Grill - temat specjalny

Regionalne smaki w domu Ewy Wachowicz

Listopad to czas, kiedy Ewa Wachowicz postanowiła powrócić do tradycyjnych smaków i regionalnych receptur. To właśnie nim poświęcony był 495. odcinek programu "Ewa Gotuje".

Fot. materiały prasowe Polsat

W tym roku tak się poukładało, że program „Ewa gotuje” emitowany był w dniu, w którym obchodziliśmy Narodowe Święto Niepodległości. Nie mogło więc być inaczej – na posesji Ewy Wachowicz musiała pojawić się nasza flaga, a w jej kuchni zagościły tradycyjne, regionalne przepisy, o których wielu z nas już zapomniało, a może nawet nie miało nigdy okazji ich odkryć.

Jak zwykle, dania zaprezentowane przez gospodynię  były łatwe do przygotowania, ale wciąż efektowne - z pewnością zainspirują was do kulinarnych eksperymentów i wykorzystania tych lokalnych, sezonowych produktów, które akurat teraz smakują najlepiej. 

Oto przepisy, którymi Ewa Wachowicz podzieliła się z nami w 495. odcinku swojego programu. 

1. Serwatczanka

 Serwatczanka Zobacz przepis

Prosta zupa z Podkarpacia w wykonaniu Ewy Wachowicz

Ten przepis to prawdziwa duma Podkarpacia, chociaż w pozostałych częściach kraju raczej rzadko pojawia się na stołach. Serwatczanka to wyjątkowa zupa z powodzeniem może konkurować z takimi klasykami jak rosół, pomidorowa lub żurek. Już chociażby z tego powodu warto przetestować ten przepis w zaciszu własnej kuchni

2. Udka gęsie confit

 Udka gęsie confit Zobacz przepis

Gęsina przygotowana tą metodą to prawdziwy rarytas

Gęsina jest mięsem, które z różnych względów, wiele osób obawia się przygotowywać. Nic bardziej mylnego! Ewa Wachowicz pokazała nam, jak przygotować to mięso, aby było soczyste, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. Konfitowane udka podała z niecodziennymi dodatkami, które doskonale podkreślają smak mięsa. Idealna propozycja na listopadowy obiad.

3. Torcik z powidłami

 Torcik z powidłami Zobacz przepis

Jesienne ciasto w wykonaniu Ewy Wachowicz

Obiad u Ewy Wachowicz nie mógł obyć się bez deseru. Tym razem gospodyni programu postanowiła podzielić się z nami przepisem na prosty i wyjątkowo smaczny i elegancki torcik z powidłami. Wbrew pozorom, jego przygotowanie wcale nie jest trudne i poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Smaker/Polsat
Autor: Sylwia Cisowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17