Skoro już zapraszamy gości, szykujemy wosk i chłodzimy alkohol to pojawia się odwieczne pytanie - co podać na stół? Postanowiliśmy przyjść z pomocą i przygotować gotowe menu, z którego każdy będzie mógł wybrać coś dla siebie.
O zwyczajach, tradycji i różnych andrzejkowych zabawach przeczytacie w innych serwisach. My dziś skupiamy się wyłącznie na sprawach ciała. Co podać na andrzejkową imprezę? Postanowiliśmy przygotować gotowe menu, z którego każdy będzie mógł wybrać coś dla siebie.
Smaker poleca
Andrzejkowe menu
Na przystawkę
Tzatziki i krakersy z cheddarem
Sałatki
Grecka
Nicejska
Konkretnie
Pałeczki z kurczaka na ostro
Wykwintnie
Pomodoro ripieno
Na zakąskę
Tartaletki z ogórka i krewetek
Śliwki pieczone w boczku
Na zdrowie Andrzeja!
Szarlotka
Aboslutna gruszka
Cytrynowe martini
Tzatziki
Składniki:
-> 1 świeży ogórek
-> 2 duże ząbki czosnku
-> łyżka oliwy z oliwek
-> świeży zmielony pieprz
-> 0,5 l gęstego jogurtu
-> sól
Operacje tzatziki przeprowadzamy szybko i sprawnie. Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie solimy. Odstawiamy na 10 minut, po czym zlewamy sok, jaki warzywa powinny puścić. Uzupełniamy smak o drobno siekany czosnek i doprawiamy całość solą oraz grubo mielonym pieprzem. Baza gotowa.
Teraz wystarczy bazę połączyć z gęstym jogurtem greckim, dokładnie wymieszać, dodać łyżkę oliwy, doprawić w razie potrzeby i udekorować koperkiem. Po godzinie spędzonej w lodówce sos stworzy doskonały dodatek do różnych przekąsek i zakąsek.
Krakersy z cheddarem
Składniki:
-> 120g ostrego sera cheddar
-> 150g mąki pszennej
-> 100g masła
-> pół łyżeczki sody
-> 1 jajko
-> szczypta soli
-> szczypta pieprzu
Jako przekąskę proponujemy krakersy z cheddarem domowej roboty. Żeby takim krakersem otworzyć imprezę andrzejkową, trzeba go najpierw upiec. Na szczęście to nic trudnego.
Zimne masło siekamy drobno, dosypujemy mąkę, jajko i zagniatamy. Dodajemy szczyptę soli, szczyptę pieprzu oraz szczyptę sody. A cheddar? Tarty na drobnych oczkach wędruje prosto do ciasta, z ciasta zaś formujemy zgrabną kulę i wysyłamy ją do lodówki na pół godziny.
Tuż przed imprezą kulę rozwałkowujemy, wycinamy zgrabne, prostokątne krakersy, układamy na blasze, nakłuwamy widelcem i zamykamy w piekarniku. W temperaturze 220 stopni wypiekamy do pełnego zrumienienia i podajemy jeszcze ciepłe, w sam raz do zimnych tzatzików.
Sałatka nicejska
Składniki:
-> 1 główka sałaty
-> 1 ogórek
-> 2 pomidory
-> 1 papryka
-> 1 mała cebula
-> garść czarnych oliwek
-> 1 puszka tuńczyka
-> 4-5 filecików anchois
-> 2 jaja na twardo
-> oliwa z oliwek
-> ocet winny
-> świeże zioła do wyboru
-> sól, pieprz
Sałatkę podajemy wykwintną, rodem z Nicei. A w Nicei do sałatki dodaje się i tuńczyka, i anchois. Reszty czaru dopełniają liście sałaty, pomidory, ogórki, czerwona papryka oraz czarne oliwki.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, warzywa myjemy, kroimy i łączymy ze sobą. Dorzucamy kilka anchois, mieszamy i zabieramy się za doprawianie.
Szczypta soli i pieprzu na dobry początek, a następnie winegret. W moździerzu rozcieramy ząbek czosnku, łączymy z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i świeżymi ziołami, czyli tymiankiem, rozmarynem i odrobiną bazylii. Rozcieramy dokładnie i zalewamy sałatę. Mieszamy raz jeszcze, dekorujemy ćwiartkami jaja na twardo i wstawiamy do lodówki, by się przegryzło.
Sałatka grecka na ciepło
Składniki:
-> sałata liściasta
-> 1 ogórek
-> 2 pomidory
-> czerwona cebula
-> czarne oliwki
-> zielona i czerwona papryka
-> 20 dag sera typu feta
-> oliwa z oliwek
-> ocet winny
-> oregano, pieprz, sól
Sałatka Grecka to w naszym kraju pozycja niemal klasyczna. Prosta w wykonaniu, zawsze smaczna, no i chyba każdy kiedyś ją zrobił. Podpowiadamy od razu jak urozmaicić jej smak.
Sałatkę sporządzamy z siekanych warzyw oraz porwanej fantazyjnie sałaty lodowej. W osobnej salaterce robimy winegret: czyli łączymy ze sobą oliwę z oliwek, ocet winny, ząbek czosnku roztarty z solą, czarny grubo mielony pieprz oraz świeże oregano. Mieszamy dokładnie i do sosu dodajemy warzywa. Mieszamy i...
I sałatkę podajemy na ciepło! Przesypujemy ją do żaroodpornego naczynia, fetę kroimy w kostkę, obsypujemy serem sałatkę po wierzchu i wstawiamy do piekarnika pod mocno rozgrzany grill. Zapiekamy, aż feta nabierze złotej barwy. Sałatkę można już na talerzach polać tzatzikami.
Drumsticki na ostro
Składniki:
-> 6 nóżek kurczaka
-> 2 jaja
-> mleko i mąka
-> 1 szklanka bułki tartej
-> chili, czosnek, rozmaryn, sól
->olej
Krakersy, sałatki - wszystko fajnie, ale co podać, gdy w trakcie imprezy towarzystwo zacznie się rozglądać za czymś konkretnym? Nie będziemy serwować dań obiadowych, pozostajemy w kręgu przekąsek - zatem kurczak!
Kurczak, a konkretnie nóżki, a jeszcze konkretniej to pałeczki. Najlepiej poprosić w mięsnym o gotowy pakiet takich nóżek, które później należy obgotować 10 minut w osolonej wodzie. To radzimy zrobić przed imprezą. Przed imprezą warto też zrobić ciasto - a to jest jeszcze prostsze niż kruche na krakersy.
Podane składniki, poza tartą bułką, należy zmiksować tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ciasto doprawiamy na ostro chili w proszku, i na ziołowo świeżym, bądź suszonym rozmarynem. Pałeczki kurczakowe nurzamy w cieście, oprószamy tartą bułką, a następnie smażymy w głębokim oleju na złocisto. Podajemy jeszcze gorące!
Pomodoro Ripieno
Składniki:
-> 5 pomidorów
-> 3-4 jajka
-> 1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
-> majonez
-> jogurt naturalny lub śmietana 18%
-> natka pietruszki
-> szczypiorek
-> sól
-> pieprz
By podać tę wykwintną przekąskę musimy zaopatrzyć się w ładne, dojrzałe pomidory i tuńczyka. Dogotowujemy jajka na twardo i zabieramy się za faszerowanie pomidorów. Rybę odsączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem i dodajemy siekane drobno jaja. Zagęszczamy atmosferę majonezem i doprawiamy solą, pieprzem oraz siekanym szczypiorkiem i natką pietruszki. Masa powinna być gęsta, więc nie należy przesadzić z majonezem.
Gdy konsystencja i smak będą nas zadowalać, wydrążamy pomidory i nakładamy farsz. Aby było bardziej po włosku, ułożone na półmisku pomidory skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym i gotowe.
Tartaletki z ogórka i krewetek
Składniki:
-> krewetki królewskie lub black tiger
-> 0,5 szklanki majonezu
-> pęczek zielonej cebuli
-> seler naciowy
-> pieprz cayenne
-> 1 mały surowy ogórek
-> oliwa z oliwek
Krewetki jako przekąska sprawdzają się doskonale, niemal w każdej formie. My ułożymy je na kanapkach z ogórka. Tak, z ogórka, a nie z ogórkiem. W tym przypadku bowiem rezygnujemy całkowicie z pieczywa.
Rozmrożone krewetki smażymy na mocno rozgrzanym maśle z kroplą oliwy z oliwek. Na patelni doprawiamy solą, pieprzem cayenne, zieloną pietruszką i roztartym ząbkiem czosnku. Gdy się zrumienią, ściągamy je z patelni. Lekko studzimy, a następnie łączymy z majonezem, siekaną cebulą i krojonym selerem naciowym. Taką krewetkową masą okładamy grube, szerokie, surowe plastry ogórka, posypujemy szczypiorkiem i podajemy na stół.
Śliwki pieczone w boczku
Składniki:
-> boczek
-> suszone śliwki
-> ew. przyprawy
To tradycyjna, staropolska przekąska, która oby jak najszybciej powróciła na nasze stoły.
Jak to się robi? Ano bierze się śliwkę wędzoną, kalifornijską i zawija w plasterek boczku. Taki plasterek ze śliwką nabija się na wykałaczkę i układa na blasze. A blachę wsuwa do piekarnika, piekarnik ustawia na 180 stopni. Stara mądrość ludowa powiada, że sami poczujemy, kiedy nasze śliwki będą gotowe. Zakatarzonym podpowiadamy - 20-30 minut i na stół. Ta przekąska jest tak dobra, ze nie wymaga żadnych przypraw, więc jeśli ktokolwiek chce coś dodać, to wyłącznie na własną odpowiedzialność.
Szarlotka
-> 1 część żubrówki
-> 2 części soku jabłkowego
-> lód
-> szklanka do whisky
Czystej wódki psuć sensu nie ma, ale żubrówka jest wręcz stworzona do łączenia z różnymi dodatkami. Szarlotka, bo to ją chcemy zaproponować za zdrowie Andrzeja po raz pierwszy, powstaje z jednej części żubrówki i dwóch części soku jabłkowego, które wylewamy do niskiej szklanki na lód. Sok jabłkowy podkreśla zarówno aromat, jak i kolor alkoholu, i tak o to mamy w ręku polską dumę narodową.
Absolutna gruszka
-> 1 część wódki gruszkowej
-> 1 część soku jabłkowego
-> sok z limonki
-> lód
-> wysoka szklanka
Drugie zdrowie Andrzeja gwarantuje spotkanie z Absolutem. Przeróżne łączenia smakowe na bazie 40% mogą nie przypaść do gustu amatorom mocnych wrażeń, ale do drinków nadają się wprost idealnie. Proponujemy połączyć moc gruszek i sok jabłkowy. Jedną cześć gruszkowego absolutu i jedna część soku jabłkowego wylewamy na lód do shakera. Dodajemy kilka kropel soku z limonki, porządnie mieszamy i przelewamy do wysokich szklanek.
Cytrynowe martini
-> 3 części cytrynówki
-> 1 część likieru cytrynowego
-> 1 cześć soku z cytryny
-> lód
-> kieliszek koktajlowy
A trzecie zdrowie Andrzeja to pełne orzeźwienie! Likier cytrynowy, z cytrynówką i sokiem cytrynowym? To wcale nie przesada. Skoro martini, to musimy sięgnąć i po kieliszek koktajlowy i po shaker. Na lód wylewamy 3 części cytrynówki, jedną część likieru cytrynowego i jedną część świeżo wyciskanego soku cytrynowego. Wstrząsamy dokładnie, by całość i wymieszać i schłodzić, a następnie przelewamy do kieliszka koktajlowego. Kieliszek możemy także udekorować cukrem. W tym celu przecieramy brzeg kieliszka plasterkiem cytryny, a następnie zanurzamy go w cukrze.
BR