Do góry

Filmy

Ciasto truskawkowe pod bezą truskawkową – tak pyszne że na jednym kawałku się nie skończy

Autor: UwagaBabciaEwa

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 91917

Dodano: 30.06.2021

Odsłon: 2361

Witam serdecznie, sezon truskawkowy w pełni, więc tym razem słodka propozycja na przepyszne ciasto truskawkowe, na kruchym spodzie pod truskawkową bezą. Ciasto jest bardzo smaczne, proste w przygotowaniu i zawsze się udaje, polecam wypróbować przepis jeżeli jeszcze państwo takiego ciasta nie piekli. Życzę udanego wypieku i smacznego.


Blaszka o wymiarach 34 cm x 24 cm
na ciasto:
400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około 2 ½ szklanki 250 ml
200 g masła
50 g cukru pudru (około 5-6 łyżek)
5 żółtek (jajka rozmiar L)
2 łyżki śmietany (użyłam 18%)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli

około 500 g truskawek

na pianę:
5 białek
160 g cukru (około ¾ szklanki 250 ml)
2 x kisiel truskawkowy bez cukru (użyłam Dr Oetker)
Kto głosował?

Inne filmy tego użytkownika

Komentarze do filmu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń