Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić krem z zielonej sałaty i szpinaku
- Jak zrobić roladki z pstrąga z boczkiem i szparagami
- Jak zrobić kolorową sałatkę z cytrusami
- Jak zrobić krem czekoladowy z musem malinowym
Maj nieodzownie kojarzy się z grillowaniem, dlatego Ewa Wachowicz w ostatni dzień kwietnia pokazała, jak przygotować pyszne, wiosenne potrawy prosto z rusztu. Jej propozycje szczególnie przypadną do gustu osobom, które szukają zdrowszej alternatywy dla tłustych i ciężkostrawnych mięs oraz sałatek.
Zapoznajcie się z jej przepisami i zaskoczcie gości oryginalnymi potrawami, które idealnie sprawdzą się podczas spotkań na świeżym powietrzu.
Na początek gospodyni zdradziła świetny sposób na wykorzystanie liści sałaty, które zalegają nam w lodówce. Jeśli widzimy, że nasza sałata zaczyna więdnąć, a jej końcówki powoli brązowieją – zamiast dodawać ją do kanapek lub sałatki, lepiej przemienić ten składnik w pyszny, lekki, zielony krem. Do zrobienia zupy Ewa wykorzystała dwa średniej wielkości ziemniaki, klarowane masło, cebulę, trzy ząbki czosnku, liście szpinaku i sałaty oraz domowy bulion.
Krem na bazie zielonych warzyw można serwować w czystej postaci lub zabielić śmietaną czy serkiem mascarpone. Zupa jest bardzo delikatna, dlatego Ewa podała ją z bryndzą oraz oliwą z chili.
2. Grillowane roladki z pstrąga, boczku i szparagów
Zobacz przepisAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Po zupie czas na obiad. Daniem głównym okazały się soczyste filety z pstrąga zawinięte w plastry boczku i faszerowane zielonymi szparagami. Do przygotowania tej niezwykłej potrawy Ewa wykorzystała świeżą rybę, którą doprawiła jedynie solą i pieprzem. Roladki otoczyła grubo krojonym boczkiem, który przed zawinięciem rozbiła tłuczkiem oraz posmarowała po całej powierzchni mieszanką ostrej musztardy i miodu. Zawinięte mięso z rybą gospodyni spięła igłą do zrazów, tak aby roladki nie rozwinęły się podczas grillowania.
Potrawy z rusztu świetnie komponują się z lekkimi warzywnymi dodatkami. Tym razem Ewa postawiła na kolorową sałatę z pomelo, filetami z pomarańczy, grillowaną, marynowaną papryką oraz gotowanymi, młodymi buraczkami. Całość zwieńczyła słodko-kwaśnym sosem winegret na bazie octu balsamicznego, miodu, oliwy, soli i pieprzu.
Uczta w domu Ewy Wachowicz nie może odbyć się bez słodkiego akcentu. Na zwieńczenie kulinarnej uczty gospodyni zaserwowała czekoladowy krem w słoiczkach. Do jego zrobienia potrzebowała szklanki wysokoprocentowej śmietanki, gorzkiej czekolady, jajek oraz cukru. Ten wyśmienity deser zaserwowała z musem owocowym, pokrojonymi w paseczki truskawkami oraz listkami mięty.