Najlepsze przepisy na ogórki

Błyskawiczne marynaty na grilla

Sezon letni to najlepszy czas na delektowanie się dobrze przyprawionym grillowanym mięsem, rybami lub warzywami. By były kruche i aromatyczne warto je wcześniej zamarynować.

Fot. materiały prasowe

Jeśli chcesz szybko przygotować dania na grilla, warto skorzystać z systemu pojemników do próżniowego pakowania FoodSaver, które jednocześnie sprawdzają się do marynowania potraw.

Spodziewasz się gości i chcesz ich zaskoczyć wyjątkowym smakiem potraw? Zaprosiliście z dnia na dzień znajomych i nie masz jeszcze pomysłu na menu? Latem w obu przypadkach strzałem w dziesiątkę będzie danie z grilla. Kiedy już masz wybrane mięso lub warzywa, przygotuj marynatę. Nie musisz tego robić dzień wcześniej, bo w pojemnikach do próżniowego pakowania Foodsaver proces marynowania skraca się do kilkunastu minut.

Szybko i skutecznie

Do pojemnika FoodSaver wkładamy kawałek mięsa, ryby lub plasterki cukinii obtoczone marynatą, przekręcamy pokrętło i umieszczamy w otworze wężyk. Następnie wciskamy włącznik marynowania. Po 12 minutach otwieramy pojemnik i wyjmujemy wężyk. W ten sposób potrawa zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Dzięki zgrzewarce próżniowej powietrze z wnętrza pojemnika zostaje odessane, a w międzyczasie przyprawy przenikają w strukturę np. mięsa. W odróżnieniu od tradycyjnego wielogodzinnego marynowania smak marynaty zostaje dodatkowo wzbogacony, ponieważ aromaty się nie utleniają. Pojemniki FoodSaver do pakowania próżniowego zostały zaprojektowane z wysokiej jakości materiału Tritan™, który odznacza się wyjątkową trwałością i nie zawiera BPA. I co ważne pojemniki te są odporne na pęknięcia, nie przebarwiają się i można je myć w zmywarce.

Korzyści z marynowania potraw

Kwasy (cytrynowy, octowy) czy jogurt zawarte w marynatach mają właściwości zmiękczające mięso, ale pod warunkiem, że jest ono pokrojone na małe kawałki. Dodanie do marynaty octu, soli, alkoholu i oleju zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Z kolei marynowanie dziczyzny (np. mięsa z dzika) pozwala pozbyć się charakterystycznego zapachu. Chociaż grillowanie jest uznawane za zdrowy sposób przygotowywania jedzenia, to niekiedy powoduje wydzielanie się substancji rakotwórczych. By do tego nie dopuścić, należy zamarynować mięso. 

Jak zrobić marynatę?

Marynaty do grilla często zawierają miód. Nadaje im on pożądaną lekko "lepką" konsystencję. Jeśli nie lubisz miodu, wybierz na przykład syrop z agawy. Jak obliczyć ilość marynaty? Na 1 kg np. mięsa czy warzyw należy użyć co najmniej szklankę marynaty. Jeśli zostanie ci jej trochę na koniec, przecedź ją przez sito i użyj jako bazy do sosu. 

Poniżej znajdziesz inspirujące przepisy na marynaty do grillowanych potraw

Marynata miodowo-cytrynowa (np. do szaszłyków z kurczaka)

Składniki:
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka płynnego miodu
15 ml soku z cytryny
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka przyprawy do białego mięsa

Marynata ananasowa (do wieprzowiny, kurczaka, indyka)

Składniki:
4 łyżki ketchupu
1 mała szklanka soku ananasowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chili
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
pieprz

Marynata do steków z czosnkiem i bazylią

Składniki:
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki soku z cytryny 
1/3 szklanki sosu Worcestershire
1/2 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki suszonej lub świeżej bazylii
3 ząbki zgniecionego czosnku
1 łyżka pietruszki 
1 łyżeczka pieprzu

Marynata do cukinii, papryki i bakłażana

Składniki:
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej bazylii

Źródło: materiały prasowe

Zobacz także:

Potrawy z grilla węglowego - 5 wegetariańskich przepisów >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Ogórki kanapkowe

Sezon ogórkowy w pełni . W każdym domu pachnie ogórkami i robimy je z przyjem...

Odsłon: 25

>60 min
1
Ciasta Malinowa Delicja

Malinowa Delicja to lekki, niezbyt słodki torcik jogurtowy ze świeżymi malina...

Odsłon: 421

>60 min
1
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 337

>60 min
9
30 min
0
Desery Prosty krem malinowy

Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...

Odsłon: 18552

15 min
26

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

3
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9