Dania jednogarnkowe

Chcesz jeść więcej warzyw? Warto znaleźć dla nich miejsce w diecie, aby codziennie wspierać zdrowie. Możesz przygotowywać je na parze, piec lub smażyć. Przydatną techniką kulinarną może być również blanszowanie. Podpowiemy ci, na czym ona polega, jak robić to prawidłowo oraz do jakich przepisów należy blanszować warzywa.

Jak prawidłowo blanszować warzywa? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Dietetycy zalecają, aby w każdym posiłku w ciągu dnia znalazły się warzywa lub owoce. Mówi się, że minimalna porcja to od 400 do 500 g warzyw dziennie. Warzywa możemy jeść oczywiście na surowo, jednak niektóre z nich wymagają obróbki termicznej. Tu dobrze sprawdzi się między innymi blanszowanie. Sprawdź, czym jest blanszowanie warzyw oraz do przygotowania, jakich dań warto je stosować. 

Sprawdź także: Suszenie warzyw na domowe przyprawy. Które warzywa można suszyć i jak to robić?

Co to jest blanszowanie warzyw? 

Blanszowanie warzyw to proces kulinarny, podczas którego surowe warzywa są krótkotrwale poddawane gotowaniu w gorącej wodzie, a następnie szybko schładzane. Celem tego zabiegu jest inaktywacja enzymów, które wpływają na świeżość, kolor i smak warzyw. Dodatkowo blanszowanie zmniejsza ilość mikroorganizmów, które znajdują się na warzywach. Uwaga – nie jest jednak tak skuteczne, jak gotowanie. Blanszowanie pomaga również utrzymać chrupkość i wartość odżywczą warzyw.

Metodę tą wykorzystuje się przed mrożeniem czy konserwowaniem warzyw, pomaga w utrzymaniu jakości warzyw, sprawiając, że są one atrakcyjne zarówno pod względem smakowym, jak i estetycznym. 

Jak blanszować warzywa? 

Blanszowanie warzyw to prosty i szybki trik, który każdy z nas powinien zastosować w swojej kuchni. Zatem, jak blanszować warzywa? Wystarczy kilka prostych kroków, żeby wykonać ten kulinarny proces.

  1. Zacznijcie od dokładnego umycia warzyw i odcięcia ewentualnych uszkodzonych części, aby pozostawić tylko zdrowe warzywo bez niechcianych elementów, jak niewielkie stłuczenia.
  2. Następnie zagotujcie wodę w garnku z odrobiną soli, jeżeli chcecie podkreślić smak warzyw. Gdy woda już się zagotuje, dodajcie warzywa. Długość gotowania zależy od rodzaju warzyw, korzenie i bulwy gotujemy najdłużej 3-5 minut. Najkrócej natomiast warzywa liściaste 1-2 minuty a strączkowe 2-4 minut.
  3. Po tym czasie warzywa należy schłodzić  w misce z zimną wodą lub lodem. To zatrzyma proces gotowania i utrwali świeżość.
  4. Na koniec warzywa należy odsączyć z wody i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Po tym procesie możecie je przechowywać w wygodny dla was sposób. 

Do czego blanszować warzywa? 

Jeżeli po przeczytaniu kilku rzeczy na temat tej wspaniałej techniki nadal zastanawiacie się, do czego blanszować warzywa, mamy dla was kilka pomysłów, jak je wykorzystać. 

Blanszowane warzywa stanowią doskonałą bazę dla kolorowych i odżywczych sałatek, dodając im świeżości i chrupkości. Idealnie komponują się również w potrawach stir-fry, podkreślając smak i teksturę dań. Blanszowane warzywa mogą też stać się doskonałą przekąską w towarzystwie dipu. Świeże strączki fasoli czy kawałki marchewki z sosem hummus lub śmietanowym, dają pyszną kombinację. 

Blanszowane warzywa – przepisy 

Wiecie już, jak przygotować blanszowane warzywa. Przepisy, które tu znajdziecie, pomogą wam rozbudzić wyobraźnie przed tworzeniem waszych własnych dań. 

Pieczona przekąska z bobu 

Rozgrzejcie piekarnik do 180°C. Świeży bób należy gotować na wolnym ogniu przez trzy-cztery minuty, aż będzie lekko miękki, następnie za pomocą durszlaka odcedzić i wrzucić do miski z lodem. Gdy bób trochę ostygnie, możecie się zabrać za usuwanie fasolek z łupiny. Jeden po drugim delikatnie wyciskajcie bób. Strączki powinny wyskakiwać łatwo, a proces ten powinien być stosunkowo prosty. Weźcie strąki fasoli i połóżcie je na średniej blaszce do pieczenia. Następnie należy skropić oliwą z oliwek, posypać solą i mielonym pieprzem. Jeśli chcecie dodać jeszcze jakieś zioła i przyprawy, to jest teraz odpowiedni moment. Używając rąk, wmasujcie olej i przyprawy w bób. Podczas masażu bób powinien zacząć się dzielić na dwie części. Spróbujcie podzielić ich jak najwięcej, ponieważ dzięki temu bób będzie bardziej chrupiący. Pieczcie je w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, mieszając w połowie czasu. Jeśli po 40 minutach nie są wystarczająco chrupiące, włóżcie je ponownie do piekarnika na 5 minut, aż bób będzie chrupiący. 

Zapiekanka z brokułem 

Nastawiamy piekarnik na 180°C i zaczynamy od odcięcia różyczek brokułów z korony, dwa średnie brokuły powinny wystarczyć. Następnie napełnijcie  garnek wodą i zagotujcie na dużym ogniu. Wody powinno być objętościowo dwa razy więcej niż warzyw. Gdy woda się zagotuje, dodajcie brokuły i ponownie zagotuj wodę. Pozwólcie brokułom gotować się przez 90 sekund. Następnie należy odcedzić zawartość na sitku lub durszlaku. Po tym natychmiast włóżcie ugotowane brokuły do miski z lodem, aby zapobiec dalszemu gotowaniu. Pozostawcie warzywo w wodzie na 1-2 minuty, aby upewnić się, że całkowicie ostygły. Na koniec ponownie odcedźcie i pozostawcie do osuszenia. 

Przejdźmy do sosu. Z masła (50 g) i mąki pszennej (30 g) robimy zasmażkę. Dodajcie 400 ml mleka 3,2%. Po zagotowaniu zdejmujemy rondel z ognia. Dodajcie tartą mozzarellę, 300 g powinno wystarczyć. Przyprawiajcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.  

Naczynie żaroodporne posmarujcie masłem. Ułóżcie różyczki brokułu i zalejcie całość przygotowanym sosem serowym. Zapiekankę należy piec około 20 minut. 

Zupa warzywna Ramen 

Rozgrzejcie olej w rondlu na średnim ogniu. Dodajcie 80 g pieczarek portobello lub innych ulubionych grzybów oraz białe części cebuli dymki, pokrojone w cienkie plasterki. Smażcie, aż zmiękną, około 5 minut. Dodajcie 25 ml sosu sojowego, 1 ząbek czosnku, 10 g imbiru i smażcie, aż zacznie wydzielać zapach, około 1 minuty. W osobnym rondlu wymieszajcie 1200 ml bulionu warzywnego, sos sriracha 6 g, 15 g nektaru z agawy, 5 g musztardy i 5 ml oleju sezamowego. Gotujcie na średnim ogniu przez 5 minut, aby smaki się połączyły. Posmakujcie bulionu i jeśli to konieczne, dodajcie sól lub więcej sosu sojowego. W międzyczasie zagotujcie osoloną wodę w niewielkim rondelku na średnim ogniu. Dodajcie 2 sztuki pak choi i blanszujcie przez 3 minuty.

Po tym czasie wyjmijcie łyżką cedzakową. Połóżcie je na talerzu. Następnie blanszujcie jedną średnią marchewkę, około 3 minut. Wyjmijcie je łyżką cedzakową i połóżcie na talerzu z pak choi. Następnie przygotujcie jedna średnią cukinię, nie będziemy jej gotować. Jeśli tego nie zrobimy, lepiej zachowa swoją konsystencję i nie stanie się zbyt miękka. Jeśli z jakiegoś powodu używacie dużych kawałków cukinii i nie są one pokrojone w stylu julienne, polecamy podsmażyć je z grzybami. Aby przygotować makaron, w tym samym garnku zagotujcie wodę i gotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zakończeniu ostrożnie przenieście makaron za pomocą szczypiec do misek. Na makaronie ułóżcie blanszowaną marchew, pak choi i cukinię. Dodajcie smażone grzyby i zalejcie wszystko bulionem warzywnym. Udekorujcie zupę zieloną częścią dymki. 

 

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14
Ciasta Domek z piernika

Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...

Odsłon: 433

>60 min
9
Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 102

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5