Dania jednogarnkowe

Dieta rowerzysty powinna być zbilansowana i wzbogacona o wartościowe składniki. Zamiast kupować wysokocukrowe przekąski w sklepie, wypróbuj przepis na zdrowe, domowe batoniki. Nie tylko dodają energii do pokonywania dodatkowych kilometrów, ale też pysznie smakują. Ich przygotowanie jest proste i błyskawiczne.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżdżenie na rowerze sprawia ci przyjemność? Jeśli jest twoją pasją, to z pewnością wiesz, że podczas każdej wycieczki rowerowej najważniejsze jest zaopatrzenie się w odpowiedni prowiant. Niezbędna będzie oczywiście woda lub izotonik (który uzupełni niedobory elektrolitów). 

Oprócz napoju przyda się jednak też przekąska. Nie idź na łatwiznę i nie kupuj niezdrowych, sklepowych słodyczy. Wypróbuj lepiej przepis na domowy batonik dla rowerzysty. Gdy zrobisz go samodzielnie, masz pewność, co się w nim znajduje i czy twój organizm jest odpowiednio wspierany.

Czekoladowy baton energetyczny

Zjedzenie takiej przekąski spowoduje oczywiście, że dostarczysz sobie porządną dawkę węglowodanów. Warto więc zadbać, aby oprócz nich w batoniku znalazły się też inne wartościowe składniki, niepowodującego szybkiego spadku energii. Korzystaj z naturalnych, nieprzetworzonych produktów, a będziesz mieć pewność, że jesz zdrowo. 

Jak zrobić batonik dla rowerzysty? Jeśli lubisz czekoladę, to ta przekąska z pewnością ci zasmakuje. Przyjemnie chrupie i zawiera orzechy, płatki owsiane oraz kakao. Użyte produkty dostarczają białka i tłuszczów, ale również innych mikroelementów, czyli potas, wapń, magnez, żelazo i cynk. Jedna porcja to ok. 260 kcal. 

Jak zrobić domowy batonik?
Czekoladowy baton musli / Fot. 123RF/Picsel

Do przygotowania czekoladowego batonika energetycznego potrzebujesz:

Składniki

  • 150 g prażonych na patelni płatków owsianych,
  • 150 g granoli lub chrupiącego musli,
  • 80 g pełnoziarnistych płatków zbożowych,
  • 53 g czekolady gorzkiej (74%),
  • 190 g masła z orzechów ziemnych,
  • 115 g miodu,
  • łyżka niesłodzonego kakao.

Na początku w dużej misce wymieszaj płatki owsiane, granolę oraz płatki zbożowe. Do oddzielnego naczynia wkrusz czekoladę i rozpuść ją na małym palniku. Dodaj masło orzechowe i miód. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Odstaw z ognia i wsyp łyżkę kakao, po czym zamieszaj dokładnie do połączenia składników. Przelej masę do miski z mieszanką płatków. Wymieszaj, aby wszystko się ze sobą połączyło.  

Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach 20 x 28 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż do niej przygotowaną wcześniej gęstą masę i rozprowadź, tworząc równą warstwę. Połóż kolejną warstwę papieru do pieczenia na wierzch i mocno przyklep dłońmi. Na papierze połóż nieco mniejsze naczynie, a w nim puszki, kartony mleka itp., które docisną masę do formy. Włóż całą konstrukcję do lodówki na noc. Potem wyjmij i pokrój na mniejsze porcje. Z podanych składników powinno wyjść ok. 12 batoników. Uważaj! Przy wysokich temperaturach batonik może się nieco rozpuszczać.

Zobacz: Słynne batony mocy

Zdrowy baton miodowo-owocowy

W diecie rowerzysty z pewnością powinny znaleźć się owoce. Podczas kolarskich treningów świetnie sprawdzą się więc również batoniki przygotowane z bananów, żurawiny, rodzynek czy truskawek. W zależności od sezonu możesz swoją przekąskę skomponować z najtańszych lub świeżych i łatwodostępnych owoców. Pamiętaj, że to też od owoców zależeć będzie wartość batonika i jego kaloryczność.

Jak zrobić tę przekąskę dla rowerzysty? To chyba najprostszy przepis na domowy batonik. Bez pieczenia i jedynie z trzech składników! To nie może się nie udać.

Jak zrobić domowy batonik?
Domowe batoniki owocowe / Fot. 123RF/Picsel

Do przygotowania owocowego batona z musli potrzebujesz:

Składniki

  • 280 g musli (z owocami),
  • 115 g miodu,
  • 85 g masła orzechowego.

Przygotuj formę o wymiarach ok. 20 x 15 cm. Pędzelkiem rozprowadź niewielką ilość oleju, aby ścianki i spód naczynia były nim pokryte. Do oddzielnego garnka wlej miód, dodaj masło orzechowe i zagotuj. Pamiętaj, aby cały czas mieszać, aż składniki nie połączą się w jedną masę. Nie trzymaj na ogniu dłużej niż kilka minut.

Odstaw garnek i wsyp ulubione musli (np. z kokosem, papają, bananem, ananasem czy truskawką). Całość dobrze wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do wysmarowanej formy. Rozprowadź równomiernie, przykryj papierem do pieczenia i mocno dociśnij. Zdejmij papier i włóż pojemnik do zamrażarki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij i podziel na osiem równych części. Przechowuj w lodówce.

Sprawdź także: Co jeść, a czego nie jeść przed wycieczką rowerową? Przygotuj idealny posiłek rowerzysty

Kokosowo-miodowe batony musli

Kokos działa jak swoisty antybiotyk. Zawarte we wiórkach witaminy C, E i te z grupy B wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz poprawę kondycji skóry. Wśród rowerzystów również znajdą się miłośnicy kokosowego smaku, zatem nie ma na co czekać - wypróbuj przepis na domowy batonik kokosowy

Jak zrobić domowy batonik?
Domowy batonik kokosowy / Fot. 123RF/Picsel

Przygotuj wszystkie składniki, niezbędne do przyrządzenia tego zdrowego batonika dla rowerzysty:

Składniki

  • szklanka wiórków kokosowych, 
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • pół szklanki płatków migdałowych,
  • pół szklanki płatków kukurydzianych,
  • szklanka płynnego miodu,
  • jajko,
  • łyżka cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • ziarna sezamu.

Przygotowanie batonika kokosowo-miodowego wymaga pieczenia, więc rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra-dół. W tym czasie do głębokiej miski wsyp wiórki kokosowe, orzechy, płatki migdałów i płatki kukurydziane. Przemieszaj. Zalej płynnym miodem, wbij jajko i wsyp mąkę oraz cukier. Wymieszaj dokładnie, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. 

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż przygotowaną masę i rozprowadź, tworząc cienką warstwę. Posyp ją sezamem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez pół godziny. Następnie odstaw i poczekaj, aż wystygnie. Podziel na mniejsze batoniki.

Batoniki dla rowerzysty to świetna przekąska, którą możesz zabrać ze sobą w niejedną kolarską wycieczkę. Pamiętaj, aby łączyły w sobie wartościowe elementy i nie ograniczały się jedynie do węglowodanów. 

Zobacz także: 

Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1817

30 min
19
15 min
60

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

4
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

4
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1