Najlepsze przepisy na ogórki

5 pozycji w menu na wzmocnienie odporności

Tak jak jesienią zmieniamy garderobę, tak samo w chłodne miesiące warto nieco zmodyfikować dietę. Które pozycje w codziennym jadłospisie zwiększają odporność organizmu na infekcje? Sprawdź kulinarne inspiracje od Lokalnego Rolnika.

Fot. materiały prasowe

Gdzie organizm produkuje najwięcej komórek odpornościowych? W jelitach. Dlatego tak ważne jest, by dostarczać im składniki, które pozytywnie wpływają na równowagę mikroflory bakteryjnej. Z czego komponować jadłospis idealny na jesienny spadek odporności?

Syrop z czosnku

Naturalny antybiotyk. Czosnek jest bogatym źródłem flawonoidów, które wzmacniają organizm w walce z wirusami i bakteriami. Jeżeli nie lubisz surowego czosnku, możesz samodzielnie przygotować syrop o znacznie delikatniejszym zapachu. Zmiażdżone 3 ząbki czosnku dodaj do mieszanki soku z 3 cytryn, 7 łyżek miodu oraz szklanki letniej wody - już następnego dnia syrop będzie gotowy do spożycia.

Kiszonki

Kimchi, zakwas z kiszonej kapusty, kalafior kiszony - fermentowane warzywa wzmacniają układ immunologiczny dzięki obecności naturalnych probiotyków. Są niskokaloryczne, zawierają dużo wapnia, żelaza oraz witaminy A i C. Dodatkowo stymulują pracę jelit. Masz ochotę na niestandardową wersję kiszonki? Poznaj ofertę od wytwórców na Lokalnym Rolniku, Targu Prawdziwego Jedzenia. Dodaj do wirtualnego koszyka inne sezonowe dobra, które wzmocnią twoją odporność (np. pigwę), świeży nabiał np. jogurty, wiejskie jajka, mięso z małych, sprawdzonych gospodarstw na rozgrzewający rosół. Zakupy są dostarczane w całej Polsce, a dodatkowo można je także odebrać wygodnie i bez kosztów dostawy w Punktach Odbioru w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu i na Śląsku.

Sok z aronii

Prawdziwa bomba witaminy C. Czarne jagody aronii nie tylko budują odporność, ale także działają silnie przeciwutleniająco. Poza tym obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi - korzystnie wpływają również na narząd wzroku. Domowej roboty sok z aronii będzie mniej cierpki, jeśli na kilka dni przed przygotowaniem owoce zamrozisz.

Ryby morskie

Jesienią do łask wracają tłuste ryby morskie, ponieważ zawierają cenne przy wsparciu układu immunologicznego nienasycone kwasy omega-3 (w tym DHA i EPA). Wybierając ryby do przekąski, obiadu lub kolacji, warto zwrócić uwagę na tuńczyka, makrelę, łososia czy śledzia. Dostarczają dobroczynnego tłuszczu, selenu i jodu.

Miód

Na kanapce z białym serem albo w połączeniu z ostudzoną herbatą i cytryną - miód pasuje do wielu sezonowych pozycji, jednak jesienią warto sięgać po niego jak najczęściej. Działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Które rodzaje miodu wykazują najwięcej właściwości prozdrowotnych? Lipowy, gryczany, wrzosowy, a także rzepakowy.

Źródło: materiały prasowe

 


 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

4
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

2
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8