Sponsorowane

Potrawy z grilla węglowego - 5 wegetariańskich przepisów

Późna wiosna i lato to czas, na który większość z nas czeka z utęsknieniem. Ciepłe dni zachęcają do przebywania na powietrzu, najlepiej w gronie najbliższych przyjaciół i rodziny. W trakcie takich spotkań nie może zabraknąć pysznego jedzenia i zimnych napoi, dlatego w tym czasie szczególnie chętnie organizujemy grilla, który zapewnia jedyny w swoim rodzaju smak i aromat potraw. Lato to również czas wielu sezonowych warzyw, na które czekamy cały rok, dlatego jeśli planujesz urządzić grilla i chcesz zaskoczyć gości ciekawymi potrawami jednocześnie nie ograniczając się do kiełbasy, karkówki i kaszanki, to koniecznie zainspiruj się naszymi przepisami na jarskie potrawy z grilla węglowego!

Wegetariańskie dania z grilla węglowego - gzik  

Choć gzik to pełnoprawne danie często serwowane w barach i restauracjach, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je dla gości, których zaprosiliśmy na grilla. Podstawą tej potrawy są oczywiście ziemniaki i dobrej jakości twaróg. Ziemniaki należy dokładnie umyć i oczyścić, nie obierać ze skórki. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć w żar grilla węglowego, gdzie powinny spędzić około 45 minut. W tym czasie możemy przygotować twarożkowe nadzienie. W misce wymieszajmy twaróg z kwaśną śmietaną, cebulą czerwoną, rzodkiewką, solą i pieprzem. Gotowe ziemniaki należy wyjąć z folii i przeciąć wzdłuż. W środek ziemniaków ułożyć twarożkowe nadzienie i posypać świeżym szczypiorkiem.  

Wegetariańskie dania z grilla węglowego - grillowane warzywa 

Bardzo proste i szybkie danie, które będzie idealną przekąską dla wegan i wegetarian, ale sprawdzi się również jako dodatek do karkówki. Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą kroimy w paseczki, czerwoną cebulę w pióra, a cukinię w krążki. Możemy również dodać pokrojone pieczarki. Wszystkie warzywa mieszamy w misce razem z oliwą i przyprawami. Przydadzą nam się sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz oregano. Warzywa układamy na tacce i układamy na ruszcie grilla węglowego. Smażymy około 15-20 minut, aż warzywa będą przypieczone i lekko miękkie. Pamiętajmy o przewracaniu warzyw, by były odpowiednio zapieczone z dwóch stron.  

Wegetariańskie dania z grilla węglowego - ser z żurawiną  

To bardzo proste wegetariańskie danie jest idealnym połączeniem jedynie dwóch smaków, które dopełniają się i podbijają podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Ser pleśniowy typu camembert lub brie zapiecz bezpośrednio na ruszcie grilla węglowego po 3-4 minuty z każdej strony. Na podpieczony ser wyłóż 2-3 łyżeczki żurawiny i gotowe! Roztopione wnętrze można jeść ze świeżym chlebem, jako dodatek do sałatki lub zupełnie sam. W każdym wydaniu smakuje wyśmienicie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. 

Alternatywa dla mięsożerców - szparagi z boczkiem 

Na koniec proponujemy kompromis idealny, czyli szparagi z boczkiem. Nie jest to danie wegetariańskie, więc jest to propozycja dla osób, które na co dzień jedzą mięso. Gwarantujemy jednak, że będą zachwyceni. Szparagi to jedne z najbardziej efektownych warzyw, które zachwycają swoją chrupkością i intensywnym kolorem. Ich smak jest raczej neutralny, dlatego świetnie sprawdzą się w połączeniu z wyrazistym boczkiem. Szparagi skropmy olejem lub oliwą z oliwek i przyprawmy solą i pieprzem. Wymieszajmy i rozłóżmy na tacce, która ma trafić na ruszt grilla węglowego. Po około 5 minutach zdejmijmy warzywa z grilla i owińmy szparagi plastrami cienko pokrojonego boczku. Kolejny krok to ponowne wyłożenie tacki na grilla i zapiekanie z oby stron, aż boczek będzie dobrze wysmażony i wytopi tłuszcz.  

Jeżeli nie macie jeszcze grilla węglowego, warto zapoznać się z ofertą ERLI https://erli.pl/grille-i-urzadzenia-grille-weglowe,536

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 42

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 339

30 min
9
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1437

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 299

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133516

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5