Sponsorowane

Potrawy z grilla węglowego - 5 wegetariańskich przepisów

Późna wiosna i lato to czas, na który większość z nas czeka z utęsknieniem. Ciepłe dni zachęcają do przebywania na powietrzu, najlepiej w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny. W trakcie takich spotkań nie może zabraknąć pysznego jedzenia i zimnych napoi, dlatego w tym czasie szczególnie chętnie organizujemy grilla, który zapewnia jedyny w swoim rodzaju smak i aromat potraw. Lato to również czas wielu sezonowych warzyw, na które czekamy cały rok, dlatego jeśli planujesz urządzić grilla i chcesz zaskoczyć gości ciekawymi potrawami jednocześnie nie ograniczając się do kiełbasy, karkówki i kaszanki, to koniecznie zainspiruj się naszymi przepisami na jarskie potrawy z grilla węglowego!

Wegetariańskie dania z grilla węglowego - gzik  

Choć gzik to pełnoprawne danie często serwowane w barach i restauracjach, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je dla gości, których zaprosiliśmy na grilla. Podstawą tej potrawy są oczywiście ziemniaki i dobrej jakości twaróg. Ziemniaki należy dokładnie umyć i oczyścić, nie obierać ze skórki. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć w żar grilla węglowego, gdzie powinny spędzić około 45 minut. W tym czasie możemy przygotować twarożkowe nadzienie. W misce wymieszajmy twaróg z kwaśną śmietaną, cebulą czerwoną, rzodkiewką, solą i pieprzem. Gotowe ziemniaki należy wyjąć z folii i przeciąć wzdłuż. W środek ziemniaków ułożyć twarożkowe nadzienie i posypać świeżym szczypiorkiem.  

Wegetariańskie dania z grilla węglowego - grillowane warzywa 

Bardzo proste i szybkie danie, które będzie idealną przekąską dla wegan i wegetarian, ale sprawdzi się również jako dodatek do karkówki. Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą kroimy w paseczki, czerwoną cebulę w pióra, a cukinię w krążki. Możemy również dodać pokrojone pieczarki. Wszystkie warzywa mieszamy w misce razem z oliwą i przyprawami. Przydadzą nam się sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz oregano. Warzywa układamy na tacce i układamy na ruszcie grilla węglowego. Smażymy około 15-20 minut, aż warzywa będą przypieczone i lekko miękkie. Pamiętajmy o przewracaniu warzyw, by były odpowiednio zapieczone z dwóch stron.  

Wegetariańskie dania z grilla węglowego - ser z żurawiną  

To bardzo proste wegetariańskie danie jest idealnym połączeniem jedynie dwóch smaków, które dopełniają się i podbijają podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Ser pleśniowy typu camembert lub brie zapiecz bezpośrednio na ruszcie grilla węglowego po 3-4 minuty z każdej strony. Na podpieczony ser wyłóż 2-3 łyżeczki żurawiny i gotowe! Roztopione wnętrze można jeść ze świeżym chlebem, jako dodatek do sałatki lub zupełnie sam. W każdym wydaniu smakuje wyśmienicie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. 

Alternatywa dla mięsożerców - szparagi z boczkiem 

Na koniec proponujemy kompromis idealny, czyli szparagi z boczkiem. Nie jest to danie wegetariańskie, więc jest to propozycja dla osób, które na co dzień jedzą mięso. Gwarantujemy jednak, że będą zachwyceni. Szparagi to jedne z najbardziej efektownych warzyw, które zachwycają swoją chrupkością i intensywnym kolorem. Ich smak jest raczej neutralny, dlatego świetnie sprawdzą się w połączeniu z wyrazistym boczkiem. Szparagi skropmy olejem lub oliwą z oliwek i przyprawmy solą i pieprzem. Wymieszajmy i rozłóżmy na tacce, która ma trafić na ruszt grilla węglowego. Po około 5 minutach zdejmijmy warzywa z grilla i owińmy szparagi plastrami cienko pokrojonego boczku. Kolejny krok to ponowne wyłożenie tacki na grilla i zapiekanie z oby stron, aż boczek będzie dobrze wysmażony i wytopi tłuszcz.  

Jeżeli nie macie jeszcze grilla węglowego, warto zapoznać się z ofertą ERLI https://erli.pl/grille-i-urzadzenia-grille-weglowe,536

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
2
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 20

15 min
1
Dania główne jarzynowy torcik

Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...

Odsłon: 72

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25