Dania jednogarnkowe

Listopad to czas, kiedy Ewa Wachowicz postanowiła powrócić do tradycyjnych smaków i regionalnych receptur. To właśnie nim poświęcony był 495. odcinek programu "Ewa Gotuje".

Fot. materiały prasowe Polsat

W tym roku tak się poukładało, że program „Ewa gotuje” emitowany był w dniu, w którym obchodziliśmy Narodowe Święto Niepodległości. Nie mogło więc być inaczej – na posesji Ewy Wachowicz musiała pojawić się nasza flaga, a w jej kuchni zagościły tradycyjne, regionalne przepisy, o których wielu z nas już zapomniało, a może nawet nie miało nigdy okazji ich odkryć.

Jak zwykle, dania zaprezentowane przez gospodynię  były łatwe do przygotowania, ale wciąż efektowne - z pewnością zainspirują was do kulinarnych eksperymentów i wykorzystania tych lokalnych, sezonowych produktów, które akurat teraz smakują najlepiej. 

Oto przepisy, którymi Ewa Wachowicz podzieliła się z nami w 495. odcinku swojego programu. 

1. Serwatczanka

 Serwatczanka Zobacz przepis

Prosta zupa z Podkarpacia w wykonaniu Ewy Wachowicz

Ten przepis to prawdziwa duma Podkarpacia, chociaż w pozostałych częściach kraju raczej rzadko pojawia się na stołach. Serwatczanka to wyjątkowa zupa z powodzeniem może konkurować z takimi klasykami jak rosół, pomidorowa lub żurek. Już chociażby z tego powodu warto przetestować ten przepis w zaciszu własnej kuchni

2. Udka gęsie confit

 Udka gęsie confit Zobacz przepis

Gęsina przygotowana tą metodą to prawdziwy rarytas

Gęsina jest mięsem, które z różnych względów, wiele osób obawia się przygotowywać. Nic bardziej mylnego! Ewa Wachowicz pokazała nam, jak przygotować to mięso, aby było soczyste, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach. Konfitowane udka podała z niecodziennymi dodatkami, które doskonale podkreślają smak mięsa. Idealna propozycja na listopadowy obiad.

3. Torcik z powidłami

 Torcik z powidłami Zobacz przepis

Jesienne ciasto w wykonaniu Ewy Wachowicz

Obiad u Ewy Wachowicz nie mógł obyć się bez deseru. Tym razem gospodyni programu postanowiła podzielić się z nami przepisem na prosty i wyjątkowo smaczny i elegancki torcik z powidłami. Wbrew pozorom, jego przygotowanie wcale nie jest trudne i poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Smaker/Polsat
Autor: Sylwia Cisowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to szybkie, tanie i proste ciasto. Marchewka nie jest wycz...

Odsłon: 2010

30 min
10

Przepis dnia

Ciasta Tort czekoladowo-orzechowy

Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.

Odsłon: 1456

>60 min
31
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 346

>60 min
9

Polecane artykuły

Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18
Informacje Sałatki na śniadanie. Poprawiają pracę mózgu, sycą na długo i są smaczne

Sałatki na śniadanie to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, który zapewni mnóstwo energii i witamin. Oparte na świeżych warzywach, owocach, pełnowa...

4