Kanapki z różnych zakątków świata — spróbuj każdej z nich!

Kanapki kojarzą ci się z kromką chleba, na której znajduje się nieco masła, plasterek szynki i kawałek pomidora lub świeżego ogórka? Choć są pyszne, to w dzisiejszym artykule przedstawiamy najsłynniejsze kanapki z wielu zakątków świata, które robi się z najróżniejszych składników. Warto spróbować ich chociaż raz w życiu!

Fot. 123RF/Picsel

Kanapki to danie, które łączy wiele kultur. Niezależnie od kraju, każda nacja możesz poszczycić się jakąś ich formą w swoim kulinarnym arsenale. W zasadzie wariantów tego przysmaku jest tyle, ile miejsc na globusie. Jakie są najsłynniejsze kanapki świata i jak można przyrządzić je w zaciszu własnego domu?

Najsłynniejsze kanapki świata

W dzisiejszym artykule przedstawiamy kilka ciekawych wariacji na temat tej pozornie pospolitej przekąski. Na kulinarnej mapie zawędrujemy nie tylko do Francji, ale również do Wietnamu, a nawet do USA. Czym różnią się między sobą warianty pochodzące z wyżej wymienionych krajów i jakich składników potrzebujesz, aby przyrządzić najsłynniejsze kanapki świata, żeby oczarować swoich gości? Zapraszamy do zapoznania się z każdą z nich!

Wietnamskie śniadanie: banh mi

Mimo tego, że banh mi to klasyczna wietnamska kanapka, w jej historii jest również dużo francuskich elementów. Jak to możliwe? Jej głównymi składnikami są bagietka oraz majonez, a to właśnie te dwa kluczowe produkty francuscy kolonizatorzy zostawili po sobie, opuszczając Wietnam.

Oczywiście rodzimi mieszkańcy azjatyckiego kraju zaadaptowali je tak, aby te pasowały do klasycznych smaków kuchni wietnamskiej. Do najważniejszych składników banh mi należy mięso peklowane w sosie sojowym oraz rybnym, piklowana marchew, rzodkiew daikon, a także dobrej jakości tofu.

Aby poczuć smak orientu, przyrządź danie przy pomocy wędzonego tofu, sosu sojowego, oleju sezamowego, sosu sriracha, cukru brązowego, mąki ziemniaczanej i oleju rzepakowego. Mąka będzie ci potrzebna do obtoczenia tofu w przepysznej marynacie. Sos natomiast możesz wzbogacić o majonez i sok z limonki.

Jakie dodatki będą idealnie pasować do banh mi? Na liście zakupów umieść chrupiącą bagietkę, świeżą kolendrę i miętę, ogórka, orzeszki ziemne i piklowane warzywa. Uwielbiasz ostre smaki? Do wietnamskiej kanapki wyśmienicie pasować będzie ostra papryczka.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Wybierz się na śniadanie do Francji: croque monsieur

Croque pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego chrupać lub gryźć. Jak sama nazwa wskazuje, croque monsieur jest formą tostu lub zapiekanki i oznacza po prostu „chrupiącego pana". Jej historia sięga lat 20. XX wieku, kiedy ta przekąska narodziła się w jednej z paryskich knajpek położonych przy Boulevard des Capucines.

Pewnego dnia właścicielowi restauracji skończyły się bagietki, więc wpadł na pomysł, aby serwować swoim klientom podpiekany chleb. Tak podsmażone pieczywo podawał z szynką i żółtym serem. Dziś klasyczna francuska kanapka jest równie często spotykana w towarzystwie sosu beszamelowego, sera typu gruyère i musztardy dijon. Prawdziwym sekretem tego paryskiego smakołyku jest idealnie przyrządzony sos.

Aby przygotować croque monsieur, zaopatrz się w chleb pszenny, dobrej jakości ser żółty, mąkę, szynkę, masło, musztardę dijon i gałkę muszkatołową. Podpiecz chleb z obu stron na patelni. Resztki masła wykorzystaj do przygotowania sosu beszamelowego. Dodaj do niego mąkę i mleko, a na końcu dopraw gałką muszkatołową.

Kropką nad i sosu będzie szczypta startego sera. Chleb posmaruj musztardą, połóż na nim składniki, a na końcu posmaruj sosem. Możesz podać przekąskę w ten sposób lub podpiec ją w piekarniku do rozpuszczenia składników.

Drugie śniadanie w Paryżu: croque madamme

Croque madamme („chrupiąca pani") powstała ze swojego pierwowzoru, czyli już wspomnianej kanapki croque monsieur. Podstawowa receptura została jedynie wzbogacona o sadzone jajko. Jak przygotować ten nieskomplikowany przysmak w zaciszu własnej kuchni?

Wystarczy tylko kilka prostych składników, aby wyczarować najpyszniejsze tosty na świecie. Te będą świetną opcją na pierwsze śniadanie lub przekąskę dla dzieci do szkoły. Do ich przygotowania potrzebujesz chleba tostowego, ulubionej szynki i sera żółtego, jajek, mleka i klarowanego masła.

Posyp tosty tartym serem i rozłóż na nich plasterki wybranej szynki. Złóż obie połówki tostu i obtocz tak powstałą kanapkę w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i mleka. Rozpuść masło klarowane na patelni i smaż na nim zapiekankę do momentu, aż ta nabierze złocistego koloru. Kanapka powinna być gotowa po smażeniu przez około dwie minuty z każdej strony. Gotowe croque madamme należy przykryć sadzonym jajkiem. Smacznego!

Zobacz: Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przekąska rodem z Florydy: kanapka kubańska

Lubisz kubańskie klimaty? Jeśli tak, musisz spróbować dania, które było dedykowane kubańskim robotnikom i ich imigranckim rodzinom, zamieszkującym Florydę. Dzisiaj to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Miami. Kanapka kubańska wykonana z dobrej jakości składników pozwoli ci poczuć się jak w prawdziwej kubańskiej restauracji!

Jakich produktów potrzebujesz, aby upichcić ten przysmak? Do wykonania kanapek rodem z Florydy potrzebujesz chleba w typie ciabatty, ulubionej musztardy, ogórka konserwowego, szynki miodowej, żółtego sera, pieczonej wieprzowiny, salami i masła.

Najbardziej czasochłonnym elementem przepisu jest z pewnością przygotowanie mięsa. Świetnie nada się tutaj łopatka wieprzowa, którą trzeba zamarynować w oliwie z oliwek, oregano, kminku, pieprzu, czosnku, chili i soku z pomarańczy. Wieprzowinę piecze się w całości, a dopiero gotowe mięso kroi na odpowiednie kawałki, które później można wykorzystać w kanapce. Zamiennikiem tego składnika są kawałki gulaszowe, które można przysmażyć na patelni grillowej przed dodaniem do kanapki.

Zakosztuj trochę USA: kanapka reuben

Kanapka reuben to tradycyjny nowojorski przysmak, który bazuje na pełnym smaku pastrami. Danie to podawane jest również w wersji z peklowaną wołowiną. Jakie inne składniki muszą znaleźć się w chrupiącym chlebie? Z pewnością jest to kiszona kapusta, ser żółty i sos rosyjski. Chcesz przygotować ten smakołyk dla domowników? Nie zapomnij zaopatrzyć się w żytni chleb!

Jeśli nigdy nie próbowałeś tej potrawy, postaw na jej najprostszą wersję. Należy oczywiście pamiętać o wybraniu wysokiej jakości artykułów, które pozwolą na stworzenie aromatu niczym z amerykańskiej piekarni! Aby zaserwować kanapkę reuben, potrzebujesz pastrami lub peklowanej wołowiny, żytniego pieczywa sera typu ementaler, kiszonej kapusty i sosu rosyjskiego.

W najprostszej wersji sos możesz zastąpić zwykłą musztardą rosyjską, której lekka ostrość idealnie podkręci smak kwaśnej kiszonki. Nie lubisz żytniego chleba? Nie ma problemu. Prawdziwy nowojorski chleb bardziej przypomina polskie produkty z mąki durum. Największym sekretem dania jest oczywiście odpowiednia marynata do pastrami. Możesz ją wyczarować, mieszając czosnek, cebulę, pieprz, gorczycę i kolendrę. Jeśli masz czas, marynuj mięso delikatesowe przez dwa dni.

Kanapki możesz jeść tak naprawdę o dowolnej porze dnia - mogą być naprawdę pożywne i pyszne. Podsuwamy kilka smacznych przepisów:

1. Kanapka ze śledziem

Kanapka ze śledziem

Kanapka ze śledziem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Kanapka górska

Kanapka Górska

Kanapka górska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Kanapka tunezyjska

Kanapka tunezyjska

Kanapka tunezyjska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kanapka śniadaniowa

Kanapka śniadaniowa

Kanapka na śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kanapka drwala

Kanapka drwala

Kanapka drwala / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce

Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce

Grzanki caprese z pesto i jajkiem w koszulce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Croque monsieur

Croque monsieur

Croque monsieur / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Croque madame

Croque madame

Croque madame / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Czym zastąpić papier śniadaniowy? Woskowijkami! »

Czy można jeść ziemniaki z pędami? »

Gęsina. Zapomniany rodzaj mięsa, który wraca do łask »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 514

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0