W 511. odcinku „Ewa gotuje” gospodyni pokazała jak przygotować pyszną marynatę do białych kiełbasek z grilla. Nie zapomniała też o wegetarianach, którym zaproponowała znakomitego steka zrobionego z… kalafiora. Oprócz dań głównych Ewa Wachowicz przedstawiła widzom przepis na pikantną musztardę oraz aromatyczny chleb z ziarnami na zakwasie.
1. Chleb na zakwasie żytnim Ewy Wachowicz
Zobacz przepisChleb na zakwasie żytnim Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Mięsa i warzywa z rusztu najlepiej smakują podane z kromką domowego chleba. Dlatego Ewa Wachowicz program rozpoczęła od upieczenia pieczywa. Podzieliła się z widzami prostym i szybkim przepisem, który będzie mógł powtórzyć każdy, nawet największy kuchenny laik.
Do miski wsypała mąkę orkiszową jasną i żytnią razową. Następnie dodała 7 g suchych drożdży, szczyptę cukru i sól. Na samym końcu sięgnęła po gotowy suchy zakwas. Wszystko dokładnie ze sobą zmieszała, po czym wlała ciepłą wodę i ponownie, za pomocą drewnianej łyżki, wymieszała całość. Gdy składniki się ze sobą połączyły, Ewa zaczęła wyrabiać dłońmi masę. Do gładkiego ciasta wsypała pestki dyni, słonecznika i siemię lniane. Następnie przełożyła do foremki natłuszczonej masłem klarowanym. Wierzch zwilżyła wodą i obsypała czarnuszką.
Aby przyspieszyć wyrastanie wypieku, prowadzącą włożyła chleb na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Gdy masa podwoiła swoją objętość, zwiększyła temperaturę do 190 stopni i piekła przez 50 minut. Gospodyni poradziła widzom, aby wyjęli z foremki wypiek od razu po upieczeniu. Dzięki temu chleb się nie zaparzy i wyjdzie idealnie.
2. Biała kiełbasa w piwie i BBQ Ewy Wachowicz
Zobacz przepisBiała kiełbasa w piwie i BBQ Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejną propozycją, jaką Ewa Wachowicz podzieliła się w odcinku, była biała kiełbasa na dwa sposoby: marynowana w przyprawach i jasnym piwie oraz w folii aluminiowej, z sosem BBQ i cebulą. Dobrą wiadomością jest to, że kiełbaskami w marynacie piwnej mogą zjadać się wszyscy, ponieważ podczas grillowania cały alkohol odparuje.
3. Grillowane steki z kalafiora Ewy Wachowicz
Zobacz przepisGrillowane steki z kalafiora Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na osobnym ruszcie gospodyni usmażyła grube plastry kalafiora. Ze względu na brak dominującego smaku warzywa, zamarynowała go w oliwie i przyprawach. Wybrała curry, kurkumę, kminek, paprykę ostrą i słodką wędzoną, a także sól i pieprz.
4. Domowa musztarda Ewy Wachowicz
Zobacz przepisDomowa musztarda Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Grillowanie nie może się odbyć bez dodatków takich jak musztarda. Ewa Wachowicz postanowiła zrobić ją samodzielnie. Przygotowania rozpoczęła od zalewy. Do garnka wlała 150 ml wody oraz 200 ml octu jabłkowego, dodała przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, czarny i ziołowy pieprz. Całość podgrzewała, aby wydobyć aromat przypraw. Gdy zalewa się zagotowała, odstawiła ją do przestudzenia. Następnie dodała łyżkę miodu i kluczowy składnik, 200 g ziaren gorczycy.
Gorczyca w zalewie powinna spędzić kilkanaście godzin, do momentu napęcznienia. Jeśli jednak nie macie tyle czasu, Ewa Wachowicz zaproponowała, aby zmielić ziarna gorczycy i zalać je marynatą. Taki zabieg stanowczo skróci przygotowania.
Gdy ziarna gorczycy napęczniały, prowadząca dodała odrobinę soli i całość zmiksowała na gładką masę. Do kremu wlała jeszcze odrobinę oliwy oraz wody, następnie całość przełożyła do słoiczków.
Domowa musztarda wychodzi ostra, jeśli chcesz złagodzić jej smak, dodaj więcej miodu. Krem możesz dowolnie modyfikować używając ulubionych przypraw.
5. Ciasteczka ryżowe Ewy Wachowicz
Zobacz przepisCiasteczka ryżowe Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Na deser Ewa zaproponowała bezglutenowe ciasteczka. Zrobiła je w mgnieniu oka. W misce zmiksowała miękkie masło wraz z cukrem, wanilią, jajkami i kleikiem ryżowym. Pod sam koniec dodała wiórki kokosowe. Z powstałej masy formowała kulki o wielkości orzecha włoskiego, w każdej z nich zbroiła dziurkę, którą wypełniła kwaśnymi powidłami i migdałami. Ciasteczka piekła w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut.
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 511. odcinek
Opracowała: Joanna Jagodzińska