Makaron konjac, znany i ceniony w Azji już w VI wieku, powoli zdobywa popularność na całym świecie. Ten lekki i niskokaloryczny składnik doskonale wpisuje się w nowoczesne, zdrowe menu, pozwalając przygotować aromatyczne i pożywne dania pełne smaku i wartości odżywczych.

Konaj świetnie sprawdza się do dań kuchni azjatyckiej | Fot.123RF/Picsel/barmalini

W Azji makaron konjac od dawna jest podstawą wielu tradycyjnych potraw. Dzięki swojej unikalnej konsystencji i neutralnemu smakowi świetnie łączy się z różnorodnymi dodatkami i przyprawami. To świetna baza do zup, dań smażonych czy sałatek, które możecie z łatwością przygotować w domu, wzbogacając codzienne menu o zdrowe i lekkie posiłki. 

Co to jest konjac? 

Na pewno nie raz widzieliście w sklepach albo w Internecie coś o konjacu i zastanawialiście się, co to jest konjac i czy warto się nim zainteresować. Konjac to roślina, a dokładniej jej korzeń, który jest skarbnicą błonnika – takiego, który naprawdę potrafi działać cuda dla naszego układu trawiennego. Mowa o glukomannanie, który jest wyjątkowo skuteczny – pomaga wam dłużej czuć sytość, reguluje pracę jelit i przy okazji wspiera oczyszczanie organizmu. Poza tym ten składnik pomaga obniżyć cholesterol i stabilizować poziom cukru we krwi, co jest niezwykle ważne, jeśli chcecie dbać o serce i nie  borykać się ze skokami energii. Ważna informacja dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej – możecie włączyć do swoich dań makaron konjac. Nie zawiera glutenu, gdyż wytwarzany jest z bulwy rośliny, a nie z mąki. 

W kuchni konjac pojawia się najczęściej jako makaron, mąka albo galaretka. Jest praktycznie bez smaku, więc łatwo dopasować go do ulubionych potraw – podobnie jak tofu. Możecie dodać go do zupy, sałatki albo dania głównego, a on wprowadzi do niego więcej błonnika i niską kaloryczność, bez smakowych nieprzyjemności. Jeśli chcecie spróbować czegoś nowego, a przy okazji zadbać o zdrowie, konjac jest świetnym wyborem. Pamiętajcie, tylko żeby pić dużo wody, bo błonnik bez odpowiedniego nawodnienia, nie będzie działać prawidłowo. To naprawdę prosty sposób na to, by dieta była bogatsza i bardziej przyjazna dla waszego organizmu.  

Sprawdź także: Pełne dobrego białka i kwasów tłuszczowych. Jak zrobić tofu w domu?

Dania z makaronem konjac 

Makaron konjac to wyjątkowy składnik – niemal bezkaloryczny i pełen błonnika, który pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Dzięki temu możecie cieszyć się smacznymi potrawami bez obaw o nadmiar kalorii. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, spróbujcie zrobić Pad Thai z makaronem konjac. Ten klasyczny, pełen aromatycznych przypraw i świeżych składników przepis świetnie z nim współgra. Pad Thai z takim makaronem jest nie tylko lekkostrawny, ale i sycący – idealny na obiad po dniu pełnym wyzwań.

Pad thai

 Pad thai Zobacz przepis

Pad thai / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Innym pomysłem na pyszne i zdrowe dania z makaronem konjac jest ramen – japońska zupa, która dzięki konjacowi może stać się mniej kaloryczna, ale wciąż bardzo aromatyczna. Jeśli szukacie przepisu, który pozwoli wam przygotować domowy ramen z tym nietypowym makaronem, nasz sprawdzi się idealnie. Dzięki konjacowi zupa staje się lżejsza, a jednocześnie dostarcza sporo błonnika i poczucia sytości.

Ramen

 Ramen Zobacz przepis

Ramen / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

A może coś prostego do przygotowania i pełnego smaku? Makaron 0 kalorii – jak czasami określa się makaron konjac – możecie zrobić z ulubionym bazyliowym pesto i boczkiem, który nada daniu smaku wędzonki. Jeśli chcecie, dodajcie również trochę wyrazistego sera, na przykład parmezanu.  

Makaron 0 kalorii. Możesz jeść go bez ograniczeń

 Makaron 0 kalorii. Możesz jeść go bez ograniczeń Zobacz przepis

Makaron 0 kalorii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Warto również pamiętać, że makaron konjac jest bardzo uniwersalny. Możecie dodawać go do różnych sałatek, dań stir-fry, a nawet lekkich sosów. Jego neutralny smak sprawia, że dopasowuje się do niemal każdej kuchni, pozwalając wam eksperymentować z ulubionymi smakami bez obaw o dodatkowe kalorie. To świetna baza, jeśli chcecie ograniczyć węglowodany, ale nie macie zamiaru rezygnować z ukochanych dań.  

Warto dać szansę makaronowi konjac i odkryć, jak łatwo można przygotować z niego pyszne i zdrowe potrawy. To nie tylko powrót do dawnych tradycji, ale także sposób na wprowadzenie do diety produktów wspierających wasze samopoczucie i sylwetkę. Eksperymentujcie z przepisami i cieszcie się nowymi smakami każdego dnia. 

Źródła: smaker.pl

Zobacz także: 

Jagód mamy pod dostatkiem, a mało wiemy o ich mocy. Pomagają na reumatyzm, trawienie i działają antybakteryjnie

Ma delikatny smak i złocisto-pomarańczowy kolor. Dobrze działa na serce, obniża cholesterol

Nazywają ją przyjaciółka kobiet. Można z niej zrobić herbatę na oczyszczenie rozluźnienie organizmu

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0

Przepis dnia

Ciasta Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z...

Odsłon: 3459

30 min
12
15 min
10
Przekąski Polsko- hiszpańskie tapas

Małe pierożki inspirowane polską tradycją, ale z pikantnym hiszpańskim farszem.

Odsłon: 181

30 min
2