Andrzejkowe przekąski Ewy Wachowicz

Mycie żywności nie wydaje się być skomplikowanym zadaniem. Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czy poprawnie myjesz kalafiora lub marchewkę? Okazuje się, że ważna jest technika! Musi być odpowiednia co do gatunku i do zanieczyszczenia warzyw i owoców. Czy sama woda wystarczy, aby dokładnie oczyścić żywność?

Fot. 123RF/Picsel

Co będzie potrzebne?

Warzywa i owoce są podstawą zdrowej diety. Zanim rozpoczniesz przygotowanie ich pod posiłek lub napój, pamiętaj o przestrzeganiu zasad higieny. Uszykuj deskę uprzednio umytą w gorącej wodzie z detergentem, miskę, sitko i nóż. Aby pozbyć się patogenów, wystarczy staranne pocierać warzywo lub owoc pod bieżącą wodą i osuszyć go ręcznikiem papierowym. Możesz też zakupić ekologiczny płyn do mycia, który usuwa zarazki, zanieczyszczenia i nie zmienia smaku produktów. Co w przypadku warzyw i owoców, które mają złożoną formę lub są wyjątkowo delikatne?

Maliny, borówki i porzeczki

Produkty miękkie i delikatne łatwo zniekształcić i popsuć ich sprężystość. Przyda się sitko o drobnych oczkach. Wrzuć owoce do sitka, zanurz w wodzie i wszystko odcedź. Możesz powtórzyć to dwukrotnie, aby mieć pewność, że wszystkie zanieczyszczenia zostały wypłukane.

Kalafior i brokuł

To przykłady warzyw z nieregularnym kształtem, które są bardzo problematyczne. Podziel warzywa na mniejsze różyczki, a kalafior zacznij dzielić od usunięcia głąba. Po odsłonięciu wnętrza przełóż różyczki do miski z wodą, delikatnie umyj i osusz.

Reklama

 

Sałata i kapusta

Na początku zacznij odrywać listek po listku i pamiętaj, aby każdy listek umyć osobno z dwóch stron pod bieżącą wodą. Możesz też zanurzyć całą główkę w misce z wodą i delikatnie potrząsać warzywem. Niestety, w takich warzywach często gromadzi się piasek i inne zanieczyszczenia, więc warto poświęcić więcej na czasu na higienę tego rodzaju warzyw.

Cytrusy

Związki chemiczne, które zapobiegają psuciu się cytrusów podczas transportu, usuniesz z pomocą wrzątku, polewając je z każdej strony gorącą wodą. Warto użyć szczoteczki o twardym włosiu do cytryn, limonek lub pomarańczy oraz o miękkim włosiu do mycia śliwek lub brzoskwiń. Nie zapomnij, aby szczoteczki myć regularnie i wymieniać na nowo w przypadku dużych oznak zużycia.

Bataty i ziemniaki

To warzywa, które są ubrudzone ziemią. Zanurz je w wodzie o neutralnym pH i oczyść z zanieczyszczeń z pomocą szorstkiej gąbki. Możesz zrezygnować z mycia tych warzyw, jeśli decydujesz się na przygotowanie potrawy z obranych warzyw. Dopiero po usunięciu skórek, umyj warzywa pod bieżącą wodą.

Domowy roztwór na pestycydy i bakterie

Do mycia warzyw i owoców warto wypróbować specjalne roztwory. Pierwszy etap to płukanie w odczynie kwaśnym. Połącz w misce 1 l wody ze 100 ml octu winnego. Zanurz w nim paprykę na ok. 5 min. Drugi etap to płukanie w odczynie zasadowym. Połącz 1 l wody i 1 łyżkę sody oczyszczonej. Moczenie powinno potrwać 5 min. Sprawdzi się to w oczyszczaniu błyszczących jabłek, które są pokryte woskiem lub olejem. Jeśli roztwór zamieni się w mętny i jasnożółty kolor oznacza to, że były skażone pestycydami. Ostatni etap to woda o odczynie neutralnym. Umyj wszystko w czystej wodzie, aby zneutralizować Ph i wytrzyj do sucha. Niskie ceny na miski znajdziesz w sklepie Fabryka Form.

W sklepach znajdziesz też zapakowane warzywa i owoce z informacją, że były wcześniej oczyszczane. Jeśli ponownie umyjesz taki produkt niepotrzebnie rozniesiesz drobnoustroje wraz z wodą. Staraj się uważnie czytać komunikaty na paczkach. Jeśli zamierzasz ugotować warzywa na wodzie lub parze, dusić, blanszować albo upiec jest to najlepszy sposób na usunięcie z żywności bakterii i ochronę przed zakażeniami pokarmowymi.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Torta all’arancia di Sicilia

Przygotowanie pomarańczowego ciasta do góry nogami jest bardzo proste, ciasto...

Odsłon: 222

15 min
3
Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 107

30 min
5
Zupy Zupa ogórkowa z ryżem na żołądkach indyczych

Zupa ogórkowa tym razem z ryżem i na pysznych żołądkach indyczych. Zupka deli...

Odsłon: 238

30 min
4
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dieta przeciwzapalna. Co jeść, by zmniejszyć stany zapalne?

Stany zapalne to naturalna reakcja obronna organizmu, która pomaga w walce z infekcjami i uszkodzeniami tkanek. Problem pojawia się jednak wtedy, g...

1
Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

3
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

8