Wielkanocny obiad z Ewą Wachowicz

Świąteczne przygotowania wkraczają w decydującą fazę. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na wielkanocny obiad, skorzystajcie z przepisów Ewy Wachowicz, którymi podzieliła się z nami w 415. odcinku programu "Ewa Gotuje".

Fot. materiały prasowe/Polsat

Święta tuż, tuż! Dlatego tydzień Ewa Wachowicz rozpoczęła już wielkanocne przygotowania. W ostatnim odcinku programu "Ewa Gotuje" podzieliła się z nami sprawdzonymi przepisami, które bez wątpienia zrobią furorę wśród waszych bliskich. Dodatkowo, zdradziła nam również mnóstwo ciekawostek dotyczących składników przygotowywanych przez nią potraw.

 

Oto dokładne przepisy na potrawy, które mogliście zobaczyć w 414, odcinku programu "Ewa Gotuje".

 

1. Pieczeń z piersi indyka

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierwsza potrawa zaprezentowana w programie była soczysta pieczeń z indyka, które doskonale sprawdzi się na kanapkach lub w roli lekkiej przekąski na świątecznym stole. Kruche i delikatne mięso będzie w oka mgnieniu znikać z talerzy.

 

2. Sałatka ryżowa z pieczonym indykiem

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ewa Wachowicz stara się niczego nie marnować, do czego namawia także swoich widzów. Aby to ułatwić, zaprezentowała nam przepis na lekką i wyjątkowo smaczną sałatkę, do zrobienia której można wykorzystać także świąteczne wędliny.

 

3. Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Deser także został przygotowany z myślą o nadchodzących świętach. Ewa Wachowicz zaprosi na wielkanocną czekoladową babkę z nutą pomarańczy, która nie tylko doskonale smakuje, ale również będzie ozdobą świątecznego stołu.

 

4. Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowym

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oto doskonały dowód na to, że przygotowanie świątecznej sałatki wcale nie musi wiązać się z długimi godzinami spędzonymi na mozolnym siekaniu wszystkich składników. Czasem do zrobienia efektownej przekąski wystarczy kilka łatwodostępnych składników.

 

5. Zakwas bezglutenowy na żur

Fot. Ewa_Gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Oczywiście, na świątecznym stole nie może zabraknąć żurku. Ten tradycyjny przygotowuje się na zakwasie z mąki, jednak Ewa Wachowicz pomyślała równiez o osobach, które nie mogą spożywać glutenu. Zakwas na bazie płatków owsianych jest równie smaczny.

 

Zobacz też inne, wielkanocne przepisy Ewy Wachowicz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 62

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2