Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Ewa Wachowicz lubi sięgać po regionalne przepisy i lokalne produkty, dlatego tym razem postanowiła wybrać się do pobliskiej bacówki po wędzone serki. Wykorzystała je do przyrządzenia pysznej przekąski oraz dania głównego. Na deser zaserwowała jeden z ulubionych smakołyków, który gościł na jej weselnym stole.

Sernik na zimno z mango i marakują według Ewy Wachowicz | Fot. materiały prasowe/Polsat

494. odcinek programu „Ewa gotuje” prowadząca rozpoczęła od przejażdżki rowerem na halę barankową po oscypki. Regionalny produkt ze swoich rodzinnych stron użyła do przygotowania przystawki – przypieczonych serków z domową konfiturą z żurawin oraz do drugiego dania – wegetariańskiej zapiekanki warzywnej. Ponieważ w kuchni Ewy Wachowicz nie może się nic zmarnować, w daniu znalazły się również gotowane ziemniaki, które pozostały jej z poprzedniego obiadu.

Jak co tydzień, gospodyni zachwyciła widzów także przepisem na wyborne ciasto – tym razem był to sernik na zimno z mango i marakują.

Domowa konfitura z żurawiny według Ewy Wachowicz

 Domowa konfitura z żurawiny według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Domowa konfitura z żurawiny według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Domową spiżarnię warto zaopatrzyć w konkretny wybór domowych przetworów. Jednym z przepisów godnych uwagi jest konfitura z żurawin, która będzie stanowiła uniwersalny dodatek zarówno do deserów, jak i słonych przekąsek. Ewa Wachowicz ten specjał wykorzystała do pieczonych serków górskich.

Oscypek z rusztu z żurawiną według Ewy Wachowicz

 Oscypek z rusztu z żurawiną według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Oscypek z rusztu z żurawiną według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcąc wydobyć słodycz z żurawiny, gospodyni w pierwszej kolejności wstawiła owoce do zamrażalnika, następnie przespała do garnka i zasypania cukrem. Żurawinę dusiła pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodała obrane i starte na tarce jabłka. Całość podgotowała jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Gorącą konfiturę przełożyła do czystych, wyparzonych słoików, które szczelnie zakręciła, obróciła do góry dnem i odstawiła do wystudzenia. Dzięki temu przetwory nie wymagają pasteryzacji.

Minizapiekanki warzywne według Ewy Wachowicz

 Minizapiekanki warzywne według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Minizapiekanki warzywne według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jako danie główne, Ewa Wachowicz zaserwowała pyszną warzywną zapiekankę. Przygotowanie potrawy zaczęła od rozgrzania oliwy na patelni i podsmażenia posiekanego pora. Następnie dodała gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia oraz różyczki podgotowanego brokułu. Zapiekankę zalała sosem z jajek i śmietanki. Nie zabrakło również sera – gospodyni wykorzystała starte na tarce regionalne oscypki. Składniki przełożyła do kokilek i wstawiła do pieca na około 20 minut.

Sernik na zimno z mango i marakują według Ewy Wachowicz

 Sernik na zimno z mango i marakują według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Sernik na zimno z mango i marakują według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa Wachowicz zrobiła znakomity sernik z mango. Spód do ciasta gospodyni wykonała z pokruszonych ciasteczek i roztopionego masła. Następnie zabrała się za serową masę. Tłusty twaróg połączyła z pulpą z mango, cukrem i sokiem z cytryny. Do miski z masą dodała również ubitą na sztywno wysokoprocentową śmietankę oraz rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Wszystkie składniki zmiksowała na gładki krem i przelała na ciasteczkowy spód. Ciasto wstawiła do lodówki.

Sernik na zimno udekorowała bitą śmietaną, pestkami marakui i plasterkami świeżego mango.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 494. odcinek

Opracowała: Diana Polska-Pękala

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Babka marchewkowa korzenna

Prosta babka marchewkowa, puszysta, wilgotna i delikatna. Dodamy do niej odro...

Odsłon: 75

30 min
2
Zupy Barszcz biały z kiełbasą

Czym różni się wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkami od żurku z taki...

Odsłon: 6841

30 min
10
Dania główne Nuggetsy z kurczaka

Smaczny dodatek do obiadu idealnie komponuje się surówką z kapusty . Pokocha...

Odsłon: 3150

30 min
7
Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

Odsłon: 691865

60 min
1163
Przekąski Jajka w sosie z kaparami

Jeśli lubicie kapary, to ten sos na pewno Wam posmakuje, jest idealny do jaje...

Odsłon: 161

30 min
2
15 min
5