Do góry

Filmy

Zupa Ogórkowa z Grzankami

Autor: UwagaBabciaEwa

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 69977

Dodano: 28.05.2016

Odsłon: 7938

Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszną zupę ogórkową z grzankami. Zupa jest bardzo smaczna i każdemu powinna smakować, jeżeli ktoś jeszcze takiej zupy nie gotował to polecam wypróbować przepis

Będziemy potrzebować:

2 litry wywaru – warzywnego lub mięsno-warzywnego
400 g ogórków kiszonych
około 150 ml kwasu z ogórków
200 g śmietany 12% lub 18%
2 łyżki mąki pszennej
do smaku sól, pieprz (z solą trzeba uważać bo ogórki mogą być dość słone)
1 łyżka masła do smażenia ogórków
koperek do posypania zupy na talerzu

na grzanki:
1 bułka wyborowa (kielecka) lub bagietka

składniki na przykładowy wywar podałam w opisie pod filmikiem ale możemy przygotować inny wywar.

wywar przygotowałam z:
2,5 litra wody
2 ćwiartki kurczaka (ale można użyć skrzydełek lub kości na przykład wieprzowych, wołowych)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 dużej cebuli
mały kawałek pora
1 ząbek czosnku
kilka gałązek kopru lub duża szczypta suszonego
1-2 suszone grzybki
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
po dużej szczypcie: pieprzu, soli, pieprzu ziołowego

Przygotowanie wywaru :
1. Mięso dokładnie myję i wkładam do garnka, warzywa obieram, płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do mięsa.
2. Składniki zalewam wodą, garnek stawia na gazie, doprawiam przyprawami i gotuję około 45 minut, jeżeli wywar robię z kości (wieprzowych, wołowych)to wywar gotuję dłużej. Wywar gotuję na małym ogniu.
3. Po ugotowaniu odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę ogórkową.
Kto głosował?

Inne filmy tego użytkownika

Komentarze do filmu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń