Jeszcze przed tygodniem Ewa Wachowicz była w Beskidach, jednak na weekend postanowiła wrócić do Krakowa, aby spędzić czas ze znajomymi. To właśnie z myślą o nich przygotowała wyśmienitą przystawkę, niebanalną przekąskę oraz słodki deser, który rozpływa się w ustach. Goście byli zachwyceni smakiem podanych rarytasów, dlatego zachęcamy do zapisana i wypróbowania przepisów.
1. Pieczarki w cieście Ewy Wachowicz
Zobacz przepisPieczarki w cieście według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Prowadząca rozpoczęła program od przystawki, na którą wybrała panierowane pieczarki z sosem miętowo-czosnkowym. Poradziła, aby do jej przygotowania sięgnąć po małe warzywa, najlepiej takie na jeden kęs.
Do większej miski wybiła pięć jajek, wsypała przyprawy i pół szklanki mąki. Wszystkie składniki zmiksowała na jednolitą masę. Następnie dodała starty parmezan. Pieczarki pozbawiła nóżek, ponabijała na szaszłykowe patyczki i obtoczyła w cieście. Później panierowała je w bułce tartej i usmażyła na głębokim oleju na złoty kolor. Jeśli nie chcecie używać oleju, możecie sięgnąć po masło klarowane lub smalec.
Pieczarki koniecznie zaserwujcie z orzeźwiającym sosem. Ewa przygotowała go na bazie jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku i siekanej mięty. Warto przyrządzić go nieco wcześniej i odstawić do przegryzienia się smaków.
2. Zawijana pizzą na imprezę Ewy Wachowicz
Zobacz przepisZawijana pizzą na imprezę Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wiadomo, że niekwestionowaną królową większości imprez jest pizza. Zazwyczaj zamawia się ją prosto z pizzerii, ale tym razem nic nie stoi na przeszkodzie, aby ten włoski przysmak przygotować samodzielnie i tak, jak u Ewy… nadać mu nietypowy kształt.
Prace nad pizzą gospodyni rozpoczęła od zaczynu. Ważne, aby woda i mleko, w których rozpuszcza się drożdże, nie były za gorące, wówczas nie zaczną pracować. Gdy zaczyn podwoił swoją objętość, prowadząca wlała go do przesianej mąki wraz z odrobiną oliwy i szczyptą soli. Ciasto wyrobiła rękami. Gdy stało się gładkie i odchodziło od dłoni, przykryła ściereczką i odstawiła do wyrośnięcia.
Gotowe przeniosła na blachę i uformowała w kształt koła. Pokazała prosty trik, jak za pomocą talerza i kilku cięć nożem, zamienić okrągłą płaską pizzę w zgrabny wieniec. Wystarczy na środku ciasta ułożyć talerz i odbić jego kształt. Następnie ponacinać tak, aby powstały trójkąty. Ciasto (omijając wierzchołki trójkątów) posmarować wcześniej przygotowanym sosem, dodać suszone pomidory, oliwki, paprykę i tartą mozzarellę. Trójkąty ze środka zawinąć w taki sposób, żeby ich końce schowały się pod brzegiem ciasta.
Gospodyni zawijaną pizzę piekła w 230 stopniach do momentu uzyskania złotego koloru.
3. Rogaliki drożdżowe z dynią Ewy Wachowicz
Zobacz przepisRogaliki drożdżowe z dynią Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser gospodyni programu upiekła drożdżowe rogaliki z dynią. Co ciekawe, purée przygotowane przez jej asystenta, użyła nie tylko do zrobienia nadzienia, ale także dodała do ciasta, dzięki czemu zyskało piękny pomarańczowy kolor.
Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami dobrą radą:
„Dynię najlepiej upiec w piekarniku, wtedy to purée jest bardziej esencjonalne, smaczniejsze, słodkie, jak też gęste”.
Jeśli planujecie przygotować te drożdżowe pyszności, warto również pamiętać, aby przed przystąpieniem do pracy wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 497. odcinek
Opracowała: Joanna Jagodzińska