5 pozycji w menu na wzmocnienie odporności

Tak jak jesienią zmieniamy garderobę, tak samo w chłodne miesiące warto nieco zmodyfikować dietę. Które pozycje w codziennym jadłospisie zwiększają odporność organizmu na infekcje? Sprawdź kulinarne inspiracje od Lokalnego Rolnika.

Fot. materiały prasowe

Gdzie organizm produkuje najwięcej komórek odpornościowych? W jelitach. Dlatego tak ważne jest, by dostarczać im składniki, które pozytywnie wpływają na równowagę mikroflory bakteryjnej. Z czego komponować jadłospis idealny na jesienny spadek odporności?

Syrop z czosnku

Naturalny antybiotyk. Czosnek jest bogatym źródłem flawonoidów, które wzmacniają organizm w walce z wirusami i bakteriami. Jeżeli nie lubisz surowego czosnku, możesz samodzielnie przygotować syrop o znacznie delikatniejszym zapachu. Zmiażdżone 3 ząbki czosnku dodaj do mieszanki soku z 3 cytryn, 7 łyżek miodu oraz szklanki letniej wody - już następnego dnia syrop będzie gotowy do spożycia.

Kiszonki

Kimchi, zakwas z kiszonej kapusty, kalafior kiszony - fermentowane warzywa wzmacniają układ immunologiczny dzięki obecności naturalnych probiotyków. Są niskokaloryczne, zawierają dużo wapnia, żelaza oraz witaminy A i C. Dodatkowo stymulują pracę jelit. Masz ochotę na niestandardową wersję kiszonki? Poznaj ofertę od wytwórców na Lokalnym Rolniku, Targu Prawdziwego Jedzenia. Dodaj do wirtualnego koszyka inne sezonowe dobra, które wzmocnią twoją odporność (np. pigwę), świeży nabiał np. jogurty, wiejskie jajka, mięso z małych, sprawdzonych gospodarstw na rozgrzewający rosół. Zakupy są dostarczane w całej Polsce, a dodatkowo można je także odebrać wygodnie i bez kosztów dostawy w Punktach Odbioru w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu i na Śląsku.

Sok z aronii

Prawdziwa bomba witaminy C. Czarne jagody aronii nie tylko budują odporność, ale także działają silnie przeciwutleniająco. Poza tym obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi - korzystnie wpływają również na narząd wzroku. Domowej roboty sok z aronii będzie mniej cierpki, jeśli na kilka dni przed przygotowaniem owoce zamrozisz.

Ryby morskie

Jesienią do łask wracają tłuste ryby morskie, ponieważ zawierają cenne przy wsparciu układu immunologicznego nienasycone kwasy omega-3 (w tym DHA i EPA). Wybierając ryby do przekąski, obiadu lub kolacji, warto zwrócić uwagę na tuńczyka, makrelę, łososia czy śledzia. Dostarczają dobroczynnego tłuszczu, selenu i jodu.

Miód

Na kanapce z białym serem albo w połączeniu z ostudzoną herbatą i cytryną - miód pasuje do wielu sezonowych pozycji, jednak jesienią warto sięgać po niego jak najczęściej. Działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Które rodzaje miodu wykazują najwięcej właściwości prozdrowotnych? Lipowy, gryczany, wrzosowy, a także rzepakowy.

Źródło: materiały prasowe

 


 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

3
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2
Informacje Hash browns, czyli pożywne śniadanie na bazie ziemniaków

Ziemniaki to niezwykle uniwersalne warzywo, które można wykorzystać. Chociaż z reguły zajadamy je w wersji obiadowej, można również przemycić je do...

2
Informacje Najlepszy przepis na syrop z pędów sosny. Zrób zapasy na cały rok i pij na odporność

Miłośnicy przyrody widzą, że sosny wypuściły już pędy. To najwyższa pora, żeby dowiedzieć się, jak zrobić syrop z pędów sosny. Nie tylko pomaga wzm...

4