Do góry

Filmy

Makowiec jakiego jeszcze nie jadłeś/aś wilgotny i pyszny - makowiec prosty w przygotowaniu

Autor: UwagaBabciaEwa

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 91359

Dodano: 25.11.2021

Odsłon: 214

Witam serdecznie, tym razem propozycja na nietypowy makowiec, który przygotujemy z kaszą manną i twarogiem. Makowiec jest bardzo smaczny, wilgotny i prosty w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.

Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali:

Użyłam foremki o średnicy 22 cm (ale może być 24)
na ciasto:
320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki o pojemności 250 ml
150 g masła lub margaryny do pieczenia
40 g cukru pudru – około 5 łyżek
1 jajko (rozmiar L)
1 łyżka śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli


masa makowa:
200 g maku mielonego z torebki
1 litr mleka
120 g – 150 g cukru (ilość cukru zależy jak słodkie lubimy ciasta) – może być miód
180 g kaszy manny – niepełna szklanka 250 ml
100 g masła
do masy możemy również dodać bakalie
oraz:
300 g twarogu lub serka kremowego na przykład Philadelphia
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
1 jajko
kilka kropli aromatu migdałowego

#UwagaBabciaGotuje #makowiec #BożeNarodzenie

Spis
0:00 - 0:14 Wstęp
0:15 - 2:15 Przygotowanie ciasta
2:16 - 3:33 Przygotowanie maku
3:34 - 3:57 Przygotowanie foremki
3:58 - 4:45 Przygotowanie sera i masy makowej
4:46 - 6:42 wałkowanie, wykładanie masy i pieczenie
6:43 - 7:51 co po pieczeniu i podsumowanie
Kto głosował?

Inne filmy tego użytkownika

Komentarze do filmu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń