Dania jednogarnkowe

Sezon letni to najlepszy czas na delektowanie się dobrze przyprawionym grillowanym mięsem, rybami lub warzywami. By były kruche i aromatyczne warto je wcześniej zamarynować.

Fot. materiały prasowe

Jeśli chcesz szybko przygotować dania na grilla, warto skorzystać z systemu pojemników do próżniowego pakowania FoodSaver, które jednocześnie sprawdzają się do marynowania potraw.

Spodziewasz się gości i chcesz ich zaskoczyć wyjątkowym smakiem potraw? Zaprosiliście z dnia na dzień znajomych i nie masz jeszcze pomysłu na menu? Latem w obu przypadkach strzałem w dziesiątkę będzie danie z grilla. Kiedy już masz wybrane mięso lub warzywa, przygotuj marynatę. Nie musisz tego robić dzień wcześniej, bo w pojemnikach do próżniowego pakowania Foodsaver proces marynowania skraca się do kilkunastu minut.

Szybko i skutecznie

Do pojemnika FoodSaver wkładamy kawałek mięsa, ryby lub plasterki cukinii obtoczone marynatą, przekręcamy pokrętło i umieszczamy w otworze wężyk. Następnie wciskamy włącznik marynowania. Po 12 minutach otwieramy pojemnik i wyjmujemy wężyk. W ten sposób potrawa zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Dzięki zgrzewarce próżniowej powietrze z wnętrza pojemnika zostaje odessane, a w międzyczasie przyprawy przenikają w strukturę np. mięsa. W odróżnieniu od tradycyjnego wielogodzinnego marynowania smak marynaty zostaje dodatkowo wzbogacony, ponieważ aromaty się nie utleniają. Pojemniki FoodSaver do pakowania próżniowego zostały zaprojektowane z wysokiej jakości materiału Tritan™, który odznacza się wyjątkową trwałością i nie zawiera BPA. I co ważne pojemniki te są odporne na pęknięcia, nie przebarwiają się i można je myć w zmywarce.

Korzyści z marynowania potraw

Kwasy (cytrynowy, octowy) czy jogurt zawarte w marynatach mają właściwości zmiękczające mięso, ale pod warunkiem, że jest ono pokrojone na małe kawałki. Dodanie do marynaty octu, soli, alkoholu i oleju zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Z kolei marynowanie dziczyzny (np. mięsa z dzika) pozwala pozbyć się charakterystycznego zapachu. Chociaż grillowanie jest uznawane za zdrowy sposób przygotowywania jedzenia, to niekiedy powoduje wydzielanie się substancji rakotwórczych. By do tego nie dopuścić, należy zamarynować mięso. 

Jak zrobić marynatę?

Marynaty do grilla często zawierają miód. Nadaje im on pożądaną lekko "lepką" konsystencję. Jeśli nie lubisz miodu, wybierz na przykład syrop z agawy. Jak obliczyć ilość marynaty? Na 1 kg np. mięsa czy warzyw należy użyć co najmniej szklankę marynaty. Jeśli zostanie ci jej trochę na koniec, przecedź ją przez sito i użyj jako bazy do sosu. 

Poniżej znajdziesz inspirujące przepisy na marynaty do grillowanych potraw

Marynata miodowo-cytrynowa (np. do szaszłyków z kurczaka)

Składniki:
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka płynnego miodu
15 ml soku z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka przyprawy do białego mięsa

Marynata ananasowa (do wieprzowiny, kurczaka, indyka)

Składniki:
4 łyżki ketchupu
1 mała szklanka soku ananasowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chili
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
pieprz

Marynata do steków z czosnkiem i bazylią

Składniki:
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki soku z cytryny 
1/3 szklanki sosu Worcestershire
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki suszonej lub świeżej bazylii
3 ząbki zgniecionego czosnku
1 łyżka pietruszki 
1 łyżeczka pieprzu

Marynata do cukinii, papryki i bakłażana

Składniki:
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej bazylii

Źródło: materiały prasowe

Zobacz także:

Potrawy z grilla węglowego - 5 wegetariańskich przepisów >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 41

>60 min
1
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 48

>60 min
1
30 min
3
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 77

15 min
1
Przekąski Nadziewane papryczki

Nadziewane papryczki to doskonałe przekąski na zimno, które kolorowo prezentu...

Odsłon: 1076

15 min
4
Ciasta Seromakowiec

Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...

Odsłon: 2608

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

18
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0