Ewa Gotuje

Poczciwą gruszkę znamy od setek, a nawet tysięcy lat. Galen, słynny lekarz i anatom z czasów starożytnych uważał, że pomaga przy gorączce. Medycyna ludowa wykorzystywała ten owoc w formie naparu do leczenia przeziębień. Do tej pory odkrywamy jej zdrowotne właściwości.

Źródła wykorzystane w artykule

Conceição de Oliveira M., Sichieri R, Sanchez "Moura A.Weight loss associated with a daily intake of three apples or three pears among overweight women" [w:] "Nutrition" 2003.

Jeanelle Boyer, Rui Hai Liu "Review: Apple phytochemicals and their health benefits" [w:] "Nutrition Journal" 2004.

Feskanich D., Ziegler R., Michaud D., Giovannucci E., Speizer F., Willett W., Colditz G. "Prospective study of fruit and vegetable consumption and risk of lung cancer among men and women" [w:] "Journal of the National Cancer Institute" 2000.

Xia Lia, Tingting Wanga, Bin Zhoua, Wenyuan Gaoa, Jingguo Caob, Luqi Huangc "Chemical composition and antioxidant and anti-inflammatory potential of peels and flesh from 10 different pear varieties (Pyrus spp.)" [w:] "Food Chemistry" 2014.

1 2
z
2

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Ciasta Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym to delikatne, maślane ciasto kruche wypełnione nad...

Odsłon: 30304

30 min
53
15 min
4
60 min
6
Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

Odsłon: 535

60 min
9