Regionalne smaki w domu Ewy Wachowicz

Listopad to czas, kiedy Ewa Wachowicz postanowiła powrócić do tradycyjnych smaków i regionalnych receptur. To właśnie nim poświęcony był 495. odcinek programu "Ewa Gotuje".

Fot. materiały prasowe Polsat

W tym roku tak się poukładało, że program „Ewa gotuje” emitowany był w dniu, w którym obchodziliśmy Narodowe Święto Niepodległości. Nie mogło więc być inaczej – na posesji Ewy Wachowicz musiała pojawić się nasza flaga, a w jej kuchni zagościły tradycyjne, regionalne przepisy, o których wielu z nas już zapomniało, a może nawet nie miało nigdy okazji ich odkryć.

Jak zwykle, dania zaprezentowane przez gospodynię  były łatwe do przygotowania, ale wciąż efektowne - z pewnością zainspirują was do kulinarnych eksperymentów i wykorzystania tych lokalnych, sezonowych produktów, które akurat teraz smakują najlepiej. 

Oto przepisy, którymi Ewa Wachowicz podzieliła się z nami w 495. odcinku swojego programu. 

1. Serwatczanka

 Serwatczanka Zobacz przepis

Prosta zupa z Podkarpacia w wykonaniu Ewy Wachowicz

Ten przepis to prawdziwa duma Podkarpacia, chociaż w pozostałych częściach kraju raczej rzadko pojawia się na stołach. Serwatczanka to wyjątkowa zupa z powodzeniem może konkurować z takimi klasykami jak rosół, pomidorowa lub żurek. Już chociażby z tego powodu warto przetestować ten przepis w zaciszu własnej kuchni

2. Udka gęsie confit

 Udka gęsie confit Zobacz przepis

Gęsina przygotowana tą metodą to prawdziwy rarytas

Gęsina jest mięsem, które z różnych względów, wiele osób obawia się przygotowywać. Nic bardziej mylnego! Ewa Wachowicz pokazała nam, jak przygotować to mięso, aby było soczyste, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. Konfitowane udka podała z niecodziennymi dodatkami, które doskonale podkreślają smak mięsa. Idealna propozycja na listopadowy obiad.

3. Torcik z powidłami

 Torcik z powidłami Zobacz przepis

Jesienne ciasto w wykonaniu Ewy Wachowicz

Obiad u Ewy Wachowicz nie mógł obyć się bez deseru. Tym razem gospodyni programu postanowiła podzielić się z nami przepisem na prosty i wyjątkowo smaczny i elegancki torcik z powidłami. Wbrew pozorom, jego przygotowanie wcale nie jest trudne i poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Smaker/Polsat
Autor: Sylwia Cisowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
14
Desery Najprostszy przepis na biszkopt

Biszkopt przygotowany z idealnego ciasta na biszkopt. Przepis prosty, a biszk...

Odsłon: 80

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

306
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

7
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25