Cukier, choć smaczny, niezbyt pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jego nadmiar w naszej diecie może spowodować wiele chorób, w tym otyłość oraz próchnicę. Dodatkowo, cukier jest obwiniany również za przedwczesne starzenie, rozwój chorób sercowo-naczyniowych, obniżenie sprawności mózgu, a nawet wzrost ryzyka zachorowania na raka.
Ciekawym jest, że nawet jeśli wiemy o szkodliwości tego produktu, nie jesteśmy w stanie wyeliminować go z diety. Dlaczego tak się dzieje? W wielu przypadkach po prostu nie potrafimy wyobrazić sobie życia bez słodyczy i nie wiemy jak moglibyśmy zastąpić cukier w naszym codziennym jadłospisie. Okazuje się jednak, że istnieje wiele produktów, które skutecznie sprawdzą się jako jego zdrowszy zamiennik. Oto kilka z nich.
1. Melasa
Melasa w jest zdecydowanie mniej popularna od cukru, jednak z powodzeniem może go zastąpić w naszej diecie. Jest równie słodka, przy czym stanowi zdecydowanie zdrowszy wybór, za który nasz organizm z pewnością nam podziękuje. W melasie znajdziemy cenne witaminy z grupy B oraz wiele substancji odżywczych, w tym fosfor, kwas foliowy, sód, magnez oraz wapń. Po melasę powinny sięgnąć przede wszystkim osoby starsze, kobiety w ciąży, a także sportowcy. Doskonale wpływa na układ nerwowy, trawienny i odpornościowy oraz pomaga w regeneracji niektórych narządów wewnętrznych.
Zobacz też: 10 porad, dzięki którym ograniczysz cukier w diecie
Miód jest idealną alternatywą dla wszystkich osób, które nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy, a mimo to chcą wyeliminować ze swojej diety cukier. Lepki, złoty płyn jest zdecydowanie zdrowszy od ratyfikowanego cukru, który możemy znaleźć na wszystkich sklepowych pułkach. Zawiera on wiele substancji odżywczych, takich jak magnez, chlor, potas, wapń i żelazo. Ponadto ma silne właściwości bakteriobójcze, dlatego powinniśmy po niego sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz układ odpornościowy potrzebuje pomocy. Ci więcej, udowodniono, że jedzenie miodu przyśpiesza trawienie, wzmacnia serce, a nawet wydłuża życie.
Zobacz też: Jaki miód wybrać?
Syrop klonowy - symbol Kanady, który jej mieszkańcy bardzo chętnie wykorzystują w niemal wszystkich daniach. Jeśli dodanie słodkiego płynu do boczku lub jajecznicy wydaje wam się zbyt odważne, możecie wypróbować go w nieco bardziej tradycyjnych połączeniach. Kawa lub herbata, dosłodzone syropem klonowym, będą równie smaczne, co w przypadku dodania do nich cukru. Warto zaopatrzyć się w syrop klonowy, gdyż jest on zdrowszy i znacznie mniej kaloryczny niż dobrze znany nam cukier. Znajdziemy w nim m.in. magnez, potas, fosfor, mangan, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Dzięki tym substancjom, syrop klonowy ma bardzo korzystny wpływ na nasz metabolizm, układ nerwowy, koncentrację oraz wygląd naszej skóry.
Zobacz też: W czym tkwi sekret syropu klonowego?
Stewia wygląda bardzo niepozornie, jednak jest najsłodszą rośliną na naszej planecie. Praktycznie nie ma żadnych kalorii, za to jest trzydziestokrotnie słodsza od cukru. W sklepach możecie znaleźć ją w postaci proszku, syropu lub suszonych liści. Jeśli macie żyłkę ogrodnika, możecie spróbować wyhodować ją we własnym ogródku. Ten produkt z pewnością zaspokoi wasz apetyt na słodkości, będąc jednocześnie bardzo bezpieczną dla zdrowia. Stewia jest zalecana diabetykom oraz osobom chorym na fenyloketonurie. Udowodniono również, że roślina ta doskonale sprawdza się przy leczeniu nadciśnienia tętniczego. Stewia jest bogata w różnego rodzaju substancje odżywcze, dzięki czemu bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jej lecznice działanie już wieki temu doceniała medycyna naturalna, zalecając jej stosowanie jako środka wzmacniającego, moczopędnego i bakteriobójczego.
Zobacz też: Jak jeść słodycze tak, żeby nie utrudniły odchudzania?
Lukrecja to słodka roślina, która w ziołolecznictwie robi karierę już od tysięcy lat. Jej właściwości znali i doceniali mieszkańcy starożytnej Grecji, Chin, Rzymu oraz Egiptu. Bardzo często wykorzystuje się ja w przemyśle kosmetycznym. Równie chętnie sięga po nią medycyna naturalna. Wszystko to za sprawą jej niezwykłych właściwości i związków w niej zawartych. Doskonale sprawdzi się w stanach zapalnych dróg oddechowych oraz przy różnego rodzaju problemach żołądkowych. Pamiętajmy jednak, że w połączeniu z niektórymi lekami może powodować skutki uboczne, dlatego jej spożycie warto skonsultować z lekarzem.
Zobacz też: 10 rzeczy, które tylko wydają się odchudzające
Ksylotol jest kolejnym, naturalnym zamiennikiem cukru, pozyskiwanym z kory brzozy. Wszystkie osoby odchudzające się z pewnością ucieszy informacja, że substancja ta ma aż o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier. Bardzo ważnym jest również fakt, iż ksylitol nie zakwasza naszego organizmu, dzięki czemu nasz organizm może lepiej funkcjonować. Powinien znaleźć się przede wszystkim w diecie osób, cierpiących na problemy żołądkowe, kandydozę oraz astmę. Co więcej, ksylitol ma właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu wzmacnia nasz układ odpornościowy i zapobiega infekcjom.
Zobacz też: 5 dietetycznych mitów, w które wszyscy wierzą