truskawkami oraz listkami mięty.     

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Mrowisko

Podlasie to region Polski, który słynie z oryginalnych smaków i deserów. Jedn...

Odsłon: 1176

60 min
3
Desery Kremowy sernik z wiśniami

Idealny, kremowy i delikatny sernik, jego słodkość przełamują wiśnie. Wspania...

Odsłon: 161

30 min
5
Desery Lody Rafaello

Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...

Odsłon: 826

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Biały makijaż oczu z kolorową kreską krok po kroku

Pamiętam, jak pierwszy raz zdecydowałam się na eksperyment z białym makijażem oczu, dodając do niego kolorową kreskę - efekt był oszałamiający i od...

0
Informacje Koktajl z kiszonej kapusty na odchudzanie. Pije regularnie, będziesz mieć talię osy

Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, najprostszym sposobem, aby ją osiągnąć, jest oczywiście odpowiednio zbilansowana dieta, deficyt kaloryczn...

1
Informacje Wiosenna dieta owsiankowa. Oczyszcza, wzmacnia i dodaje energii

Na czym polega dieta owsiankowa? Choć przyjmuje różne postacie, zawsze koncentruje się na jednym produkcie, czyli owsiance. Odkryj, dlaczego warto...

2
Informacje Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Majówka już za pasem, na pewno więc w wielu domach rozpoczął się sezon grillowy. Podczas rodzinnej posiadówki obok kiełbas, kaszanek, czy szaszłykó...

3