7 nieznanych faktów o gruszce

Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do leczenia przeziębień. Do tej pory odkrywamy jej zdrowotne właściwości.

Źródła wykorzystane w artykule

Conceição de Oliveira M., Sichieri R, Sanchez "Moura A.Weight loss associated with a daily intake of three apples or three pears among overweight women" [w:] "Nutrition" 2003.

Jeanelle Boyer, Rui Hai Liu "Review: Apple phytochemicals and their health benefits" [w:] "Nutrition Journal" 2004.

Feskanich D., Ziegler R., Michaud D., Giovannucci E., Speizer F., Willett W., Colditz G. "Prospective study of fruit and vegetable consumption and risk of lung cancer among men and women" [w:] "Journal of the National Cancer Institute" 2000.

Xia Lia, Tingting Wanga, Bin Zhoua, Wenyuan Gaoa, Jingguo Caob, Luqi Huangc "Chemical composition and antioxidant and anti-inflammatory potential of peels and flesh from 10 different pear varieties (Pyrus spp.)" [w:] "Food Chemistry" 2014.

1 2
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Potrawka z indyka

Prosta, smaczna potrawka z indyka. Może być pysznym daniem obiadowym czy poda...

Odsłon: 161

15 min
7
Dania główne Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie całkowicie różnią się od naszych polskich. Przede wszyst...

Odsłon: 17107

60 min
19

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3