Ameryka szaleje na punkcie tej kanapki. Posiekaj i włóż do grillowanej ciabatty

Co to jest włoska siekana kanapka? Przepis na przekąskę zyskał popularność na całym świecie. Soczyste składniki schowane w chrupiącym pieczywie podbiły serca miłośników dobrych smaków. Zobacz, jak zrobić domową ciabattę z aromatycznym farszem.

Siekana kanapka - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Włoska kuchnia doceniana jest na całym świecie, przede wszystkim za prostotę oraz soczyste i pełne smaku składniki. Nic dziwnego, że przepis na siekaną kanapkę, złożoną wyłącznie z szynek i warzyw pochodzących z Italii, szybko podbił internet. Wielu użytkowników platformy Tik Tok próbowało ją odtworzyć. Szczególnie Amerykanie, znani z zamiłowania do kanapek, pozytywnie oceniali jej chrupkość i świeżość. Jak zrobić domową ciabattę z farszem?

Sprawdź także: Włącz do diety, jeśli się odchudzasz. Oto 10 niezawodnych spalaczy tłuszczu

Siekana kanapka - przepis

Italian chopped sandwich, jak nazywają ją Amerykanie, to nic innego jak włoska siekana kanapka. Przepis nie jest skomplikowany, a do jego wykonania potrzebujesz:

Składniki

(na ok. 3-4 porcje):

  • 3-4 podłużne (większe) ciabatty,
  • sałatę rzymską (lub mix sałat w opakowaniu),
  • 6 plastrów szynki włoskiej,
  • 6 plastrów salami,
  • 6 plastrów salami pepperoni,
  • 6-7 plastrów sera Provolone, 
  • pół czerwonej cebuli,
  • pomidora,
  • paprykę podłużną (lub po prostu paprykę żółtą),
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżkę oliwy z oliwek + nieco do wysmarowania bułek,
  • sól i pieprz,
  • przyprawę do kuchni włoskiej (lub mieszanka oregano, bazylii itp.).

Jak zrobić domową ciabattę? Na początku weź bułki i przekrój w poprzek, ale tak, żeby nie rozcinać ich do końca. Odłóż na później. Na dużej desce umieść umytą i wysuszoną sałatę, na niej - po kolei - wszystkie wędliny, pokrojoną w półtalarki cebulę i w plastry - pomidora oraz paprykę. Uważaj, żeby konstrukcja się nie rozpadła. Na wierzch wyłóż jeszcze majonez i oliwę z oliwek oraz przyprawy.

Wystarczy, że tasakiem poszatkujesz jeszcze wszystko ostrożnie na drobne kawałki. Po zakończeniu składniki siekanej kanapki mają przypominać sałatkę. Zostaw je na desce i zabierz się za grillowanie ciabatty. Wnętrze każdej z bułek delikatnie nasmaruj oliwą i połóż na rozgrzanej patelni grillowej. Chwilę podpiecz, aby pieczywo się zrumieniło. Następnie, zagarniając farsz tasakiem, nałóż go do chrupiącej ciabatty. Poniżej znajdziesz filmik, pokazujący, jak można zrobić siekaną kanapkę:

Jak zrobić domową ciabattę?

Przepis na siekaną kanapkę możesz wznieść na wyższy poziom, jeśli samodzielnie przygotujesz pieczywo. Jak zrobić domową ciabattę, która będzie wyjątkowo świeża, chrupiąca i aromatyczna? A przede wszystkim upieczona ze zdrowych i wyselekcjonowanych przez ciebie składników? 

Przygotuj 580 gramów mąki pszennej typu 650, 25 gramów drożdży, 350 ml wody oraz po łyżeczce cukru i soli. Rozpocznij od przyrządzenia zaczynu drożdżowego, czyli do głębokiej miski wrzuć drożdże i cukier, a następnie wlej wodę. Wymieszaj całość, aż do pełnego rozpuszczenia drożdży. Wsyp jeszcze ok. 100 gramów mąki, ponownie przemieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Zaczyn w tym czasie powinien zwiększyć swoją objętość.

Do gotowego zaczynu wsyp resztę mąki i sól, wymieszaj, aż ciasto będzie luźne. Przełóż masę z naczynia na - podsypany mąką - blat, rozciągnij na kształt prostokąta, przewróć na drugą stronę i pokrój na mniejsze bułki. Ułóż na blaszce piekarnika, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, po czym odłóż na godzinę, aby ciasto wyrosło. 

Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Na dolnej półce ułóż naczynie z wodą - dzięki temu skórka nabierze przyjemnej chrupkości, a środek pozostanie przyjemnie mięciutki. Na wyższej półce umieść blachę z pokrojonym na mniejsze bułki ciastem. Piecz ok. 10 minut, do zarumienienia się pieczywa. Po tym czasie wyjmij i ostudź. Dokładny przepis na to, jak zrobić domową ciabattę, znajdziesz poniżej:

Domowa ciabatta

 Domowa ciabatta Zobacz przepis

Chrupiąca ciabatta z delikatnym środkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, sparklestosprinkles.com, Smaker @Gotujtosam

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ciągła ochota na kawę to sygnał od organizmu. Przyczyną mogą być niedobory »

Na myszy, karaluchy i rysy na parkiecie. Nietypowe zastosowanie masła orzechowego w domu »

Indyjski napój mocy. Herbata jogina zadziała lepiej niż kawa »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Dania główne Ogórki z papryką

Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...

Odsłon: 21523

60 min
33
Desery Budyń śmietankowy domowy

...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.

Odsłon: 74

15 min
2
Sałatki Zdrowa letnia surówka

Pyszna, chrupiąca, orzeźwiająca i zdrowa. Jak sezon na ogórki to obowiązkowo...

Odsłon: 330

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

0
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

319
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10