Bulgur - kasza dobra na wszystko

Z nieznanych powodów Polacy niezbyt często jedzą kasze. Zamiast nich na naszych stołach królują ziemniaki i makarony. Niestety, wiele w ten sposób tracimy, gdyż kasze to jeden z najzdrowszy produktów dostępnych w naszych sklepach. Spośród nich wszystkich szczególnie interesujący jest bulgur.

Fot. 123RF

Kasza bulgur przywędrowała do Polski z Bliskiego Wschodu, gdzie jest wykorzystywana już od niemal 4000 lat. Starożytni doskonale wiedzieli, że jest ona cennym elementem diety, który poza zaspokojeniem głodu, może przynieść nam również wiele korzyści zdrowotnych.

Podobnie jak popularny kuskus czy też kasza manna, bulgur należy do grupy kasz pszenicznych. Wyróżnia go przede wszystkim bardzo wysoka zawartość błonnika oraz niska kaloryczność (83 kcal w 100 gramach). Czyni to z niego doskonałą propozycję dla osób, które starają się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Co więcej, kasza ta sprawi, że po zjedzeniu posiłku znacznie dłużej będziemy się czuć syci, a nasz układ trawienny będzie pracował zdecydowanie sprawniej. W ten sposób unikniemy podjadania, a osiągnięcie wymarzonej sylwetki będzie jedynie kwestią czasu. Ponieważ kasza ta ma niski indeks glikemiczny, bez obaw mogą spożywać ją także osoby cierpiące na cukrzycę.

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Jak jeszcze może nam się przysłużyć bulgur? Przede wszystkim, kasza ta powinna zainteresować wszystkie osoby zmagające się z problemami układu sercowo-naczyniowego. Bulgur dostarcza do naszego organizmu całkiem sporą dawkę potasu, wapnia, magnezu oraz sodu, dzięki czemu obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia serce oraz udrażnia tętnice. Jedząc go regularnie, możemy uchronić się m.in. przed zawałem oraz udarem mózgu.

Obecność kwasu foliowego w bulgurze jest szczególnie istotna dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Substancja ta może zapobiec wystąpienie wielu wad wrodzonych płodu, w tym bezmózgowiu oraz rozszczepowi kręgosłupa. Ze względu na to działanie, zaleca się aby ciężarne panie spożywały jak najwięcej produktów bogatych w kwas foliowy zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży.

Włączenie bulguru do diety zaleca się również osobom chorym na anemię, gdyż ze względu na zawartość kwasu foliowego i żelaza pomaga zwalczać niedokrwistość. Ponadto, kasza ta może okazać się wybawieniem dla wszystkich osób żyjących w stresie. Obecne w niej witaminy z grupy B, wpływają kojąco i regenerująco na nasz układ nerwowy, pozwalając jednocześnie ustrzec się depresji oraz stanów lękowych.

Jak wykorzystać kaszę bulgur w kuchni? Sprawdź przepisy naszych użytkowników. Kliknij w wybrane zdjęcie.

Bulgur z warzywamiDynia faszerowana bulgur i buraczkamiImbirowe risotto z kaszy bulgur

Bulgur z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidoramiKotlety z grochu z kaszą bulgursałatka z bulguru i gruszki

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka warstwowa gyros

Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych s...

Odsłon: 263

30 min
2
Sałatki Surówka z młodej kapusty

Rewelacyjna w smaku surówka z młodej kapusty, która przygotujecie w zaledwie...

Odsłon: 3081

15 min
1
Przekąski Młoda kapusta z pieczarkami

Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...

Odsłon: 896

30 min
2
Dodatki Aromatyczna marynata do karkówki

Karkówkę przed wrzuceniem na ruszt można natrzeć tylko solą i pieprzem, ale t...

Odsłon: 526

15 min
1
30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Czy można łączyć ogórka z pomidorem?

Przygotowując potrawy, wiele osób zadaje sobie pytanie czy można łączyć pomidora i ogórka. Wiele osób twierdzi, że to smaczne połączenie, pojawiają...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: pomidorowy chłodnik, pierogi z wędzonym twarogiem i placuszki serowe

W sobotę 21 maja o godzinie 10:00 Ewa Wachowicz podzieli się przepisami na pyszne, wiosenne potrawy. Gotowanie rozpocznie od chłodnika na pomidorac...

0