Fot. 123RF/Picsel
Zobacz, co pisaliśmy o porze >>
Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie przyswajalnego żelaza. Pod tym względem burak w niczym nie ustępuje czerwonemu mięsu. O obecność buraków w diecie powinny w szczególności zadbać osoby ze skłonnościami do anemii, a także kobiety w ciąży, buraki zawierają bowiem spore ilości kwasu foliowego.
Co jeszcze kryją w sobie buraki? Polifenole, betalain i karotenoidy. Te związki, o skomplikowanych nazwach, wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki i tym samym przyczyniają się do zachowania młodego wyglądu. Dodatkowo buraki są bogate w błonnik, więc wspomagają oczyszczanie organizmu, dietę oraz zachowanie smukłej sylwetki.
Poza licznymi witaminami i minerałami, które mają dobroczynny wpływ na naszą odporność badania wykazały obecność cezu i rubidu. To bardzo rzadko występujące metale, które mają działanie antynowotworowe.
Dość medycyny - pora udać się do kuchni!
Samo zdrowie
średniej wielkości burak
cukier
Niektórzy pamiętają z dzieciństwa i swój ognisty temperament przypisują temu specyfikowi. Inni nie pamiętają i żałują chorując zimą, a jeszcze inni wzdrygają się całkiem niepotrzebnie. Świeży sok z buraka, co rano smakuje doskonale, orzeźwia i przede wszystkim wzmacnia cały organizm.
Wybieramy średniej wielkości buraka, koniecznie twardego i jędrnego. Myjemy dokładnie i ścinamy wierzchołek. Buraka wydrążamy łyżką zostawiając grube brzegi. Wsypujemy łyżeczkę cukru, przykrywamy ściętym wierzchołkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przez noc burak powinien puścić solidny łyk zdrowego soku. Wypijamy na raz, dosypujemy cukru do buraka i czekamy na następną kolejkę. Na zdrowie!
>> Jeśli poczekamy na sok 2, 3 dni to zbierze się go więcej. Możemy wówczas przelać go do szklanki i dosłodzić miodem lub złamać słodycz sokiem z cytryny - będzie jeszcze zdrowszy.
Zobacz inne pomysły na soki >>
Carpaccio z serem kozim i orzechami
2-3 buraki o
liwa z oliwek
ocet balsamiczny
orzechy włoskie
pietruszka
pieprz, sól
Carpaccio to potrawa z surowego mięsa. Zazwyczaj podajemy carpaccio wołowe lub carpaccio z łososia. A carpaccio z buraka? Wszystko jest kwestią podania.
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości w temperaturze 180-200 stopni. Po około godzinie powinny być gotowe. Studzimy je i obieramy ze skórki nad miseczka, w której zbierze się ściekający sok. Następnie kroimy je, w jak najcieńsze plasterki i układamy na półmisku w okrąg.
Do soku w miseczce dodajemy nieco oliwy z oliwek, octu balsamicznego lub soku z cytryny i doprawiamy grubo mielonym kolorowym pieprzem oraz szczyptą soli. Mieszamy i odstawiamy na kilka chwil. W tym czasie buraki posypujemy kawałkami koziego sera, włoskimi orzechami i natką pietruszki. Carpaccio zalewamy buraczanym winegretem i schładzamy w lodówce.
>> Carpaccio możemy z łatwością zamienić na burakową caprese. Wystarczy, że buraki pokroimy nieco grubiej, poprzekładamy mozarellą, orzechy zastąpimy prażonymi orzeszkami pinii lub ziarnami słonecznika, a natkę pietruszki zamienimy na bazylię.
Zobacz inne pomysły na carpaccio >>
Risotto z buraczkami
4-5 średnich buraków
litr bulionu warzywnego
ziele angielskie
liść lauru
ząbek czosnku
sok z cytryny
cebula
oliwa z olwek
masło
15-20 dag ryżu do risotto
kieliszek czerwonego wina
kozi ser lub parmezan
pestki słonecznika
tymianek
pieprz, sól
Czyli propozycja na czerwony ryż o winnym aromacie i wytrawnym charakterze. Jeśli mamy pod ręką kilka buraków i bulion to nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować ten przepis.
Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do bulionu. Doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Na maśle z kroplą oliwy z oliwek szklimy drobno posiekaną cebulkę z ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą, szczyptą cukru, grubo mielonym czarnym pieprzem i świeżym tymiankiem.
Po pięciu minutach wsypujemy ryż mieszamy dokładnie i wlewamy kieliszek wina. Doprowadzamy do odparowania, a następnie, łyżka po łyżce dolewamy bulion razem z buraczkami, mieszamy, odparowujemy, dolewamy, mieszamy i tak, aż do wyczerpania bulionu i ugotowania ryżu. Gotowe risotto posypujemy kawałkami grillowanego w piekarniku sera koziego i prażonymi pestkami słonecznika. Do buraczkowego ryżu polecamy rybę.
>> A na wiosnę takie risotto możemy sporządzić z botwinki. W tym celu botwinkę myjemy, siekamy i przesmażamy na oliwie z oliwek, z ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Botwinę dodajemy pod sam koniec, gdy ryż już wchłonie cały bulion. Warto też pomyśleć o zastąpieniu ryżu czymś bardziej swojskim, np. pęczakiem.
Zobacz inne pomysły na risotto >>
Babeczki czekoladowe
25 dag buraków
250 ml oleju roślinnego
30 dag cukru kryształu
3 jajka
20 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek gorzkiego kakao
Buraki i ciasto? A co w tym dziwnego, skoro zajadamy się ciastem marchewkowym? Sekretem wilgotnych i czekoladowych babeczek jest właśnie dodatek słodkich przecież buraków!
Buraki pieczemy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z jajkami, wanilią olejem i cukrem miksując na jednolita masę. Do masy dodajemy stopniowo mąkę, sode, szczyptę soli i kakao cały czas miksując.
Gdy ciasto będzie gładkie i zwięzłe przelewamy do odpowiednich foremek i wypiekamy góra pół godziny w temperaturze 180 stopni. Gotowe i przestudzone babeczki możemy udekorować dowolną polewą.
>> Kakao możemy zastąpić stopioną gorzką i mleczną czekoladą - po pół tabliczki wystarczy , by upiec małe buraczane brownies. Możemy także zrezygnować z czekolady i dodać 6-8 łyżek płynnego miodu, który do buraków pasuje wprost doskonale.
Zobacz inne przepisy na babeczki >>
Koktajl
2 buraki
2 marchewki
sok z cytryny
czosnek, sól
Naszą przygodę z burakami zaczęliśmy od soku, a skończymy koktajlem. Połączenie buraka i marchwi to doskonały smak i potężna bomba witamin. Buraki myjemy dokładnie, obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Tak samo postępujemy z marchwią. Soki łączymy, doprawiamy szczyptą soli i rozgniecionym czosnkiem lub cukrem, czy modem rezygnując z czosnku. Nie zapominamy o soku z cytryny. Podajemy z lodem.
>> Wariant letni tego koktajlu to zmiksowanie w świeżym soku buraczanym malin lub truskawek. Taki koktajl podajemy na słodko, z bitą śmietaną i obowiązkowym plastrem cytryny.
Zobacz inne pomysły na koktajl >>
Koniecznie zobacz wideo-przepis na sałatkę z buraka!
...i niemal 200 pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni. Zobacz koniecznie >>
BR