Wegetariańskie dania z grilla węglowego - gzik
Choć gzik to pełnoprawne danie często serwowane w barach i restauracjach, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je dla gości, których zaprosiliśmy na grilla. Podstawą tej potrawy są oczywiście ziemniaki i dobrej jakości twaróg. Ziemniaki należy dokładnie umyć i oczyścić, nie obierać ze skórki. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć w żar grilla węglowego, gdzie powinny spędzić około 45 minut. W tym czasie możemy przygotować twarożkowe nadzienie. W misce wymieszajmy twaróg z kwaśną śmietaną, cebulą czerwoną, rzodkiewką, solą i pieprzem. Gotowe ziemniaki należy wyjąć z folii i przeciąć wzdłuż. W środek ziemniaków ułożyć twarożkowe nadzienie i posypać świeżym szczypiorkiem.
Wegetariańskie dania z grilla węglowego - grillowane warzywa
Bardzo proste i szybkie danie, które będzie idealną przekąską dla wegan i wegetarian, ale sprawdzi się również jako dodatek do karkówki. Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą kroimy w paseczki, czerwoną cebulę w pióra, a cukinię w krążki. Możemy również dodać pokrojone pieczarki. Wszystkie warzywa mieszamy w misce razem z oliwą i przyprawami. Przydadzą nam się sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz oregano. Warzywa układamy na tacce i układamy na ruszcie grilla węglowego. Smażymy około 15-20 minut, aż warzywa będą przypieczone i lekko miękkie. Pamiętajmy o przewracaniu warzyw, by były odpowiednio zapieczone z dwóch stron.
Wegetariańskie dania z grilla węglowego - ser z żurawiną
To bardzo proste wegetariańskie danie jest idealnym połączeniem jedynie dwóch smaków, które dopełniają się i podbijają podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Ser pleśniowy typu camembert lub brie zapiecz bezpośrednio na ruszcie grilla węglowego po 3-4 minuty z każdej strony. Na podpieczony ser wyłóż 2-3 łyżeczki żurawiny i gotowe! Roztopione wnętrze można jeść ze świeżym chlebem, jako dodatek do sałatki lub zupełnie sam. W każdym wydaniu smakuje wyśmienicie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy.
Alternatywa dla mięsożerców - szparagi z boczkiem
Na koniec proponujemy kompromis idealny, czyli szparagi z boczkiem. Nie jest to danie wegetariańskie, więc jest to propozycja dla osób, które na co dzień jedzą mięso. Gwarantujemy jednak, że będą zachwyceni. Szparagi to jedne z najbardziej efektownych warzyw, które zachwycają swoją chrupkością i intensywnym kolorem. Ich smak jest raczej neutralny, dlatego świetnie sprawdzą się w połączeniu z wyrazistym boczkiem. Szparagi skropmy olejem lub oliwą z oliwek i przyprawmy solą i pieprzem. Wymieszajmy i rozłóżmy na tacce, która ma trafić na ruszt grilla węglowego. Po około 5 minutach zdejmijmy warzywa z grilla i owińmy szparagi plastrami cienko pokrojonego boczku. Kolejny krok to ponowne wyłożenie tacki na grilla i zapiekanie z oby stron, aż boczek będzie dobrze wysmażony i wytopi tłuszcz.
Jeżeli nie macie jeszcze grilla węglowego, warto zapoznać się z ofertą ERLI https://erli.pl/grille-i-urzadzenia-grille-weglowe,536