Błonnik - twój najlepszy przyjaciel

Według badań, błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz kilku innych nowotworów złośliwych. Jak to działa, co jeść i w jakich ilościach żeby się skutecznie chronić?

Fot. 123RF/Picsel

Czym jest błonnik? To przeróżne substancje zawarte w żywności, które nie są trawione w organizmie. Mimo to, są bardzo ważnymi składnikami pokarmowymi regulującymi pracę układu pokarmowego. Bogatym źródłem błonnika są produkty pełnoziarniste: pieczywo, płatki, makarony, a także warzywa strączkowe, brukselka, brokuły, jagody, awokado.

Badania National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study, trwające 7 lat i obejmujące 293 tysiące mężczyzn i 198 tysięcy kobiet, mówią, że błonnik jest dla nas bardzo ważny. Osoby, które jadły około 28 gramów błonnika pochodzącego ze zbóż i produktów pełnoziarnistych miały mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita cienkiego. Kobiety w wieku pomenopauzalnym, które jadły ok. 26 gramów błonnika dziennie były o 13 proc. mniej narażone na raka piersi.

W innych badaniach, Larsson i jego współpracownicy obserwowali 61 tys. kobiet przez prawie 15 lat. Wykazali oni, że jedzenie powyżej 4,5 porcji produktów pełnoziarnistych dziennie obniżało ryzyko nowotworu okrężnicy o 35 proc. w porównaniu do diety zawierającej mniej niż 1,5 porcji.

Dlaczego błonnik zwalcza raka?

Naukowcy mają kilka teorii dotyczących przyczyn tak cudownych właściwości błonnika.

- Dzięki temu składnikowi odżywczemu, szybciej i sprawniej trawimy - kontakt z potencjalnymi substancjami karcynogennymi z jedzenia jest skracany.
- Błonnik wiąże kwasy tłuszczowe i substancje, które mogą wywołać raka, które pojawiają się w przewodzie pokarmowym.
- Dzięki błonnikowi rozwija się korzystna mikroflora jelitowa, a pH się obniża.
- Błonnik pobudza fermentację w jelitach, dzięki czemu pojawiają się w nich kwasy tłuszczowe - kwas masłowy, octowy i propionowy. Kwasy te zatrzymują rozwój i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.

Niektóre badania mówią też, że błonnik zmniejsza ryzyko raka przełyku. Nie jest to jednak aż tak dobrze udokumentowane jak działanie w stosunku do raka jelita.

Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka, ale ma też inne korzyści. Jest na przykład zalecana osobom będącym na diecie odchudzającej. W jelicie błonnik zwiększa swoją objętość, powodując uczucie sytości.

Pobierz aplikację smaker

Błonnik na diecie

Błonnik pod wpływem wody pęcznieje w żołądku, więc skutecznie go wypełnia i sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. Co ważne, spożywany przez nas błonnik utrzymyje na dłużej uczucie sytości oraz chroni nas przed napadami wilczego głodu. W ten sposób łatwiej jest na przestrzegać diety oraz zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Przeciwwskazaniami do spożycia dużych ilości błonnika są np. stany zapalne żołądka, trzustki, dróg żółciowych i jelit, niedobory białka i składników mineralnych, nieżyty przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy.

Jakie produkty zawierają najwięcej błonnika?

Jeśli chcesz mieć pewność, iż w twojej diecie znajdzie się odpowiednia ilość błonnika, koniecznie włącz do swojego jadłospisu:

- siemię lniane

- warzywa strączkowe (np. groch, fasolę, bób)

- otreby żytnie, pszenne i owsiane

- suszone śliwki

- brązowy ryż

- pełnoziarniste pieczywo

- kasze (np. jęczmienne lub gryczana)

- różnego rodzaju ziarna, pestki i nasiona

- maliny, banany, porzeczki i jeżyny

- orzechy

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Żeberka pieczone

mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...

Odsłon: 241

>60 min
1
>60 min
5
>60 min
17
Desery Pyszny krem śmietankowy z mascarpone

Polecam krem śmietankowy połączony z serkiem mascarpone. Krem nadający się do...

Odsłon: 1780

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Sposoby na idealny biszkopt - wyrośnie, nie pęknie, nie będzie zakalca

Biszkopt to jeden z podstawowych składników wielu ciast i tortów. Jednak czasem nie wyrośnie, pęknie, opadnie lub po prostu będzie zakalcem. Sprawd...

11
Informacje Pomaga na mocny kaszel, przy grypie i zapaleniu oskrzeli. Jak zrobić syrop z chrzanu?

Okres Wielkanocy to moment, kiedy niemal w każdej polskiej kuchni pojawia się chrzan. Możesz wykorzystać go nie tylko do przygotowywania chrzanowyc...

10
Informacje Najzdrowszy chleb na świecie. Biblijny chleb Ezechiela to samo zdrowie, nie zawiera cukru

Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące i pięknie pachnące pieczywo. Jeśli dodatkowo jest zdrowe i pełne wartościowych składników odżywczych, to...

10
Informacje Zalewajka wraca do łask. Zupa naszych babć nie tylko na Wielkanoc

Zalewajka to najprostsza, a zarazem niezwykle sycąca zupa. Bez wątpienia ma bogatą historię i jest mocno zakorzeniona w kuchni polskiej. Swoją popu...

17